8500 yıllık tarihi değerler turizm ile buluşuyor

Yaşar Üniversitesi ile işbirliği yapan Bornova Belediyesi, 2014-2019 yıllarını kapsayan Bornova Turizm Master Planı’nı hazırladı. Bornova’nın turizm yatırımlarına ve tanıtım stratejilerine yön verecek olan plan, Bornova Belediyesi Nikah Salonu’nda düzenlenen geniş katılımlı bir toplantıyla kamuoyuna açıklandı

Bornova Turizm Master Planı’nın hazırlanması için Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan ile protokol imzalayarak çalışmaları başlatan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, ilçenin tanıtımı yolunda dev bir adım attı. Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökçe Özdemir ve ekibi tarafından yaklaşık bir yılda hazırlanan planda, Bornova’nın turizmden hakettiği payı alması için yapılması gerekenler belirlendi. Bornova Belediyesi ve Yaşar Üniversitesi’nin işbirliğiyle hazırlanan ve 2014-2019 yıllarını kapsayan Bornova Turizm Master Planı, Bornova Belediyesi Nikah Salonu’nda düzenlenen törenle kamuoyuna açıklandı.

turizmmaster1

Bornova Turizm Master Planı Proje Koordinatörü, Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökçe Özdemir yapılan çalışma hakkında bilgi verdi. Yeşilova Höyüğü’nde yapılan kazılarda tarihinin 8 bin 500 yıl öncesine dayandığı kanıtlanan Bornova’nın turizm potansiyelinin artırılması amacıyla hazırlanan planda, bu amaca yönelik hedefler oluşturuldu. İlyada ve Odesa destanlarının yaratıcısı Homeros’un yaşadığının kabul edildiği, Levanten kültürünü yansıtan köşkleriyle ünlü Bornova’da, uluslararası çaptaki bu iki mirasın tanıtılması ve turizm potansiyelinin artırılmasında kullanılması öneriliyor. Turizm Master Planı’nın hazırlanması aşamasında Bornovalılarla anket çalışması da yapıldı. Festival sayısının artırılmasından, yeni bisiklet parkurlarının belirlenmesine, ev pansiyonculuğunun geliştirilmesinden, Misket Üzümü, Bornova Lalesi gibi kente özgü ender ürünlerin simge olarak kullanılmasına kadar pek çok önerinin bulunduğu Bornova Turizm Master Planı’nda, Bornova’nın uluslararası tanıtımında ‘Homeros’un doğduğu topraklar’ tanımına vurgu yapılması gerektiğinin altı çizildi.