‘Türkçe Öğreniyorum’a büyük onurGreat honor for ‘Learning Turkish’

Elginkan Vakfı tarafından düzenlenen “Elginkan Vakfı Türk Kültürü Araştırma ve Teknoloji Ödülleri” 12. kez sahiplerini buldu. Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Ozan ve ekibi, TÜBİTAK tarafından da desteklenen yabancılara uzaktan eğitimle Türkçe öğretmeyi amaçlayan “Türkçe öğreniyorum” projesiyle, Türk Kültürü Araştırma dalında ödüle layık görülen 3 isimden biri oldu.

Türkiye’deki bilim, kültür ve sanat alanlarında yapılan çalışmalara, araştırmalara ve hizmetlere katkıda bulunmak, bu alanların gelişimine destek olmak amacıyla 2006 yılında hayata geçirilen “Elginkan Vakfı Türk Kültürü Araştırma ve Teknoloji Ödülleri” 12. yılında sahiplerini buldu. Türk Kültürü Araştırma Ödülü 2 araştırmacı ve bir proje ekibi arasında, Teknoloji Ödülü ise 3 araştırmacı arasında paylaştırıldı. Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlem Ozan ve araştırma ekibi Türkçenin yabancı dil olarak uzaktan farklılaştırılması öğretimi, uygulanabilir çevrimiçi açık ders olarak “Türkçe öğreniyorum” projesi ile Türk Kültürü Araştırma Ödülüne layık görüldü. Yrd. Doç. Dr. Özlem Ozan, proje ekibi olarak böyle bir ödüle layık görülmenin gururunu yaşadıklarını söyledi.

KİŞİYE ÖZEL ÖĞRENME

TÜBİTAK 3501 Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenen “Türkçenin uzaktan yabancı dil olarak farklılaştırılmış öğretimi – Türkçe öğreniyorum” projesi, yaklaşık bir yıldır Yaşar Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğrenme Merkezi tarafından internet ortamında dünyanın kullanımına ücretsiz olarak sunuluyor. Herkes için aynı yöntemle değil, Türkçe öğrenmek isteyen bireyin mensup olduğu dil ailesi, yaşadığı coğrafya, içinde bulunduğu sosyal kültür, Türkçe ve Türk kültürüne olan aşinalığına göre kişilere özel bir öğrenme sistemi geliştirilen projeyle https://turkish.yasar.edu.tr adresinden ücretsiz olarak Türkçe öğrenme imkanı sunuluyor.

Fotoğraftakiler
(Yrd. Doç. Dr. Yasin Özarslan- Yrd. Doç. Dr. Özlem Ozan)

Yrd. Doç. Dr. Özlem Ozan’ın yürütücülüğündeki projede; Yaşar Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğrenme Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yasin Özarslan, Yrd. Doç. Dr. Hilmi Demiral, Yrd. Doç. Dr. Funda Uzdu araştırmacı olarak yer alırken Doç. Dr. Hasan Çalışkan da danışmanlığını yapıyor. İçerikleri, Yunus Emre Enstitüsü ve TÖMER’lerin içerikleri ile uyumlu olan “Türkçe öğreniyorum” sisteminde 53 bölüm, kurallar ve kelime sözlükleri, forum, sanal toplantı uygulaması bulunuyor. Her bölümde, ders anlatım videosu, gerçek yaşamla konuyu ilişkilendiren drama videosu, dinleme, yazma, telaffuz ve okuma etkinlikleri, değerlendirme bölümlerinin yanı sıra oyunlar da yer alıyor. Sistemde, İngilizce, Fransızca, Rusça ve Arapça dil desteği sunuluyor.

Projenin sunuculuğu ve seslendirmeleri ise Yaşar Üniversitesi Medya Merkezi Radyo Program Yapımcısı ve Sunucu Turgut Onarır tarafından gerçekleştirildi.

