Bunu yapmadan yola çıkmayın

Bakanlar Kurulu Kurban Bayramı tatilini 9 güne çıkarırken bu kararla birlikte, Türkiye, trafik kazaları açısından da riskli günlere girdi. İstatistiklere göre, 2010-2014 yıllarındaki dini bayram tatilleri sırasında, toplam 863 kişi hayatını yitirdi, geçen Ramazan Bayramı tatilinde ise 74 kişi yaşamını yitirirken 377 kişi ise yaralandı.

Trafiğe çıkan araç sayısının artması ve dikkatsizlik nedeniyle, bayram tatillerinde trafik kazalarında artış yaşandığına dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Banu Özgürel, “Ülkemizde yılda 1 milyonun üzerinde trafik kazası meydana geliyor. Bu kazalarda binlerce kişi yaşamını yitirirken 10 binlerce kişi de yaralanıyor. Kazalar, yıllık 4 milyar dolar zarara neden oluyor. Trafikteki 19 milyon 407 bin 326 aracın yüzde 19’unun zorunlu trafik sigortası poliçesi yok. Trafik Sigortası, kazalar nedeniyle yaşanan can kayıplarında geride kalanlara, sakat kalanlara üst limiti 290 bin TL’ye kadar tazminat ödüyor ve yaralananların tedavi masrafları için de bir güvence oluşturuyor. Sigorta olmadığında bu miktar,  kusurlu sürücünün cebinden çıkıyor.  Oysa ortalama 424 TL ödeyerek tazminat ödeme riskinden kurtulabilmek mümkün” dedi.

YSR Trafik Sigorta(3)

YILDA BİR MİLYONUN ÜZERİNDE KAZA

2014’te ülkemiz karayolu ağında toplam 1 milyon 199 bin 10 adet trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 1 milyon 30 bin 498 adedi maddi hasarlı 168 bin 512 adedi ise ölümlü yaralanmalı trafik kazası oldu. Trafik kazalarında 3 bin 524 kişi hayatını kaybederken 285 bin 59 kişi ise yaralandı. Türkiye’de 2014 yılında meydana gelen 168 bin 512 ölümlü yaralanmalı kazanın aylara göre dağılımına bakıldığında, Ağustos yüzde 10,8 pay ile en fazla kazanın meydana geldiği ay olurken Şubat ise yüzde 6 ile en az kazanın meydana geldiği ay oldu. 2015 yılında da kazalar hız kesmedi. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, ilk 7 ayda meydana gelen yaklaşık 100 bin yaralamalı ve ölümlü kazada, 2 bin 39 kişi yaşamını yitirirken 168 bin 1 kişi ise yaralandı. İzmir’de ise aynı dönemde 17 kişi kazalarda yaşamını yitirirken bin 593 kişi ise yaralandı. En fazla ölümlü kaza ise 27 kişinin yaşamını yitirdiği Manisa’da meydana geldi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı verilerine göre ise bayram süresince meydana gelen trafik kazalarının yüzde 52’si, 12.00-16.00 saatleri arasında meydana geldi. Can kaybının en fazla olduğu trafik kazaları ise bayram tatilinin ilk ve son gününde yaşandı.

Yrd. Doç. Dr. Banu Özgürel- Yaşar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölüm Başkanı
Yard.Doç.Dr. Banu Özgürel-Yaşar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölüm Başkanı

 

SİGORTASIZLIK ORANI YÜKSEK

Yaşar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölüm  Başkanı Yrd. Doç. Dr. Banu Özgürel, bu kadar çok kazanın yaşandığı bir ülkede, ekonomik zararın telafisi için Zorunlu Trafik Sigortası’nın önemine  dikkat çekerek, “Rakamlar incelendiğinde dikkat çeken konu, sigortasızlık. Verilere göre, sigortasını yaptırmayan sürücülerin oranı, bazı illerde  yüzde 30’un üstüne çıkıyor. Özellikle yüzde 60,57 sigortasızlık oranı ile motosiklet, yüzde 32,10 ile traktör, yüzde 21,81 ile otobüs ve yüzde 19,30 ile kamyonlar dikkat çekiyor” dedi.

SİGORTANIN ÖNEMİ KAZADAN SONRA ORTAYA ÇIKIYOR

Özgürel, “Poliçenin asıl önemi, kaza olduğunda araç sahibi ve kusurlu sürücüsünü 100 binlerce TL tazminat külfetinden korumasıyla ortaya çıkıyor. Ölüm halinde, kişinin yakınlarının, sigorta şirketinden, destekten yoksun kalma tazminatı talep etme hakkı var. Ayrıca trafik kazasında yaralanan kusurlu sürücüler hariç, herkes, istediği özel veya devlet hastanesinde her türlü ameliyat ve tedavi hizmetini belirlenen üst limite kadar hiçbir ücret ödemeden alabilir. Maluliyet halinde de maluliyet tazminatı alma hakkı var. Aracın Zorunlu Trafik Sigortası yoksa veya araç çalıntı ise ya da aracın poliçesini düzenleyen şirket iflas etmişse bu haklar alınamıyor. Ancak Güvence Hesabı, yaptığı ödemeyi, poliçe yaptırmayan araç sahibi veya sürücüye rücu ederek talep ediyor” diye konuştu.

SİGORTA ŞİRKETLERİ İLK 6 AYDA 2 MİLYAR ÖDEDİ

Sigorta şirketlerinin bu yılın ilk 6 ayında meydana gelen trafik kazaları için hasar bedeli ve ölüm, yaralanma gibi sebepler için yaklaşık 2 milyar TL ödediğine dikkat çeken Özgürel, son zamanlarda ise “Geçen yıla göre zorunlu trafik sigortası primleri çok arttı” söyleminin yaygın olduğunu belirtti. Özgürel, “Kısmen doğru bir söylem olsa da aslında eksik bir söylem olarak değerlendirebiliriz. İşin özü şu şekilde; trafik sigortalarında tarife basamakları bulunuyor. Aracınızın bir yıl boyunca hasar yapıp yapmamasına göre poliçeniz yenilenirken bulunduğunuz basamağa göre sigortanızı satın alırsınız. Kaskodan tanıdığımız hasarsızlık indirimi gibi bir uygulama. Hasar kaydınız varsa priminiz artarken hasar yoksa prim düşüyor” dedi.

SİGORTASIZLIKTA ŞANLIURFA  LİDER

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ve Emniyet Genel Müdürlüğü rakamlarına göre, 2015 yılında yurt genelinde meydana gelen maddi hasarlı trafik kazalarında 739 bin 854 kaza tespit tutanağı düzenlenirken en çok tutanak düzenlenen illerin başında İstanbul, Ankara ve İzmir geliyor, listenin sonunda ise Hakkari, Ardahan ve Tunceli bulunuyor. 2015 Haziran rakamlarına göre, trafiğe kayıtlı 19 milyon 407 bin 326 aracın, yüzde 19’u olan 3 milyon 716 bin 371’inin Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi bulunmuyor. Sigortasızlık oranlarında ise yüzde 33,55 ile Şanlıurfa, yüzde 31,68 ile Karaman ve yüzde 31,64 ile Kars ilk üçte yer alıyor.

Sigortalılık oranları en yüksek iller ise İstanbul, Bingöl ve Trabzon. Araç sayısı en çok olan illerde ise İstanbul yüzde 7,96, Ankara 11.14, İzmir ise 20,62 yüzde sigortasızlık oranına sahip.