Selçuk Yaşar Ödülü sahiplerini bulduSelçuk Yaşar Awards presented to winners

Yarattığı ilkler ve yaşattığı ilkeleriyle Türkiye’nin iş, kültür, eğitim ve spor alanlarında müstesna bir yere sahip olan Selçuk Yaşar’ın vizyonunu geleceğe taşımak üzere hayata geçirilen Selçuk Yaşar Ödülü sahiplerini buldu. Bu yıl birincisi düzenlenen törende, genç girişimcilere ilham veren çalışmaların sahibi bilim insanı Prof. Dr. Aytül Erçil ve sosyal inovasyon konusunda çalışmalarıyla öne çıkan Tekfen Holding Kurucusu Ali Nihat Gökyiğit’e ödülleri takdim edildi.

Yaşar Üniversitesi ile Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı işbirliğiyle toplumsal faydayı ve geleceğin Türkiye’sini hedefleyen cesur insanların çalışmalarını kutlamak ve başarılarını tüm Türkiye’ye duyurmak amacıyla hayata geçirilen Selçuk Yaşar Ödülü, 7 Şubat Perşembe günü Çırağan Sarayı’nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

2019 yılı teması “girişimcilik, yenilikçilik ve inovasyon alanlarında başarılı çalışmalar yapan ve bunların sonucunda Türkiye’nin kalkınmasında veya tanınmasında önemli rol oynayan kişi ya da kurumlar” olarak belirlenen Selçuk Yaşar Ödülü, akademik kimliği ile girişimci kimliğini bütünleştiren ve genç girişimcilere ilham veren çalışmalara sahip olan bilim insanı Prof. Dr. Aytül Erçil ile sosyal inovasyon konusunda çalışmaları olan iş insanı Tekfen Holding Kurucusu Ali Nihat Gökyiğit’e takdim edildi.

Seçici Kurul ise Yaşar Üniversitesi’nin Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı Başkanlığında, Allianz Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaan-Symes, Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Berker, Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Hepbaşlı ve Dr. Yılmaz Argüden’den oluştu.

“Küresel ölçekte, yenilikçi ve sürdürülebilir olma vizyonuyla çalışıyoruz”

Sunuculuğunu Ece Vahapoğlu’nun üstlendiği gecenin açılış konuşmasını Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Cemali Dinçer yaptı. Türkiye’ye pek çok ilki kazandırmış çok değerli iş adamı, Yaşar Üniversitesi’nin Kurucusu ve Onursal Başkanı Selçuk Yaşar’ın eğitimin ülke kalkınmasındaki önemli rolünü hep vurguladığını söyleyen Dinçer, “Yaşar Üniversitesi çok çalışarak çeşitli yatırımları hayata geçirdi, gelişimini sürdürdü. Selçuk Yaşar’ın bu inancı sayesinde üniversitemiz hem nitel hem de nicel olarak büyüyerek bugünlere geldi. Çağın gereksinimleri doğrultusunda yeni bölümler ve programlar açıldı. Bilim, sanat ve tasarım kültürünü benimseyen, yerel ve küresel anlamda toplumun gelişmesine katkıda bulunan bir üniversite olma misyonuyla hareket ediyoruz. Yaşar Üniversitesi küresel ölçekte, yenilikçi ve sürdürülebilir bir üniversite olma vizyonu ile çalışmalarına aralıksız devam ediyor” dedi.

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Cemali Dinçer

Bilim, Birlik, Başarı ilkesi ışığında çalışmaya devam edeceğiz”

Bilim, Birlik, Başarı kavramlarının Selçuk Yaşar’ın hayatında çok önemli yer tuttuğunu söyleyen Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, “Her zaman gelişmenin ve ilerlemenin en temel unsurunun eğitim olduğuna inanan Sayın Selçuk Yaşar, büyük bir heyecanla bugüne kadar pek çok eğitim kurumunun kurulmasına vesile olmuştur. Yaşar Üniversitesi ve Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı işbirliğiyle üniversitemizin ve vakfımızın kurucusu Sayın Selçuk Yaşar’ın hayatı boyunca kendisine ilke edindiği değerleri yaşatmak üzere, Selçuk Yaşar Ödülü’nü hayata geçirdik. Bu çerçevede ‘girişimcilik, yenilikçilik, inovasyon alanlarında ülkemizin ekonomik gelişimi ile sanat ve kültür alanlarında katkıda bulunan öncü insanlar ve kurumları’ teşvik etmeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı

“Selçuk Yaşar, gurur duyduğunu paylaştı”

Gecenin bir diğer konuşmasını Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Feyhan Yaşar yaptı. Selçuk Yaşar’ın hayatının mottosunu bilim, birlik, başarı kelimelerine sığdırmayı başardığını söyleyen Yaşar, “Bu üç kelime bugün ödüllerini vermekten gurur duyduğumuz girişimcilik, yenilikçilik, inovasyon kriterlerini karşılıyor. Bugün, Selçuk Yaşar Ödülü’nü takdim etmek üzere bir aradayız. Selçuk Yaşar girişimci kişiliğini, yenilikçilik ve inovasyona olan inancını yansıtan bu ödülden ne kadar mutlu olduğunu ve gurur duyduğunu sizlerle paylaşmamı, ödüle layık görülen kişileri yürekten kutladığını ifade etmemi istedi” dedi.

Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Feyhan Yaşar

“İzmir’de işadamı denince akla Selçuk Yaşar gelir”

Konuşmaların ardından törene katılamayan Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi Koç’un mesajı misafirlerle paylaşıldı. Rahmi Koç’un mesajında Selçuk Yaşar için şu ifadeler yer aldı: “Küçük bir dükkânın avlusunda boya karıştırarak, muhterem babasının başlattığı işi, Selçuk Bey Dostum neredeyse bir imparatorluk haline dönüştürmüş ve İzmir’in en büyük, en dinamik holdingi haline getirmiştir. İzmir’de işadamı ve sanayici dendiğinde hiç şüphesiz akla Selçuk Yaşar gelir.”

“Ülkemiz genç Selçuk Yaşarların elinde olacak”

Gecenin bir diğer konuşmasını ise Eczacıbaşı Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı yaptı. Ödül töreninde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Eczacıbaşı, “Yaşar Ailesinin gerçekleştirdiği ilklere bir yenisi daha ekleniyor. İlk ödülün temasının girişimcilik olmasını da çok anlamlı buluyorum. Selçuk Yaşar, hayatının merkezine girişimciliği, inovasyonu koymuş bir insandı. Güçlü bir vizyonu benimseyen dinamik bir toplumun gerçekleştireceklerinin sınırı yoktur. İlk sahiplerini bulacak bu ödülün Selçuk Yaşar’la aynı hayali taşıyan girişimcileri daha da cesaretlendireceğine inanıyorum. Ülkemiz genç Selçuk Yaşarların elinde olacak. Ülkem için ben ne yapabilirim sorumluluğuyla hareket edecekler” dedi.

Eczacıbaşı Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı

“Ödülün ilkini almak çok gurur verici”

Bülent Eczacıbaşı’nın konuşmasının ardından Selçuk Yaşar Ödülü’ne layık görülen isimler açıklandı. Bilim insanı Prof. Dr. Aytül Erçil, ödülün anlamını şu sözlerle ifade etti:

“Vizyoner ve girişimci kişilerin adına verilen bu ödülün ilkini almak çok gurur verici. İçinde bulunduğumuz bilgi çağında yeni bilgi üretmenin ve inovatif hizmetlere dönüştürmenin rekabette olmazsa olmaz hale geldiğini düşünüyorum. Katma değeri olan ürünler yapmamız lazım. Özellikle üniversitelerde dönüşmeli. Selçuk Yaşar kitabında hayal kurmaktan bahseder. Hayal kurmak girişimciliğin ilk adımı. Bu ödülün katma değer katan girişimlere ilham kaynağı olmasını diliyorum.”

Prof. Dr. Aytül Erçil-Bilim İnsanı

“Gel de gurur duyma”

Tekfen Holding Kurucusu Ali Nihat Gökyiğit ise ödül konuşmasında, “Ödül almak her zaman gurur verici ve teşvik edici. Kimin tarafından, kimin adına ihdas edilmiş olması da çok önemli. Yaşar Üniversitesi tarafından Selçuk Yaşar adına ihdas edilen bu ödülü, ilk töreninde alıyorum. Sanayi, eğitim, sanat, spor, sosyal sorumluluk alanlarının her yönünde Selçuk Yaşar’ı buluyoruz. Sosyal sorumluluk alanını hiç ihmal etmedi. TÜSİAD’ın aktif kurucularından oldu. Böyle değerli, öncü bir arkadaşım adına ihdas edilen ödülü alıyorum. Gel de durur duyma ve şükran borcunu ifade etmeye gayret et. Ödüle layık görenlere şükran ve saygılar sunuyorum” dedi.

