Yaşar yeni hedeflere koşuyor

Uluslararası kent üniversitesi olma yolunda hızla ilerleyen Yaşar Üniversitesi (YÜ) yeni hedeflere koşuyor. Üniversitenin 11 yılını değerlendiren Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı spor, sanat ve tasarım alanında başarı gösteren öğrencileri basına tanıttı.  YÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan ise İzmir’in geleceğine de katkı koyacak yeni bölümleri açıkladı. Barkan, 2013-2014 akademik yılında   “Yat ve Marina İşletmeciliği” programı açılacağını ve  kentin en büyük problemleri arasında gösterilen deprem alanında uzman mimarların yetiştirileceğini duyurdu

Yaşar Üniversitesi’nin gelecek hedeflerinin açıklandığı ve başarılı öğrencilerinin kamuoyuna tanıtıldığı basın toplantısına Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, YÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, YÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu, YÜ Genel Sekreteri Ender Duran ve YÜ Medya İlişkileri Koordinatörü Hakan Atis  katıldı.

Yaşar’a talep artıyor

 Toplantıda 2001 yılında eğitim hayatına başlayan Yaşar Üniversitesi’nin 11 yılını değerlendiren Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı üniversitenin  spor, sanat ve tasarım alanında başarı gösteren öğrencilerini basına tanıttı.

 

 52 öğrencisiyle yola çıkan Yaşar Üniversitesi’nin 2012 yılı itibariyle 5 bin 613 öğrenciye ulaştığını kaydeden Ahmet Yiğitbaşı uluslararası öğrenci sayısında yaşanan artışa dikkat çekti. Güz döneminde 85, bahar döneminde ise 25 uluslararası öğrencinin tercihini Yaşar Üniversitesi’nden yana kullandığını belirten Yiğitbaşı, “Bu yıl ilk ve ek yerleştirme dahil ÖSYM Merkezi Yerleştirme Sınavı, Dikey Geçiş Sınavı (DGS), Yatay Geçiş Sınavı(YGS), Özel Yetenek Sınavı (ÖYS), lisansüstü ve uluslararası öğrenciler olmak üzere toplam 1565 öğrenci tercihini Yaşar Üniversitesi’nden yana kullandı. Toplam öğrenci sayımız da 5613’ulaşmıştır. Yaşar Üniversitesi’nin uluslararası öğrenci sayısında da artışlar olmuş, güz döneminde 85, bahar döneminde de 25 uluslararası öğrenci, tercihini Yaşar’dan yana kullandı. Bu rakama Erasmus programlarıyla gelen yabancı öğrenciler dahil değildir” dedi.

Ahmet Yiğitbaşı- Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı
Ahmet Yiğitbaşı- Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı

Öğrencilerimizin başarıları bizleri gururlandırıyor

2012-2013 dönemine öğrencilerin büyük başarılarıyla başladıklarını ifade eden Yiğitbaşı bu öğrencilerden bazılarını şöyle tanıttı:

Genel klasmanda birincilik

“İzmir’in Çeşme ilçesinde düzenlenen Pologarage-ICYC Kış Trofesi, 23 teknenin ve 100 sporcunun katılımıyla, 24-25 Kasım tarihlerinde Çeşme Marina’da yapıldı. Milli takımımızın antrenörü Mahmut Saral’ın çalıştırdığı Yaşar Üniversitesi yelken takımı, IRC-2 kategorisinde, iki gün boyunca katıldıkları 3 yarışta da podyumda yer aldılar ve genel klasmanda 1’inci oldular. Bu konumumuzu sezon sonuna kadar sürdürmeyi hedefliyor ve Mehmet Haliloğlu, Ceren Subaşı, Enver Çilengiroğlu, Erden Kantarcı, Betty Barki ve Mert Dörtkardeşler ile eğitimcilerini gönülden tebrik ediyoruz.”

Özgün CV birincilik getirdi

“Bir diğer ödüllü öğrencimiz; Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde (İİBF) Turizm İşletmeciliği Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Sezin Tağıl¸ tasarladığı özgün CV’si ile Yeni Asır Gazetesi tarafından düzenlenen “Uluslararası CV Tasarım Yarışması”nda birinci oldu. Bu başarısından ötürü kendisini tebrik ediyoruz.”

