Satrancı futbola tercih etti, milli takıma seçildi

Türkiye Satranç Federasyonu’nun gayretleriyle 2005’te 30 bin civarında olan lisanslı satranç oyuncusu sayısı, 2015 sonunda lisanslı futbolcu sayısını geçerek 639 bin 503 oldu. İlkokulda amatör ligde lisanslı olarak futbol oynarken satrançla tanışıp il birincilikleri kazanınca futbolu bırakıp satrançta milli takıma kadar yükselen Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisi Melih Yurtseven, başarılarına bir yenisini daha ekledi. Farklı ülkelerden özel davet üzerine düzenlenen Ukrayna Vasylysin Kapalı Satranç Turnuvası’nda üçüncü olan Yurtseven, yarım puanla, üçüncü kez Uluslararası Usta (IM) olma şansını kaçırdı.

Türkiye’de satranca olan ilgi her geçen gün artıyor. Özellikle 18 yaş altındaki gençlerde, bu akıl ve strateji oyununa olan ilgi daha da yoğun. Tüm dünyada en popüler spor futbol olsa da gençlerin ve çocukların satranca olan ilgisi Türkiye’de lisanslı sporcu sayılarına da yansıdı. Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay’ın açıklamalarına göre, 2005’te 30 bin civarında olan lisanslı satranç oyuncusu sayısı 639 bin 503 oldu. Futbol Federasyonu’nun 615 bin 107, Basketbol Federasyonu’nun 253 bin 389, Voleybol Federasyonu’nun ise  233 bin 399 lisanslı sporcusu bulunuyor.

SATRANÇ TUTKUSU FUTBOLU YENDİ

Son olarak, farklı ülkelerden özel davet üzerine düzenlenen Ukrayna Vasylysin Kapalı Satranç Turnuvası’nda üçüncü olan milli sporcu Yaşar Üniversitesi öğrencisi Melih Yurtseven’in satranca başlama ve devam etme öyküsü de oldukça ilginç. FIDE Master derecesine sahip Melih Yurtseven, satranca, 8 yaşındayken ailesiyle yaşadığı Antalya’da öğrenim gördüğü okulda başladı. Yurtseven, aynı zamanda amatör ligde yer alan Antalya Türk Telekom Spor’da da lisanslı olarak futbol oynuyordu. Satrançta kendi yaş gruplarında önce okul şampiyonlukları ardından da il birincilikleri kazanan Yurtseven, satranç ve futbol arasında bir seçim yaptı. Futbolu bırakan Yurtseven, satrançta bugüne kadar sayısız başarılar kazanarak milli takıma kadar yükselmeyi başardı.

Yaşarlı Melih Yurtseven, bugünlerde, Antalya Manavgat’ta Türkiye Satranç Federasyonu tarafından düzenlenen Türkiye Kupası’nda mücadele ediyor.
Yaşarlı Melih Yurtseven, bugünlerde, Antalya Manavgat’ta Türkiye Satranç Federasyonu tarafından düzenlenen Türkiye Kupası’nda mücadele ediyor.

Yurtseven ilköğretim hayatı süresince, Antalya’da sekiz kez ve Türkiye’de dört kez, toplamda 12 kez şampiyonluk yaşadı. Ortaöğretim döneminde de okul satranç takımıyla bir kez ikincilik, bir kez de birincilik yaşayan Yurtseven, bireysel olarak katıldığı Türkiye 15 yaş gruplarında ikinci, 17 yaş gruplarında birinci ve son olarak 18 yaş gruplarında yine birinci, Avrupa Okullar Arası Satranç Turnuvası’nda ise dördüncü oldu. Yaş grubunda üst üste üç kere Türkiye Şampiyonu olmayı başaran Yurtseven, geçen yıl Üniversiteler Arası Satranç Şampiyonası’nda da Yaşar Üniversitesi takımıyla şampiyonluk kazandı.

Daha önce iki kez Uluslararası Usta unvanını elde eden Yurtseven, “Satranç kariyerim sırasında Uluslararası Usta normunu iki kez aldım. Ukrayna Vasylysin Satranç Turnuvası’nda üçüncü oldum ve yarım puan ile üçüncü kez  IM normunu almayı kaçırdım. Yarım puan daha alabilseydim turnuvada hem şampiyon hem de IM normlarımı tamamlamış olacaktım. ELO puanım 2332 oldu ve IM olmam için 68 puan kaldı. Halen, Türkiye Satranç Milli Takımı’nın oyuncusu olarak yurt dışındaki turnuvalarda ülkemi gururla temsil ediyorum” dedi.