Tekfen Holding Kurucusu Ali Nihat Gökyiğit

Selçuk Yaşar Ödülü hakkında

Selçuk Yaşar Ödülü; Yaşar Üniversitesi ve Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı işbirliğiyle Selçuk Yaşar’ın hayatı boyunca kendisine ilke edindiği değerleri yaşatmak üzere girişimcilik, yenilikçilik ve inovasyon alanlarında Türkiye’nin ekonomik ve teknolojik gelişimi ile sanat ve kültür alanlarında katkıda bulunan örnek ve öncü insanlar ve kurumları teşvik etmek amacıyla hayata geçirildi. Selçuk Yaşar Ödülü’nün 2018 yılı teması Girişimcilik, yenilikçilik veya inovasyon alanlarında başarılı çalışmalar yapmış ve bunların sonucunda ülkenin kalkınmasında veya tanınmasında önemli rol oynamış kişi ya da kurumlar” olarak belirlendi. Temanın belirlenmesinde  “Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik” alanında yapılan çalışmaların Yaşar Üniversitesi Stratejik Planı’nın “Küreselleşme”, “Yaparak ve Yaşayarak Öğrenme” ve “Çevre ile İşbirliği” kavramlarıyla birlikte temel unsurlarından birisi olması önemli rol oynadı.

‘Selçuk Yaşar Awards’, which is presented on behalf of Selçuk Yaşar – a doyen businessman and Honorary President of Yaşar Group – to sustain his vision in the future as well, were presented to winners during the ceremony held at Çırağan Palace.   The firsts of the awards were given to Prof. Aytül Erçil – a scientist known for her studies that have inspired young entrepreneurs, and to Founder of Tekfen Holding Ali Nihat Gökyiğit known for his works in social innovation.

To sustain the values that Selçuk Yaşar – a pioneer of firsts in Turkey – has deemed essential principles throughout his whole life, Yaşar University and Selçuk Yaşar Sports and Education Foundation collaborated to encourage individuals that conduct successful  studies in the fields of “entrepreneurship, inventiveness and innovation”, and play a significant role in Turkey’s development and promotion.

 LED BY THE PRINCIPLE OF SCIENCE, UNITY, SUCCESS

Noting that the concepts of Science, Unity and Success have been deemed essential by Selçuk Yaşar, Yaşar University President of Board of Trustees Ahmet Yiğitbaşı said, “Convinced that education has always been the main factor for improvement and development, Mr. Selçuk Yaşar has helped many education institutions be founded with great enthusiasm. We presented the first Selçuk Yaşar Awards during this ceremony that has been organized in collaboration with Selçuk Yaşar Sports and Education Foundation in an attempt to sustain these values that Mr. Selçuk Yaşar has always deemed as essential principles. It is our intention to encourage pioneering individuals and institutions that add value to our countries’ economic development, art and culture in the fields of ‘entrepreneurship, inventiveness, innovation’.” 

AWARDS A REFLECTION OF HIS ENTREPRENEURSHIP

 Pointing out that Selçuk Yaşar has been able to fit his life motto into the science, unity, success words, Feyhan Yaşar, Yaşar Holding Deputy Chairperson of Board of Directors, continued saying, “These three words correspond to entrepreneurship, inventiveness, innovation, which are the three criteria  that we exult in presenting awards in these categories. Today, we are here to present Selçuk Yaşar Awards. Selçuk Yaşar requested me to convey his message extending his heartfelt congratulations to the individuals deemed worthy of the award, and expressing that he is pleased that such an award is being presented since it reflects his confidence in entrepreneurship, inventiveness and innovation.”