 NASA’da bir Yaşarlı

“Bizi çok gururlandıran diğer bir öğrencimiz; Yaşar Üniversitesi İİBF Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölümü 1’inci sınıf öğrencisi Efe Özkan oldu. Efe, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bünyesinde faaliyet gösteren ‘Test Pilot Okulu’nda eğitim görmeye hak kazandı. Öğrencimiz, geçtiğimiz yıl NASA’nın düzenlediği ve Türkiye’den de 2 bin adayın başvurduğu ‘Uluslararası Havacılık Öğrenci Mübadelesi Sınavı’na katılmıştı.

Efe’yi, Hong Kong,İngiltere ve Avusturalya’dan yalnızca 5 adayın başarılı olabildiği sınav sonrasında NASA’nın davetlisi olarak geçtiğimiz Temmuz ayında eğitim almak üzere ABD’ye uğurladık, eğitim süreci devam eden Efe’nin hedefi NASA’da görev yapabilmek. Bu güzel sonucu, Yaşar Üniversitesi’nin başarı hedefini uzaya taşıyor olması açısından da önemsiyor, destekliyor ve daha üstün başarılar diliyoruz.”

Belgesel filmine iki büyük ödül

“Size bahsedeceğim son başarılı çalışma, geçen yıl İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nden mezun olan Zeynep Oral’a ait. “Ben, Sen, O…” adlı belgesel yapım Zeynep’in bitirme projesiydi. Proje, katıldığı Adana Altın Koza Film Festivali Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması en iyi belgesel dalında birinci olmuştu. Zeynep’in belgeseli, 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda da ‘En İyi İlk Belgesel Film’ ödülüne layık görüldü. Eminim, Zeynep en büyük hayali olan sinema filmi projesini de kısa zamanda başarıyla gerçekleştirecektir, heyecanla bekliyoruz.”

 Yeni kampüsümüzle daha da büyüyoruz

Öğrencileriyle her zaman gurur duyan Yaşar Üniversitesi yönetimi olarak öğrencilere sunulan kaliteli eğitim ortamını daha da geliştirmek amacıyla girişim ve yatırımları artırdıklarını belirten Yiğitbaşı temeli geçtiğimiz aylarda atılan ek kampüs alanı hakkında bilgi verdi. Yiğitbaşı, “ 2013 yılının Haziran ayında bitirilmesini planladığımız ek kampüs inşaatımız tamamlandığında Yaşar Üniversitesi’nin eğitim alanı 60 bin metre kareye ulaşacak. Uluslar arası bir kent üniversitesi vizyonu ile belirlediğimiz 2015 stratejik hedefleri doğrultusunda bu kapasite, öğrenci başına 10 metrekarelik kampus alanını ifade ediyor. Öğretim üyesi ve öğrenci oranında da 10’da 1 oranına ulaşmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün yaklaşık 5 bin 600 olan öğrenci sayımız 2015’te yaklaşık 6 bin 544 olan öğretim üyesi sayımız ise 600 olacak. Bu oranlar uluslararası kalite standartlarını ifade etmektedir. Yeni yerleşke alanımızla birlikte, Yabancı Diller Yüksekokulumuz ile Merkez kampüsümüz arasındaki uzaklık ortadan kalkacak; yeni öğrencilerimiz Yaşar Üniversitesi’nin kalite kültürünü, değerlerini ve pozitif enerjisini ilk günden itibaren yaşayacaklar” dedi.

