Apakan, BM’deki toplantıya katıldı

Yaşar Üniversitesi Akdeniz Araştırmaları ve Gözlemevi Başkanı Emekli Büyükelçi Ertuğrul Apakan, New York’ta Birleşmiş Milletler(BM) Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıya katıldı.  Uluslararası Kalkınma ve Hukukun Üstünlüğü Örgütü (IDLO) tarafından düzenlenen ve BM’nin “Bin Yıl Kalkınma Hedefleri”nin değerlendirildiği toplantıda Apakan, IDLO’nun Danışma Kurulu Başkanı olarak görev aldı.

idlo (3)
Yaşar Üniversitesi Akdeniz Araştırmaları ve Gözlemevi Başkanı Emekli Büyükelçi Ertuğrul Apakan BM’deki toplantıya katıldı.

New York’taki  BM Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantı merkezi Roma’da bulunan  Uluslararası Kalkınma ve Hukukun Üstünlüğü Örgütü (IDLO) ve Finlandiya işbirliğiyle gerçekleştirildi.

idlo (1)

Yaşar Üniversitesi Akdeniz Araştırmaları ve Gözlemevi Başkanı Emekli Büyükelçi Ertuğrul Apakan toplantıda, BM’nin 2015 sonrası kalkınma hedefleri ve bu hedefleri içinde hukukun üstünlüğü kavramının nasıl yer alması gerektiğinin tartışıldığını söyledi. Apakan, 2 bin yılında, 189 ülkenin insanları aşırı yoksulluktan ve diğer pek çok yoksunluktan kurtarmak için bir araya gelerek “Binyıl Kalkınma Hedefleri”ni belirlediğini hatırlattı. Apakan, şöyle konuştu:

“Toplantının başkanlığını IDLO Genel Direktörü Irene Khan yaptı, BM Genel Sekreteri Jan Eliason, Dr. W. Mutunga, Masood Khan, Antonio Bernardini, Prof. Sakiko Fukuda, G.Gray Molino ve IDLO Danışma Kurulu Başkanı olarak ben katıldım. Toplantıda ‘Bin Yıl Kalkınma Hedefleri’nin 2015’e kadar olan süreçteki  çözümünde hukukun üstünlüğü kavramının da unutulmaması gerektiği gündeme getirildi.  Bu hedeflerle ilgili çalışmaların 2015’de tamamlanması bekleniyor, bu hedeflerin bazılarına ulaşıldı, dünyada fakirlikte yüzde 50 oranında bir azalma sağlandı, fakat 2015’den sonra bu çözümlerin uzun vadeli bir sürece dönüştürülmesi ele alındı. Bilindiği gibi BM’nin Bin Yıl Kalkınma Hedefleri arasında 2015’e kadar ulaşılması gereken 8 hedef bulunuyor. Bu hedefler; aşırı yoksulluğun ve açlığın yok edilmesi,  evrensel ilköğretimin sağlanması, cinsiyet eşitliğinin teşvik edilmesi ve kadınların güçlendirilmesi, çocuk ölüm oranının azaltılması, anne sağlığının iyileştirilmesi, HIV/AIDS, sıtma ve diğer hastalıklarla mücadele edilmesi,  çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması ve kalkınmaya yönelik küresel işbirliğinin geliştirilmesi. Bu toplantıda bu sorunların çözümü sürecinde mutlaka hukukun üstünlüğü kavramının da bulunması gerektiğini vurguladık.”

idlo (2)

Apakan, toplantıda Yaşar Üniversitesi Akdeniz Araştırmaları ve Gözlemevi hakkında da bilgi verdiklerini   ve Yaşar Üniversitesi İİBF Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Erinç Yeldan’ın da içerisinde yer aldığı çalışma grubu tarafından hazırlanan “Orta Gelir Tuzağı’ndan Çıkış: Hangi Türkiye” raporunu da gündeme getirdiklerini söyledi.