 

A UNIVERSITY INNOVATIVE AND SUSTAINABLE

Addressing during the ceremony, Yaşar University Rector Prof. Cemali Dinçer also said, “Yaşar University made many investments thanks to its arduous works. Because of Selçuk Yaşar’s confidence in these principles, our university has grown to attain to its current state both qualitatively and quantitatively. New departments and programs have been initiated in line with today’s needs. We act in accordance with the mission of becoming a university that serves for the benefit of local and global community in a fashion that embraces a culture of science, art and design. Yaşar University has been working nonstop towards its vision of becoming an innovative and sustainable university on a global scale.”

 

YOUNG ‘SELÇUK YAŞARS’…

Another address was also given by Bülent Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Group President of Board of Directors. Expressing his pleasure to be a part of the award ceremony, Eczacıbaşı said, “Yaşar Family has added a new first to the firsts that it has already introduced. It is meaningful to me that the theme of the first award is entrepreneurship. Selçuk Yaşar has always considered entrepreneurship and innovation central to his life. A dynamic society that has adopted a strong vision knows no bounds to achieve its goals. I am convinced that this award to be presented to its first winners will encourage entrepreneurs that share the same dream with Selçuk Yaşar. Our country will be in the hands of the young Selçuk Yaşars. They will act with a vision to contribute to their country.”

 

PROUD OF BEING PRESENTED THE FIRST AWARD

  Deemed worthy of the Selçuk Yaşar Award, Prof. Aytül Erçil expressed the meaning of the award, saying:

“I am really proud of being presented the first of this award that is presented to visionary and enterprising individuals. In this era of information, I think, producing new information and converting it into innovative services is a sine-qua-non in competition. We have to produce products with added value. They should be converted particularly within universities. In his book, Selçuk Yaşar make mention of dreaming. Dreaming is the first step of entrepreneurship. I hope this award will inspire more entrepreneurs that will add value to our country.”

 

IMPOSSIBLE NOT TO BE PROUD

Ali Nihat Gökyiğit, Founder of Tekfen Holding, said during his award acceptance speech, “Being awarded is always exulting and encouraging. It is also important by whom or on whose behalf that award is being given. I accept the first of this award, which is presented by Yaşar University on behalf of Selçuk Yaşar. I see Selçuk Yaşar involved in industry, education, art, sports, social responsibility fields. He has never ignored social responsibility. He has been an active member of TUSIAD. I am accepting this award that is presented on behalf of my fellow Mr. Yaşar, who is such a pioneering figure. It is impossible not to be proud, not to express my gratitude. So, I would like to extend my feelings of gratitude respectfully.”

 

MESSAGE FROM RAHMİ KOÇ

 A message from Rahmi Koç, Honorary Chairman and Member of the Board of Directors of Koç Holding, was shared with the audience as Mr. Koç wasn’t able to attend the ceremony. In his message, Mr. Koç said: “Mr. Selçuk, one of my fellows, has turned the efforts of his estimable father who mixed paints in the yard of a little store almost into an empire, and made it İzmir’s biggest and most dynamic holding. There is no doubt that Selçuk Yaşar is the first name that comes to our minds when we mention İzmir’s businessmen and industrialists.

 

About Selçuk Yaşar Award

Selçuk Yaşar Award has been organized jointly by Yaşar University and Selçuk Yaşar Sports and Education Foundation to sustain the values that Mr. Selçuk Yaşar has always deemed essential, and to encourage pioneering individuals and institutions that add value to Turkey’s economic and technological development, art and culture in the fields of ‘entrepreneurship, inventiveness, and innovation’. The theme for the 2018 Selçuk Yaşar Awards is “individuals and institutions that have conducted successful studies in the fields of entrepreneurship, inventiveness or innovation, and contributed to the country’s development and promotion to a great extent.” To decide on the award theme, it has been taken into consideration that the studies conducted in the field of “R&D, innovation and entrepreneurship” is also one of the “Globalization”, “Learning By Doing and Experiencing” and “Collaboration with Environment” concepts that are listed in Yaşar University’s Strategic Plan.

     Chaired by Yaşar University President of the Board of Trustees Ahmet Yiğitbaşı, the selection committee of the award includes Cansen Başaan-Symes, Allianz Insurance Chairperson of the Executive Board; Prof. Nihat Berker, Kadir Has University Vice Rector; Prof. Arif Hepbaşlı, Lecturer at Yaşar University; and Yılmaz Argüden.