Prof.Dr.Murat Barkan-Ahmet Yiğitbaşı
Prof.Dr.Murat Barkan-Ahmet Yiğitbaşı

 Yerel yönetimlerle olan çalışmalar devam ediyor

Yaşar Üniversitesi’nin iş dünyası ve kentle iç içe çalışmalarını da sürdürdüğünü belirten Yiğitbaşı hayata geçen projelerden örnekler verdi. Özellikle belediyelerle olan proje çalışmalarına bu akademik yılda da devam edeceklerini açıklayan Yiğitbaşı, “Seferihisar’da halkla bilim insanlarını, günlük yaşam ile güler yüzlü bilimi buluşturacağı “Bilim Dükkanı” projesini öğrencilerimizle birlikte başlattık. Mimarlık, İletişim ve Sanat ve Tasarım Fakültemizin öğrenci ve akademik kadroları ile başlattığı Selçuk’ta “Kent Belleği”, Karaburun’da “Zeytinyağı İşleme ve Sabun Atölyesi”, Konak’ta “Agora Çocukları Fotoğraf Atölyesi”, Karşıyaka’da “Nikâh Sarayı Mimari Rehabilitasyon ve Çevre Tasarımı” projeleri başarıyla tamamlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “kıyı şeridi” projesine katkı sağlayan çalışmalarımız devam ediyor.” şeklinde konuştu.

 Holding üniversite işbirliği güçlenerek devam ediyor

2012-2013 döneminde Yaşar Holding ile Yaşar Üniversitesi arasındaki işbirliği bağlarının giderek güçlendiğine de dikkat çeken Ahmet Yiğitbaşı gerçekleştirilen projeleri şöyle anlattı:

“Holding grup şirketlerimiz ile üniversitemizin Fakülte, Bölüm, Yüksekokul, Enstitüleri yanında AR-GE ve Sürekli Eğitim birimleri arasında proje çalışmalarımız yoğunlaşıyor. Bu alanda holding çalışanlarımız, öğrenci ve bilim kadrolarımızla ortak projeler üretecekler. Geçen akademik yıl içinde 11 proje başarıyla uygulanmıştı. Bu yıl bu çalışmaların katlanarak artışını hedefledik.

Bu çalışmalar, üniversite-sanayi işbirliği alanına örnek projeler üretirken aynı zamanda holding işletmelerinin üniversitemizin ürettiği bilim değerlerinden daha fazla yararlanmasını ve öğrencilerimizin de gerçek yaşam deneyimlerini arttırarak desteklenmesini sağlıyor. Sosyal Sorumluluk Projeleri yanında eğitim, araştırma ve uygulama süreçlerini birlikte oluşturacak ve gerçekleştireceğiz. Kapsamda öğrencilerimize yönelik staj olanaklarının çeşitlendirilmesi ve mezunlarımıza yönelik istihdam arttıran etkinlikler de yer alıyor. Bu duygu ve düşüncelerle 2012-2013 akademik yılının Yaşar Topluluğu ve Üniversitemize, bilim yaşamımız yanında İzmir’e ve Türkiye’ye başarı, daha üst düzeyde kalite, verimlilik ve mutluluk getirmesini diliyorum.”

İzmir’in geleceğine de katkı koyacak yeni bölümleri açıklayan YÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan ise 2013-2014 akademik yılında   “Yat ve Marina İşletmeciliği” programı açılacağını ve  kentin en büyük problemleri arasında gösterilen deprem alanında uzman mimarların yetiştirileceğini duyurdu.

Prof.Dr.Murat Barkan- Yaşar Üniversitesi Rektörü
Prof.Dr.Murat Barkan- Yaşar Üniversitesi Rektörü

İzmir’in Türkiye’nin Holywood’u olmaya aday bir kent olduğunu belirten Barkan Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü ve İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü ortak alanında “Elektronik Müzik” Programı, İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü ve Sanat ve Tasarım Fakültesi Film Tasarımı ve Müzik Bölümü ortak alanında “Film Müziği” programlarının da başlatılacağını söyledi.

Yeni bölümler geliyor

İzmir’in geleceğine katkı sağlamak için çalıştıklarını kaydeden Barkan, “2012-2013 döneminde, her zaman olduğu gibi, İzmir’in var olan potansiyellerine katkı sağlarken geleceğine de yatırım yapmak üzere Meslek Yüksekokulumuza “Yat ve Marina İşletmeciliği” programını kazandırmak üzere çalışmalarımızı başlattık. İçinde bulunduğumuz süreçte bu programa yönelik olarak sektörlere yönelik ihtiyaç analizi ve program içeriğini oluşturma çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu çalışmaları tamamladığımızda, her zaman olduğu gibi, Türkiye ve uluslararası alanda kaliteli kadro olanaklarını da belirleyeceğiz. Bu gereklilikleri sağladıktan sonra Yüksek Öğretim Kurulu’na başvurumuzu yapacağız” dedi.