RAKAMLARLA “TÜRKÇE ÖĞRENİYORUM”

Türkiye’ye gelen uluslararası öğrenci sayısında son yıllarda gerçekleşen önemli artış, yurt dışında Türkçe öğrenmeye yönelik oluşan istek ve savaş vb. sebeplerle ülkemize gelen bireylerin Türkçe öğrenme taleplerinin, geniş kitlelere yönelik Türkçe öğrenme programlarını geliştirme zorunluluğunu doğurduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Özlem Ozan, ülkemizde yalnızca yükseköğretimde bile 100 binin üzerinde yabancı öğrenci bulunduğunu söyledi. Ozan, şu bilgileri verdi:

“Türkçe öğreniyorum” sistemi, son 3 ay içinde 120 farklı ülkeden 23 bin116 kişi tarafından ziyaret edildi. Sisteme kayıtlı 6 bin 684 kullanıcı, 53 modül içindeki kitaplar, konu anlatım videoları, dramalar, okuma-dinleme-yazma-telaffuz etkinlikleri, oyunlar, kısa sınav ve değerlendirmeler olmak üzere 505 bin 254 sayfa görüntülemesine ulaşmış durumda. Siteyi, günlük ortalama 75-125 arasında kullanıcı düzenli olarak ziyaret ederken katılımcıların yüzde 32’si kadın ve yüzde 68’i de erkek. Katılımcıların yüzde 48’ini 25-34 yaş arasındaki kişiler oluşturuyor. Türkiye’de yaşayan yabancıların dışında, düzenli olarak sistemi takip eden kullanıcılar Kuzey Afrika (Mısır, Libya, Tunus, Cezayir ve Fas), Ortadoğu (Suriye, Irak, Katar, Ürdün, İsrail, Lübnan, İran, Filistin, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Kuveyt, Bahreyn) ve Amerika, Kanada, İngiltere, Hollanda, Almanya, İspanya ve Yunanistan şeklinde gerçekleşiyor.

    Conducted by Yaşar’s scholar Assist. Prof. Özlem Ozan, the ‘Learning Turkish’ project was honored with an award by Elginkan Foundation.

 The 12th Turkish Culture Research and Technology Awards were presented to the winners by the Elginkan Foundation.    Assist. Prof. Özlem Ozan, academic at Yaşar University’s Faculty of Communication, and her team became one of the three award-winning candidates in the category of Turkish Culture Research with her TÜBİTAK-supported project “Learning Turkish”, a distance Turkish-language-teaching program for foreigners.

PERSONALIZED LEARNING

Supported as part of TÜBİTAK 3501 Career Development Program (CAREER), the “differentiated distance teaching of Turkish as a foreign language – Learning Turkish” project was brought into use by Yaşar University’s Center for Open and Distance Learning nearly one year ago, and it is accessible to everyone around the world on the university’s online learning platform for free. Anyone interested in Turkish language can learn it for free on https://turkish.yasar.edu.tr in a personalized way. The system incorporates different methods that vary depending on a learner’s mother tongue, homeland, the social culture that that person belongs to, as well as its level of familiarity with Turkish language and culture.

Executed by Assist. Prof. Özlem Ozan and supervised by Assoc. Prof. Hasan Çalışkan, the project is run by researchers that include Assist. Prof. Yasin Özarslan, Director of Yaşar University’s Center for Open and Distance Learning, Assist. Prof. Hilmi Demiral and Assist. Prof. Funda Uzdu.

Radio Producer and Presenter at Yaşar University’s Media Center, Turgut Onarır also did the voice-over for the project, and hosted it. Developed in line with the contents that are implemented by the Yunus Emre Institute and TÖMER (Center for Turkish and Foreign Languages Research and Learning), the content of the project covers a Turkish language teaching program of 53 episodes, which also offers grammar notes, dictionaries, forum, and virtual meetings. Each episode is composed of a course video; a drama video that associates the subject with a real-life scenario; listening, writing, pronunciation and reading activities, and assessment sections, as well as games.  The program has also a support system for learners in English, French, Russian and Arabic.