Ukrayna krizi İzmir’de masaya yatırıldı

 

Yaşar Üniversitesi Akdeniz Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Friedrich Ebert Vakfı işbirliği ile düzenlenen “The Current Crisis in Ukraine and Its Implications on Turkey: Stakes, Concerns and Repercussions” başlıklı konferansta Ukrayna’daki kriz ve güncel gelişmeleri masaya yatırıldı. Türkiye’nin dış politikası çerçevesinde ele alınan gelişmelerin yalnızca Ukrayna’nın değil bölgenin de geleceğini yakından etkileyeceği ifade edildi.

YSR ukrayna - Kopya

Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arıkan Açar’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferansa Gürcistan eski Dışişleri Bakanı, Gürcistan Stratejik Çalışmalar Enstitüsü Başkanı Eka Tkeshelashvili, Milli Stratejik Çalışmalar Teşkilatı Kıdemli Araştırmacı Maryna Vorotnyuk, Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Öğretim Üyesi Sergey Utkin ve Emekli Büyükelçi, Avrasya İncelemeleri Merkezi Yöneticisi Alev Kılıç konuşmacı olarak katıldılar.

YSR ukrayna (2) - Kopya

UKRAYNA HİÇ OLMADIĞI KADAR NATO’YA YAKINLAŞTI

 

Maryna Vorotnyuk-Milli Stratejik Çalışmalar Teşkilatı Kıdemli Araştırmacı
Maryna Vorotnyuk-Milli Stratejik Çalışmalar Teşkilatı Kıdemli Araştırmacı

5 Eylül 2014’te Ukrayna’nın Donbass bölgesindeki çatışmaları durdurmak için imzalanan Minsk protokolünün politik anlamda yeterli olmadığına dikkat çeken Maryna Vorotnyuk, “NATO, savunma konusunda sembolik adımlar atıyor. 5 Eylül 2014’te Ukrayna’nın Donbass bölgesindeki çatışmaları durdurmak için imzalanan Misk protokolü yeterli olmadı. Rusya’nın izlediği strateji ise Ukrayna’yı hiç olmadığı kadar NATO’ya yaklaştırdı. Tarihinde ilk defa Ukrayna’da NATO yanlısı söylemler bu derece belirgin hale geldi” dedi.

RUSYA, AVRUPA’DA DA ETKİLİ

Eka Tkeshelashvili- Gürcistan eski Dışişleri Bakanı, Gürcistan Stratejik Çalışmalar Enstitüsü Başkanı
Eka Tkeshelashvili- Gürcistan eski Dışişleri Bakanı, Gürcistan Stratejik Çalışmalar Enstitüsü Başkanı

 

Rusya’nın sadece bölgede değil Avrupa’da da önemli bir role sahip olduğunu belirten Gürcistan eski Dışişleri Bakanı, Gürcistan Stratejik Çalışmalar Enstitüsü Başkanı Eka Tkeshelashvili, Ukrayna krizinin ise bölgenin geleceğini etkileyeceğini söyledi. Tkeshelashvili, “Rusya izlediği revizyonist politikalarla güç kullanarak diğer devletlerin sınırlarını değiştirmek istiyor. Rusya’nın revizyonist politikalarla komşu ülkelerini güçsüz bırakıp manipüle etmeye çalışıyor. Ukrayna krizi sadece Ukrayna’nın değil bölgenin de mevcut durumunu ve geleceğini etkileyecektir” şeklinde konuştu.

PUTİN 20 YILDIR AYNI SORUNA İŞARET EDİYOR

Sergey Utkin ise krizin uzun yıllar sürmesine izin verilmemesi gerektiğini belirtti. Utkin, “Vladimir Putin’in 20 yıl önceki konuşmalarına baktığımızda aynı soruna işaret ettiğini görüyoruz. Putin’e destek veren Rus azınlıklar da aynı inancı paylaşıyor. Bu savaşın 10 yıl daha sürmesine izin verilmemeli. Putin ile ortak bir dil yaratılmalı ve ayrılıkçılarla Kiev arasında diyalog kurulmalı” dedi.

Alev Kılıç da Rusya’nın güvenlik konusundaki endişelerini dikkate almak gerektiğini söyledi.