Müzelerde artırılmış gerçeklik ile zaman yolculuğu

Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünü bu yıl bitiren Uğurcan Çakmak ve Ali Emre Savaş, daha mezun olmadan, müze ziyaretçilerine çok farlı bir deneyim yaşatacak bir uygulama geliştirdi. İlk uygulaması Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın son günlerini geçirdiği Latife Hanım Köşkü Anı Evi için hazırlanan proje sayesinde, ziyaretçiler, akıllı telefonları aracılığıyla 95 yıl öncesinde yaşananları görüp adeta bir zaman yolculuğuna çıkıyor.

Yaşar Üniversitesi Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisinin desteğiyle Kuluçka Merkezi Minerva’da, kendi projelerini hayata geçirme fırsatı bulan Uğurcan Çakmak ve Ali Emre Savaş, artırılmış gerçeklik teknolojisi üzerinde çalışmaya başladı. 5 kişiye ulaşan NAReality isimli ekip geleceğin teknolojisi olarak adlandırılan artırılmış gerçekliği kullanarak birçok farklı ürün geliştirdi. Mimarlık ve mobilya sektörü için insanların kendi evini baştan aşağı istediği gibi tasarlayacağı  mobil uygulama ile üniversite adaylarına yönelik tercih edecekleri üniversiteyi daha iyi tanımaları için  uygulama geliştiren NAReality ekibi, son olarak, klasik müzelerde artırılmış gerçeklik teknolojileriyle ziyaretçilere daha farklı bir deneyim sunmak için bir uygulama tasarladı.

İLK DEMO UYGULAMA LATİFE HANIM KÖŞKÜ’NDE

Uygulama hakkında bilgi veren Uğurcan Çakmak, “Artırılmış gerçeklik teknolojisi, boyut değiştirerek normalde hiç göremeyeceğimiz şeyleri bizlere gösterme imkanı tanıyor. Biz de klasik müze anlayışını değiştirmek ve ziyaretçileri sanal dünya aracılığıyla farklı bir boyuta taşımak için yola çıktık. Normalde müzelerde bulunan sesli rehberlerin günümüzdeki versiyonu diyebiliriz. Uygulamamızla görünmeyenleri göstermek, orijinal ortamında bilinmeyenleri hayal ettirmek, tarihi daha iyi anlamamızı sağlamak istedik. Demomuzu oluştururken Latife Hanım Köşkü Anı Evi’ni seçtik. Çünkü Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Annesi Zübeyde Hanım’ın ömrünün son günlerini geçirdiği yapı olması nedeniyle üzerimizde büyük bir manevi değeri var. Anı Evi’ne gelen ziyaretçiler, yalnızca sergilenen eşyaları ya da fotoğrafları görmekle kalmayacak. Örneğin, tabletleri ya da telefonlarıyla uygulamamız üzerinden bir fotoğrafı, bir eşyayı tarattıklarında, 95 yıl öncesine sanal bir yolculuğa çıkıp o anları görüntüler ve anlatımlarla yaşama fırsatı bulacaklar” dedi.

Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünü bu yıl bitiren Ali Emre Savaş(solda) ve Uğurcan Çakmak (sağda) müze ziyaretçilerine çok farlı bir deneyim yaşatacak bir uygulama geliştirdi.

ATATÜRK İLE 95 YIL ÖNCESİNE YOLCULUK

Çakmak, “Köşkün tarihçesini, Latife Hanım ve Zübeyde Hanım arasındaki ilişkiyi, Mustafa Kemal Atatürk ile Latife Hanımın nasıl tanıştığını, Zübeyde Hanımın son günlerini nasıl geçirdiğini, Atatürk’ün annesinin mezarı başında neler söylediğini uygulama üzerinden görüntüler eşliğinde dinletiyoruz ve artırılmış gerçeklik teknolojisi ile insanları 95 yıl öncesine götürüp o anları yaşamalarını sağlıyoruz. Yeni teknolojilerin sürekli olarak ortaya çıkıyor ve müzelerde de ziyaretçilerin ilgisini çekmek için artırılmış gerçeklik teknolojisi büyük bir fırsat. Artırılmış gerçeklik ve 3 boyutlu haritalama gibi teknolojiler, insanların fiziksel sınırlamalarının ötesine geçmesine ve nesneleri bağlam içine yerleştirmesine izin veriyor. Biz de bu gelişmelerden yola çıkarak uygulamalarımızı geliştiriyoruz” diye konuştu.

Time travel at museums thanks to augmented reality

 Graduating from Yaşar University’s Department of Computer Engineering this year, Uğurcan Çakmak and Ali Emre Savaş has already – while still an undergraduate student- developed an application that will offer museum visitors a unique experience. The project that was applied first on Latife Hanım Pavilion Memorial House, where Atatürk’s mother spent her last days, will allow visitors to travel in time via their smart phones, taking them back to 95 years ago.

Uğurcan Çakmak and Ali Emre Savaş carried out their own project at Minerva Incubation Center with the support of Yaşar University Information and Technology Transfer Office, where they focused on augmented reality technology.

ITS DEMO ON LATİFE HANIM PAVILLION

To give information about the application, Uğurcan Çakmak said, “Augmented reality technology allows us to see the things that we wouldn’t be able to see by taking us to another dimension. We initiated this project in an attempt to change the traditional perception of museums and to allow visitors to experience museums in a different dimension in a virtual setting. This is the updated version of the audio guides used at all museums, we can say. Our intention is to show the unseen, and to make people dream about the unknown in its original setting so they can understand the history better. We chose Latife Hanım Pavillion for the demo stage since it has a sentimental value for us for it’s where the Great Leader Mustafa Kemal Atatürk’s mother, Zübeyde Hanım, spent her last days. Visitors to the Memorial House will be able to see more of the items and pictures exhibited. For example, when they scan a photo on their mobile phones or tablets by using the application, they will take a virtual travel going ninety five years back in time to experience those moments in the form of pictures and narratives.”

TRAVEL 95 YEARS BACK IN TIME WITH ATATÜRK

“The application allows its users to listen to the stories of the pavilion’s past, the relation between Latife Hanım and Zübeyde Hanım, how Mustafa Kemal Atatürk and Latife Hanım met, how Zübeyde Hanım spent her last days, what Atatürk said talking to his mother at her grave after she’d gone. These narrations are also accompanied by pictures that -thanks to augmented reality technology- take people ninety-five years back in time and allow them to experience those days. New technologies are constantly emerging, and the augmented reality technology is a huge opportunity to attract visitors’ attention at museums. Such technologies as augmented reality and 3D mapping allow people to go beyond the physical limitations and place items into a context. Based on such developments, we are developing and updating applications,” added Çakmak.