Sığınmacıların hikayesi ödül getirdiTHE STORY OF REFUGEES AWARDED BY GERMANY

Yaşar Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nü bu yıl bitiren Ece Kınacı, Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin bu yıl ikincisini düzenlediği “Sığınmacı, misafir, komşu” temalı kısa film yarışmasında birinci oldu. Kınacı, küçük yaşta göçle İzmir’e gelen Diyarbakırlı bir kadın ile Suriyeli sığınmacı komşusunun hikayesini anlatan ‘Komşu’ adlı kısa filmiyle ödülü kazanmayı başardı.

Türkiye’den 60 değişik kategoriden filmin katıldığı ve sığınmacıların uyum sürecine yönelik gösterilen çaba ve katkılara işaret edilen yarışmada, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nden bu yıl mezun olan Ece Kınacı birinciliği elde etti. İzmir Çimentepe’ye farklı şehir ve ülkelerden gelen iki kadının öyküsünü ve yine bu iki kadının gözünden anlatan ‘Komşu’ filmi sahip olduğu özgün konu ve anlatım tarzıyla ödül almaya hak kazandı. Kınacı, ödülünü Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann’dan aldı. Büyükelçi Erdmann, Suriye’yi terk etmek zorunda kalan yaklaşık 3 milyon sığınmacıya Türk hükümeti ve halkının kucak açtığını ve olağanüstü çabalarda bulunduğunu belirtti.

ysr-suriye-film-2

Daha önce ‘Tepedeki 5 kadın’ filmiyle TRT Belgesel Film Yarışmasında özel ödül, Yeşil Ekran Kısa Film Yarışmasında da mansiyon kazanan Ece Kınacı, “Göç eden insanlarla birlikte şehirlerin, semtlerin, mahallelerin de sosyal yapıları değişiyor. Son yıllarda Suriyeli göçmenlerin de gelmesiyle birlikte birçok farklı insan mahalle içinde yaşamaya, birbirlerine destek olarak hayatlarını sürdürmeye devam ediyor. Mahallenin büyük ölçeklisini düşündüğümüzde bir Türkiye özetiyle karşılaşıyoruz. İki kadının gözünden kendi hayatlarını, göçlerinin hikayesini ve komşuluğu anlatmaya çalıştım. Bu belgeselin ortaya çıkmasında ve kazandığımız ödüllerde pek çok hocamızın desteği var. Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazlı Bayram hocamıza desteklerini ve danışmanlığını esirgemediği için teşekkür ederim” dedi.

 

 

 Ece Kınacı, graduate of the Department of Radio, Television and Cinema at Yaşar University, got first place in the short film competition organized with the theme of “asylum-seeker, guest, neighbor” by the German Embassy in Ankara. Her short film ‘the Neighbor’, which tells the story of a woman having immigrated to İzmir from Diyarbakır at a young age and her asylum-seeking neighbor from Syria, brought her the best short film award.

In the competition where films from 60 different categories competed with the aim of stressing the efforts and contributions made for the adaptation of the refugees, Ece Kınacı’s movie was selected the best short film. Ece Kınacı’s short film which tells the story of two women from two separate cities whose paths crossed in Çimentepe, İzmir from their perspectives was deemed worthy of the award with its unique storyline and style of storytelling. Kınacı was given her award by Martin Erdmann, German Ambassador in Ankara. Ambassador Erdmann also noted that both the Turkish government and people had embraced 3 million refugees, who were forced to flee their country, and put extraordinary efforts into the refugees’ welfare.