Deprem mimarları yetişecek

Öte yandan YÜ Mimarlık Fakültesi tarafından yapılan ön çalışmalarla öğrencilere “Deprem Mimarisi” alanında uzmanlık kazandıracak programların da dahil olacağını kaydeden Barkan programın 2013-2014 yılında hayata geçeceğini söyledi.   

Yurtdışı kadro transferleri

Önümüzdeki yıl Yaşar Üniversitesi’nin akademik kadrolarına dünyanın marka üniversitelerinden kalitesi yüksek kadro transferlerinin de süreceğini ifade eden Barkan University of Pittsburgh, University of Berkeley ve San Diego University bu marka üniversitelerden bazıları olduğunu söyledi.

Öğrenciler başka bölümlerde de uzmanlık kazanacaklar

Fakültelere bağlı bölümler arasında “Ortak Uzmanlaşma Alanı Yaratan Programlar” da oluşturacaklarını  kaydeden Barkan şu açıklamalarda bulundu:

“Yaşar Üniversitesi olarak “ikinci ana dal” ve “yan dal” uygulamasını zaten başarılı bir biçimde zaten uyguluyorduk. Bu uygulama, öğrencilerimize var olan diğer bölümlerde de uzmanlık kazandırma amacına yönelikti. Ortak Alan uygulamasının bu modelden farkı, Yaşar Üniversitesinin bölümlerinin arasındaki ortak uzmanlaşma alanlarının saptanması ve öğrencilerimize bu alanlarda da fırsat yaratılmasıdır. Bu konuda araştırma ve analiz çalışmalarımızı iki yıldır sürdürüyorduk. Bu model, dünyanın markalaşmış kaliteli üniversitelerinde de etkili biçimde uygulanan bir yöntemdir. Bu uygulamayla Fakülte bölümlerimize kayıtlı öğrencilerimize, “ikinci ana dal” veya “yan dal” kapsamında “ek uzmanlaşma olanağı” daha yaratılabilecektir. Bu alanlar, sektörlere yönelik olarak yapmakta olduğumuz analizler sonrasında ortaya çıktı.”

Ortak Alan Programlarında Neler Var

1. Mühendislik Fakültesi (Bilgisayar ve Yazılım Bölümü), İletişim Fakültesi (Radyo, Televizyon ve Sinema ile Görsel İletişim Tasarımı Bölümü) ve Sanat ve Tasarım Fakültesi (Grafik Tasarım, Film TasarımıBölümü) ortak alanında “Elektronik Animasyon”, “Bilgisayar Oyunları Tasarımı” ve “Navigasyon ve Similasyon” Programları,

2. Sanat ve Tasarım Fakültesi (Müzik Bölümü) ve İletişim Fakültesi (Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü) ortak alanında“Elektronik Müzik” Programı,

3. İletişim Fakültesi (Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü) ve Sanat ve Tasarım Fakültesi (Film Tasarımı ve Müzik Bölümü) ortak alanında “Film Müziği” Programı,

4. Hukuk Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (Uluslararası Lojistik Yönetimi ve Uluslararası Ticaret ve Finans Bölümü) ve Meslek Yüksekokulu (Deniz ve Liman İşletmeciliği ve Lojistik Bölümü)ortak alanında “Uluslararası Deniz Ticaret Hukuku” Programı,

5. Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüsü ortak alanında “İşletme Mühendisliği” Lisansüstü Programını zaten uygulamaktaydık. AynıEnstitülerin ortak alanında “Enerji Hukuku” programını da 2012-2013 döneminde uygulamaya başlayacağız.

no images were found

hurriyet.com.tr:

http://www.hurriyet.com.tr/ege/22091897.asp

BEN TV

http://www.kanalben.com/haber/30330/holding-universite-isbirligi-artiyor.html