Bugünkü yükseköğretim elbisesi bu bedene uymuyor

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen “Türk Yüksek Öğreniminin Geleceğinde Üniversiteler Kenti İzmir’in Yeri ve Önemi” başlıklı panele katıldı.

Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen Türk Yüksek Öğreniminin Geleceğinde Üniversiteler Kenti İzmir’in Yeri ve Önemi başlıklı panele katılan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 1980 darbesi ürün olan yükseköğretim düzeninin günümüz üniversiteleri için yetersiz kaldığını söyledi. Avcı, “Bugünkü yükseköğretim elbisesi bu bedene uymuyor. Sayısal olarak de niteliksel olarak da uymuyor” dedi.

YSR Nabi Avci (3)

27 DEVLET ÜNİVERSİTESİ İÇİN TASARLANMIŞTI

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen “Türk Yüksek Öğreniminin Geleceğinde Üniversiteler Kenti İzmir’in Yeri ve Önemi” başlıklı panele katıldı. Panele ayrıca Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, İzmir Üniversiteleri Platformu Dönem Başkanı ve Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan ve çeşitli üniversitelerin temsilcileri katıldı. Panelde yükseköğretim düzenini eleştiren ve yeni anayasada yapılması planlanan en önemli değişikliklerden biri olduğunu söyleyen Avcı, “Yükseköğretim düzenimiz 1980 askeri darbesinin ürünüdür. Dönemin 27 devlet üniversitesine göre tasarlanmış bir yapıdadır. Dolayısıyla bugün artık sayıları 200’e yaklaşan üniversiteler için yetersiz kalmaktadır. Bu yapının yükseköğrenimlerimizi yönetmekte yetersiz kaldığını bu işin başından beri içinde olanlar da bugün yönetenler de itiraf ediyorlar. Bugünkü yükseköğretim elbisesi bu bedene uymuyor. Sayısal olarak de niteliksel olarak da uymuyor. Çünkü Rahmetli Doğramacı’nın uyguladığı düzen 27 devlet üniversitesine göre tasarlanmıştı” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen “Türk Yüksek Öğreniminin Geleceğinde Üniversiteler Kenti İzmir’in Yeri ve Önemi” başlıklı panele katıldı.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen “Türk Yüksek Öğreniminin Geleceğinde Üniversiteler Kenti İzmir’in Yeri ve Önemi” başlıklı panele katıldı.

Günümüz Türkiye’sinde artık hem devlet hem de vakıf üniversitelerinin var olduğunu belirten Bakan Avcı, “Devlet üniversitelerinin bir kısmı kendi içerisinde çok yerleşik. Bir kısmı ise orta yaş üniversiteler ile henüz ayakları üzerinde zor duran, herhangi kurumsal kültür oluşturamamış, sürekli merkezin müdahalesi ve himayesine ihtiyaç duyan devlet üniversiteleri. Vakıf üniversitelerimiz de kendi içerisinde farklılaşıyor. Bir yanda gerçekten vakıf olan, vakfedilmiş varlıklar üzerinde yükselen üniversitelerimiz var. Bir yandan da anayasal olarak özel üniversite açmak mümkün olmadığı için vakıf üniversitesi gibi kurulmuş ve ilk fırsatta özel üniversiteye dönüşmek isteyen üniversitelerimiz var” şeklinde konuştu.

YSR Nabi Avci (4)

HER ÜNİVERSİTE KENDİ YÖNETİM MODELİNİ OLUŞTURMALI

Kendi iç tutarlığını yitirmiş bir yapıyla bugünkü yükseköğretimi istenilen hedeflere ulaştırmanın mümkün olmadığını ifade eden Avcı şunları söyledi:

“Yapılması gereken her üniversitenin kendi ihtiyaçlarına göre kendi yönetim modelini oluşturabilmesine imkan sağlamak. Bizim yasama kültürümüzde askeri dönemlerden kaynaklanan kötü bir alışkanlığımız var. Anayasada yapılması planlanan en önemli değişikliklerden bir tanesi de yükseköğrenim konusunun böylesine sıkı bağlarla anayasal müeyyidelerle zapt edilmesine ve her üniversitenin kendi içinde, kendi özel ihtiyaçlarına, hedeflerine, stratejilerine göre kendisini geliştirebileceği ve buna imkan veren esnek bir çerçevede yasa planlamak. İnşallah önümüzdeki dönem bunu başarabiliriz.”

ÖĞRENCİLERİN TEMELİ YOK

“Bütün üniversitelerimizden ve akademisyenlerimizden hep şu şikayeti duyuyoruz: ‘Öğrenciler üniversiteye çok hazırlıksız geliyorlar. Üniversiteye geldiklerinde pek çok temel bilgiyi bilmedikleri; ortaokulda, lisede almaları gereken temel bilgileri biz üniversitemizde vermek durumunda kalıyoruz diyorlar.”

Avcı, “Türkiye’nin eğitim alanında kendine özgü birkaç teşebbüsü oldu. Bunlardan biri köy enstitüleri projesidir. Tamamen Türkiye’ye özgüdür. İkincisi ise maarif koleji projesidir. Anadolu lisesi uygulamasıyla maarif kolejleri yozlaştı. Daha sonra 28 şubat sürecinde de imam hatip okullarının orta kısımlarını kapatacağız diye Anadolu liselerinin orta kısımları budandı. Meslek liselerine yapılan tahribat da aynı. Türkiye’nin bir diğer orijinal eğitim girişimi ise imam hatip liseleridir. Onlar da Anadolu liselerinin, maarif kolejlerinin yüzeyselleştirilmesi gibi sayısal ölçekler iyi gözetilmezse yozlaşma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir” dedi.

KENT EKONOMİSİ İÇİN BÜYÜK ŞANS

Üniversitelerin kent ekonomisinde büyük öneme sahip olduğuna dikkat çeken Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı ise bu nedenle 9 üniversiteye sahip İzmir’in şanslı bir şehir olduğunu söyledi. Yiğitbaşı, “Üniversiteler, kentler için niteliği yüksek insan kaynağı üretmenin yanında, bilgi, iş ve sosyal hizmetler konusunda da yeri başka türlü doldurulamayan çok önemli bir işleve sahip olmuşlardır. Gerek üniversitelerde çalışan personelin gerekse öğrencilerin sosyal yaşantılarını devam ettirebilmeleri açısından yapmış olduğu harcamalar, kent ekonomisinde büyük öneme sahiptir. Güzel İzmir’imizin şanslı şehirlerden birisi olduğunu gönül rahatlığıyla iddia edebiliriz. Zira kentimizde 9 üniversite eğitim hayatına devam etmektedir. Bu üniversitelerde öğrenim gören öğrenci sayısı 150 bini aşmıştır. Yaklaşık 7 bin akademisyenin görev yaptığı kentimizde 74 ülkeden 3 bini aşkın uluslararası öğrenci de eğitim görmektedir” dedi.

YSR Ahmet Yigitbasi

İZMİR ULUSLARARASI ÜNİVERSİTELER KENTİ OLACAK

İzmir’in yükseköğreniminde gelecek senaryoları çizen Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan ise 15 üniversiteye ulaşması planlanan İzmir’in uluslararası üniversiteler kenti olacağını söyledi. Barkan, “İzmir’in gelecekte sosyal değeri artacak. Üniversiteler ile yerel yönetim, sivil toplum ve orta öğretim kurumları ile işbirliği artacak” dedi.

YSR Murat Barkan

Panel sonrasında Bakan Avcı’ya Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı ve Rektör Prof.Dr. Murat Barkan tarafından plaket takdim edildi.

YSR Nabi Avci (1)