Otomotiv devinde bir Türk mühendisA Turkish engineer at the giant auto company

Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu Ferhat Karaağaç, dünya otomotiv devi Mercedes’in başarılı mühendislerinden biri olmayı başardı. Genç mühendis, Almanya Stuttgart’taki Daimler AG’de, dünyanın bütün ülkelerindeki Mercedes Benz satış merkezlerine, yeni teknolojiler ile sistemler üreten merkezde çalışıyor.

 Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden 2008 yılında mezun olan Ferhat Karaağaç, 2010 yılında ağ ve sistem yöneticisi olarak başladığı Mercedes Benz Türk firmasında geçen 7 yılın ardından; geliştirdiği projeler ve gösterdiği başarı sayesinde, Daimler AG – IT yöneticileri tarafından Mercedes’in ana merkezi Almanya Stuttgart’taki IT Center’da çalışması için teklif aldı. Bu yılın ilk ayından itibaren, bu Merkezde, dünya ülkeleri için yeni teknoloji satış sistemi projesinde, bilgi teknolojileri çözüm mimarı olarak çalışmaya başlayan Ferhat Karaağaç, İzmir’den başlayıp Almanya’ya uzanan başarı öyküsünü anlattı.

 Ferhat Karaağaç, “Orta Anadolu’nun küçük bir şehri olan Aksaray’da doğup büyümeme rağmen hayallerimi ve yapabileceklerimi her zaman büyültmeye çalıştım. Geleceğin mesleği olarak gördüğüm bilgisayar mühendisliği seçimimle Yaşar Üniversitesi ve İzmir ile tanışmış oldum. Bölümün ilk öğrencilerinden olmamızın bizim için avantajları fazlaydı. Akademisyenlerin bizimle bire bir ilgilenmesi sayesinde, mühendislik hayatına farkındalığımız da gün geçtikçe arttı. Üniversitemin bana sağladığı yurtdışı olanağı ile eğitimimin son yılını Erasmus programı kapsamında Belçika Xios Üniversitesinde geçirmem, evrensel bir bakış açısına sahip olmamda büyük fayda sağladı. 2008 yılında mezun olduktan sonra dünyada iz bırakan küresel krizi fırsata çevirip, askerliğimi tamamladım. 2010 yılında Mercedes Benz Türk firmasına ağ ve sistem yöneticisi olarak işe başladım” dedi.

 

YENİ TEKNOLOJİLER VE SİSTEMLER ÜRETMEK İÇİN ÇALIŞIYOR

Bir yıl aradan sonra Mercedes Benz Türk Kamyon Fabrikasında IT sistem analisti olarak çalışmaya devam ettiğini belirten Karaağaç, “Yaptığım işten ve bu sektörde olmaktan büyük keyif alıyorum. İşimi daha iyi yapmak için Almanca öğrenmeyi hedefledim ve kendi çabalarımla iyi bir seviyeye getirebilmeyi başardım. Bu süre zarfında çeşitli SAP ve IoT projelerini üstlendim. Aradan geçen 7 yılın ardından, geliştirdiğim projeler ve işimde gösterdiğim başarı sayesinde Daimler AG – IT yöneticileri tarafından, Stuttgart’taki IT Merkezinde, dünya ülkeleri için yeni teknoloji satış sistemi projesinde, bilgi teknolojileri çözüm mimarı olarak çalışmam için teklifte bulunuldu. Ocak 2018 itibari ile dünyanın bütün ülkelerindeki Mercedes Benz satış merkezlerine yeni teknolojiler ve sistemler üreten bu Merkezde çalışıyorum. Farklı kültürler, farklı iş anlayışları ve her gün yeni bir şeyler öğrenmek, bu işin güzel bir parçası. Burada edindiğim tecrübe ve farkındalığın, benim için geleceğe ve hayata dair güzel bir fırsat olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

 HEDEFLERİNİZİ BELİRLERKEN BÜYÜK DÜŞÜNÜN

Genç yaşında başarılı bir kariyerin sahibi olan yetenekli mühendis, üniversiteye yeni başlayacak ve eğitimini sürdüren öğrencilere tavsiyelerde de bulundu. Ferhat Karaağaç, “Gelecek hayatlarına dair hedeflerini belirlemelerini, bunları belirlerken de büyük düşünmelerini ve asla vazgeçmemelerini öneririm. İnsan hayatının her döneminde kendini geliştirmeyi ve öğrenmeyi devam ettirmeli. Sadece ulusal bazda değil, uluslararası rekabetçi hayatta ayakta kalabilmek için farkında olmalarını ve dünya vatandaşı olmak için çok çalışmalarını öneririm. Sonrasında başarı ve kariyer kendiliğinden gelecektir” şeklinde konuştu.

A graduate of Yaşar University’s Department of Computer Engineering, Ferhat Karaağaç accomplished to be a member of Mercedes’ – one of the world’s giant car maker- team of successful engineers. The young engineer is working at Daimler AG in Stuttgart, Germany, a center where systems and new technologies needed by the Mercedes Benz sales centers all around the world are produced.

 Having earned his degree in computer engineering from Yaşar University’s Faculty of Engineering in 2008, Ferhat Karaağaç told his success story that starts in İzmir and ends up in Germany.

 To tell his success story, Karaağaç said, “Though I was born and raised in Aksaray – a little central-Anatolian city, I have always lived to expand my dreams and the things that I can accomplish in my life. I knew that computer engineering was a promising profession for the future. So, I chose computer engineering and met Yaşar University and the city İzmir. There were great advantages for us as the first students of the department. The scholars at the department tended to us one-on-one, which increased our awareness of engineering day by day. I studied my senior year as an Erasmus student at Xios University in Belgium, thanks to the study-abroad opportunities offered by my university. This experience helped me gain a universal perspective. After graduating in 2008, I did my military service, taking advantage of the global crisis that hit the world to a great extent. In  2010, I started to work at Mercedes Benz Turkey as network and system administrator.”

 WORKING TO PRODUCE NEW TECHNOLOGIES AND SYSTEMS

Noting that he is currently working as IT systems analyst at Mercedes Benz Turkey Truck Factory, Karaağaç added, “I really enjoy what I do and the sector I am working in. It was my goal to learn German so I can be better at my job, and I have improved my German language skills and accomplished a good level of German just by myself. Since January 2018, I have been working at this center where systems and new technologies needed by the Mercedes Benz sales centers all around the world are produced. It is a different culture, and they have a different perception of working. It is really good to learn something new every day. The experiences and awareness I have gained here are promising for my future and my life.”

 THINK BIG TO SET GOALS

The young engineer who has accomplished a career full of success gave advices to prospective students and those who are currently studying. “People should keep improving themselves and learning. To be able to survive the competitive work life both nationally and internationally, they should be conscious and work hard to become a man of the world, all of which will be inevitably followed by success and career,” said Karaağaç.