Bunları yapıyorsanız siz de internete bağımlısınız

Cep telefonunuzun veya bilgisayarınızın interneti kesildiğinde huzursuzluk, ruhsal çökkünlük hatta kızgınlık hissediyorsanız internet bağımlısı olabilirsiniz.

İletişim ve bilgi paylaşım aracı internetin haftada 40 saati bulan ve bağımlılık olarak adlandırılan aşırı kullanımıyla birlikte bireylerde ‘internette olmadığım zaman değersizim’, ‘internet benim tek arkadaşım’, ‘saygı duyulduğum tek yer internet’ gibi düşüncelerin hakim olmaya başladığına dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berrin Eylen Özyurt, önemli uyarılarda bulundu.

BAĞIMLILARIN SAYISI GİDEREK ARTIYOR

ABD ve Avrupa ülkelerinde 1990’lı yıllardan itibaren literatüre girmeye başlayan ‘internet bağımlılığı bozukluğu’ vaka sayalarının Türkiye’de de artmasıyla 2012 yılında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde İnternet Bağımlılığı Polikliniğinin açıldığını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Berrin Eylen Özyurt, “Günümüzde bazı kişiler kontrol edemedikleri internet kullanımı nedeniyle iş, sosyal ve özel alandaki işlevselliklerinde sorunlar yaşıyor. Yapılan araştırmalara göre de erkeklerde internet bağımlılığının daha fazla olduğu görünüyor. Ayrıca çalışmalar internet bağımlılığının daha çok 20’li yaşların sonu ve 30’lu yaşların başında başladığını gösterse de bağımlılığının doğal seyri henüz tam olarak bilinemiyor” dedi.

Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berrin Eylen Özyurt, teknoloji bağımılığıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.
Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berrin Eylen Özyurt, teknoloji bağımılığıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

ARKADAŞIM İNTERNET

İnternet bağımlılığının internet üzerinden sosyal ilişki kurmayı tercih eden kişilerde göründüğünü belirten Özyurt, bu kişilerin kendilerini ‘Ben sadece internette iyiyim’, ‘İnternette olmadığım zaman değersizim ama internette önemli bir bireyim’, ‘İnternette olmadığımda başarısızım’, ‘Saygı duyulduğum tek yer internet’, ‘İnternet benim tek arkadaşım’, ‘Sadece bir kez daha oynamam bana zarar vermez, ‘Ben internete bağımlı olmam’, ‘Alkol ve madde bağımlısı olacağıma internet bağımlısı olmam daha iyidir’ gibi cümlelerle telkin ettiklerini söyledi.

YSR bagimlilik (2)

ANNE-BABALAR DİKKAT

Sosyal fobi, majör depresyon, utangaçlık, içe dönüklük ve kişilik bozukluklarının internet bağımlılığına eşlik eden etkenler olarak saptandığını ifade eden Berrin Eylen Özyurt, bağımlığın yetişkinlerde ve çocuklarda görünen etkilerini ise şöyle anlattı:

“Yurtdışında yapılan araştırmalara göre internet bağımlılığı yetişkinlerde dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, depresyon, sosyal fobi gibi olumsuz etkilere yol açmakta. Ergenlerdeki aşırı internet kullanımı ise aile ve arkadaş ilişkilerinde bozulmalara yol açarak, sosyal yaşamı olumsuz etkiliyor. Bu nedenle aile-ergen arasında karşılıklı güvene dayalı ve iletişime açık bir ilişki kurulmalıdır. Böylece ergen internet ortamlarında rahatsız edici kişi veya durumlarla karşılaştığında ailesinden yardım alabileceğine güvenir. Evde bilgisayarın herkese açık alanında olması da çok önemli. Ayrıca internet kullanımı günde iki saatle sınırlandırılmalı ve internet için filtreleme yapan programlar yüklenmeli.”

YSR bagimlilik (4)

NE KADAR BAĞIMLISINIZ

Ruh Bilimci Kimberly Young tarafından belirlenen internet bağımlılığı ölçütüne göre bunların en ez 3’ünü gerçekleştiriyorsanız internet bağımlısı olabilirsiniz:

-İnternet ile ilgili aşırı zihinsel uğraş veriyorsanız, (sürekli olarak interneti düşünme, internette yapılan aktivitelerin hayalini kurma, internette yapılması planlanan bir sonraki etkinliği düşünme gibi)

-İstenilen keyfi almak için giderek daha fazla oranda internet kullanma gereksinimi duyuyorsanız,

-İnternet kullanımını kontrol etme, azaltma ya da tamamen bırakmaya yönelik başarısız girişimleriniz oluyorsa,

-İnternet kullanımının azaltılması ya da tamamen kesilmesi durumunda huzursuzluk, çökkünlük veya kızgınlık hissediyorsanız,

-Başlangıçta planlanandan daha uzun süre internette kalıyorsanız,

-Aşırı internet kullanımı nedeniyle aile, okul, iş ve arkadaş çevresiyle sorunlar yaşama, eğitim veya kariyer ile ilgili bir fırsatı tehlikeye atma ya da kaybetme durumundaysanız,

Başkalarına (aile, arkadaşlar, terapist gibi) internette kalma süresiniz ile ilgili yalan söylüyorsanız,

-İnterneti sorunlardan kaçmak veya çaresizlik, suçluluk, kaygı gibi olumsuz duygulardan uzaklaşmak için kullanıyorsanız.

TÜRKİYE’DE İNTERNET KULLANIM ORANLARI

-Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçlarına göre, ülkemizde bilgisayar ve internet kullanım oranlarının en yüksek olduğu yaş grubu 16-24 yaş arası.

-16-24 yaş arası bireylerin yüzde 70,6’sı internet kullanmakta.

-Türkiye’de 12 milyon Twitter, 35 milyon Facebook kullanıcısı var.