Genç Mühendislerden Akıllı Projeler

Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri bitirme projeleriyle sınır güvenliği, sağlık, yerli üretim ve ev teknolojilileri gibi konulara el attılar. Geliştirdikleri bazı projelerle TÜBİTAK tarafından mali destek almaya da hak kazanan öğrenciler, Türkiye’nin ekonomik gelişimine katkı sağlamayı hedeflediler.  

Mühendislik eğitimleri boyunca edindikleri deneyimleri kullanarak birbirinden iddialı projeler geliştiren öğrenciler, projeleri hakkında şu bilgileri verdi:

TAŞINABİLİR SAĞLIK HİZMETİ

Proje Adı: Taşınabilir EKG İzleme Sistemi(Ahmet Doğukan Erten, Halil Hasdemir, Salim Can Savcı)

“Taşınabilir EKG (Elektrokardiyografi) İzleme Sistemi, yüksek kardiyovasküler yani kalp, damar ve kan dolaşımı ile ilgili riski olan kişilerin erken teşhis edilmesini sağlamak amacıyla tasarlandı. Sistem sayesinde EKG, nabız oranı ve kandaki oksijen doygunluğu gibi değişikliklerin sürekli ve konforlu bir şekilde izlenmesi sağlandı. Ayrıca günümüz teknolojisinden yararlanarak alınan verilerin kablosuz olarak iletilmesi sağlandığı gibi Bluetooth cihazı sayesinde de sistemin hastanın doktoru gibi bir başkası tarafından izlenmesine de olanak verildi. Ürünün taşınabilir, hafif ve kablosuz iletişim sağlaması da kullanıcıya ergonomik ve konforlu bir hizmet sağladı.”

GIDA ÇÜRÜMESİNE SON

Proje Adı: Buzdolabı İçinde Çürüyen Bir Gıdanın Tespiti-(Melih Aknarçay, Meriç Anıl İlçi, Servet Akın)  

“Çürümüş veya çürüyen gıdalardan gelen koku, insan sağlığı için potansiyel olarak tehlikeli olabilen bir biyokimyasal maddedir. ‘Buzdolabı İçinde Çürüyen Bir Gıdanın Tespiti’ ismi verilen proje sayesinde insan sağlığını korumanın yanı sıra, gıda atıklarını önleyerek ekonomiye katkıda bulunmak hedeflendi. Özellikle buzdolaplarında oluşan çürümüş ürün kokusunu algılamak için bir düzenek tasarlandı. Elektronik bir devre olarak sensör, sinyal işlemcisi ve alarm sistemi kullanılarak çürüyen ve çürümüş gıdalardan gelen kötü koku tespit edilerek kullanıcıların cep telefonlarına bir uyarı mesajı gönderilmesi sağlandı.”

YERLİSİ DE OLSUN

Proje Adı:  Yapay Sinir Ağlarına Dayalı Metal Oksit Gaz Sensörleri Kullanarak Yangın Algılama (Mert Nakıp)  

“Son yıllarda yangın algılama sistemlerinden beklentilerin artması nedeniyle birçok çalışma yapılmaya başlandı. Bu gelişmelere destek vermek amacıyla ve yerli piyasada Yapay Sinir Ağı (YSA) algoritmalarını kullanan bir ürün bulunmaması nedeniyle EDS Elektronik Destek Sanayi ve Ticaret şirketinin danışmanlığında bir yangın algılama sensörü geliştirildi. Bazı yabancı firmalarda geliştirilen ürünlerin ise yalnızca duman ve alev algıladıkları tespit edilerek doğruluğu ve yangına tepki hızı daha yüksek bir yangın algılama sisteminin oluşturulması hedeflendi. Proje aynı zamanda TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı’ndan mali destek almayı da başardı.”

ROBOTİK KOLLA MAYIN TESPTİ

Proje Adı: El izleme ile insansız kara aracı (Çağdaş Özel, Eda Şafak, Kaan Arslan)  

“Projeyle, robotik teknolojisi kullanılarak ülke sınır güvenliği açısından büyük öneme sahip, çeşitli fonksiyonlu bir insansız kara aracı geliştirilmesi amaçlandı. Metal saptayıcı yardımı ile mayın tespitine sahip olan araçta robotik kol sayesiyle de mayının etrafında gözükebilecek bir sınır çizilmesi sağlandı.”