Alkışlar Celil için

Yaşar Üniversitesi, bu yıl çok özel bir öğrencisini mezun etti. Türkiye’de yaşayan 8,5 milyon engelliden biri olan Celil Uzun (24) önündeki tüm engelleri teker teker aşarak Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden başarıyla mezun oldu. Görme ve işitme engelli olan genç hukukçu, diploma töreninde coşkulu alkışların da sahibi oldu.

YSR celil azim (3)

ALTINOK KARDEŞLERİ ÖRNEK ALDI

Öğretmen baba ve ev hanımı annenin çocuğu olan Celil Uzun, görme engelli olarak dünyaya geldi. 2 yaşına geldiğinde ise yüzde 90 işitme kaybı olduğu ortaya çıkan Celil, ailesinden gelen büyük destekle yaşama hiçbir zaman küsmedi. İlk olarak Menemen’de görme engelliler okuluna giden Celil Uzun, 2006 yılında girdiği Orta Öğretim Geçiş Sınavı’nda Çiğli Yıldız Tınaz Anadolu Lisesi’ni kazandı. Kulaklık yardımıyla çok az duyabilen Celil Uzun, yine de engelsiz öğrencilerle birlikte okumayı başardı. Celil, üniversite sınavında da Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni yüzde 100 burslu olarak kazandı. Doğuştan görme engelli avukat ve müzisyen Selim ve Kerim Altınok kardeşlerin yaşamlarını her zaman kendisine örnek aldığını belirten Uzun, “Babamın öğretmen olması, sorunları aşmamızda her zaman kolaylık sağladı. Bu desteklerle liseyi bitirdim. Görme engelliler okulundaki öğretmenlerimin bana örnek olmalarının yanı sıra Kerim ve Selim Altınok kardeşlerin hikayelerini öğrendiğimde yaşamım çok değişti. Ben, onlara bakıldığında başarısız bile sayılabilirim” dedi.

Celil Uzun (24) önündeki tüm engelleri teker teker aşarak Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden başarıyla mezun oldu. Görme ve işitme engelli olan genç hukukçu, diploma töreninde coşkulu alkışların da sahibi oldu.
Celil Uzun (24) önündeki tüm engelleri teker teker aşarak Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden başarıyla mezun oldu. Görme ve işitme engelli olan genç hukukçu, diploma töreninde coşkulu alkışların da sahibi oldu.

CELİL İÇİN SINIFLARA ÖZEL SES SİSTEMİ KURULDU

Yaşar Üniversitesi’ni kazanmasının ardından kendisi için hazırlanan ses sistemine sahip sınıflarda eğitim alan Celil Uzun, şimdiki en büyük amacının akademisyen olmak olduğunu söyledi. Başarıyla mezun olmanın gururunu yaşayan genç hukukçu, “Yüzde 100 görmüyorum ve yüzde 90 oranında duymuyorum. Kulaklığımı çıkarırsam hiç duymuyorum. Ancak cihazlar sayesinde açığımı kapattım ve amfide benim için kurulan ses sistemi sayesinde derslerimi rahatlıkla takip edebildim. Ve sonunda mezun oldum. Artık bir yıllık stajın ardından avukatlık yapma şansım var, hakim ve savcılık için ise yasal bir düzenleme gerekli. Ama ben akademik kariyer yapıp öğrenciler yetiştirmek istiyorum. Bunun için de Yaşar Üniversitesi’ndeki eğitimime yüksek lisansta devam edeceğim” diyerek gelecek hedeflerini anlattı.

Baba Muhittin Uzun-Celil Uzun-Anne Ayşe Uzun
Baba Muhittin Uzun-Celil Uzun-Anne Ayşe Uzun

ÇOCUKLARINIZIN EĞİTİMİ İÇİN MÜCADELE EDİN

Törende büyük mutluluk yaşadıklarını söyleyen Celil’in annesi Ayşe Uzun, oğlunun eğitim için Rize’den İzmir’e göç ettiklerini belirtti. Anne Uzun, “ Başlarda oğlumuzun eğitimi için Bin 400 kilometre öteden Rize’den kalkıp İzmir’e gelmemizi eleştirenler oldu, ama şimdi dönüp baktığımızda iyi ki gelmişiz diyoruz. Aileler engelli çocuklarının eğitimi için güçleri yettiğince mücadele etsinler. Oğlumuzla ne kadar gurur duysak azdır ”dedi.