Genç Mühendis Adaylarından Akıllı Projeler

 Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, mezuniyet projeleri kapsamında, insanların ve şirketlerin gerçek hayatta karşılaştıkları sorunların çözümü için ışık ile video iletiminden yapay zeka kullanan yangın algılayıcıya ve göz hareketleriyle kontrol edilen tekerlekli sandalyeye kadar birçok projeye imza attı. Geliştirdikleri bazı projelerle TÜBİTAK tarafından mali destek almaya da hak kazanan öğrenciler, Türkiye’nin ekonomik gelişimine katkı sağlamayı hedefledi. 

Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin eğitimleri boyunca edindikleri deneyimleri kullanarak hazırladıkları birbirinden iddialı projeler sergilendi. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Seçmen, ortaya çıkan projelerin tamamının hayata geçirilebilir olduğunu belirterek, “Bilimsel ve çok boyutlu düşünebilen, bölgesel gelişmeye ve toplumsal kalkınmaya yönelik bilimsel ve teknolojik katkı sağlayabilecek yaratıcı ve girişimci mühendisler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu nedenle de kuruluşlarla doğrudan etkileşim ve işbirliği içinde, özgün akademik araştırmalar ile bilime ve mühendisliğe katkıda bulunmak temel amacımızı oluşturuyor” diye konuştu.

IŞIK ÜZERİNDEN VİDEO İLETİMİ

(Kemal Hocaoğlu, Yiğit Ahmet Arıkök, Anıl Adar) Akademik Danışman: Doç. Dr. Volkan Rodoplu

Proje ile video ve ses iletimi; günümüzde kullanılan Wi-Fi bağlantısı yerine, odalarda aydınlatma için kullandığımız ışık üzerinden gerçekleştiriliyor. “Li-Fi” ismi verilen ve dünyada önümüzdeki yıllarda giderek yaygınlaşması beklenen teknoloji için yapılan yerli ve milli bu tasarım, aynı zamanda, Türkiye’de ilkler arasında yer alıyor. Sistem, mevcut tasarımlara kıyasla çok düşük maliyeti ile 10.5 cm’lik mesafeden 7.14 Mb / s (3.57 MHz) hızında iletişim kurabilmekte ve video/ses sinyallerini görülebilir ışık ile iletip alabilmekte. LED ampullerin gücü artırıldığında, iletişimin 3 metreden sorunsuz bir şekilde gerçekleştirileceği de tespit edilmiş durumda. Proje, aynı zamanda, TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı kapsamında destek almayı da başardı. Projenin avantajlarından bazıları ise şöyle:

– Projede kullanılan daha verimli ve doğa dostu bir ışık kaynağı olan LED’lerin pahalı olmamakla birlikte kullanıcıların her yerde bulabilecekleri bir ürün olması

– Wi-Fi’dan 1000 kat daha hızlı olması

– Askeri alanda kullanımda, iletişimin gerçekleşmesi için görüş alanı içinde olması gerektiği için, radyo frekansı (RF) cihazlarına nazaran çok güvenli olması

– Hastanelerde kullanımda, RF cihazların insan sağlığına zararlı olduğu için bunların yerine kullanılabilecek bir ürün olması.

– Fabrikalarda kullanımda, kablolama vs. maliyetini minimuma indirilebilmesi

– Uçaklarda RF cihazların (telefon, tablet vs.) kullanılması yasak olduğu için, uçakların aydınlatma kaynaklarına kolayca uygulanarak bu cihazların kullanımının mümkün hale gelmesi.

KAMERA TABANLI YANGIN ALGILAYICI SİSTEMİ

(Arda Tarakcı, Doğukan Karabayır, Berkay Adıgüzel) Akademik Danışman: Prof. Dr. Cüneyt Güzeliş

Geleneksel yalnızca dumanı algılayan yangın alarm sistemleri yerine, mevcut IP kameraların görüntülerini yapay zekayı kullanarak işleyip mekana özelleştirme yeteneği de olan bir yangın algılama sistemi geliştirildi. EDS şirketinin danışmanlığında tasarlanan sistemle yangın ve yangın dumanı olduğu durumları güvenlik kameralarına öğretmek için derin Evrişimsel Sinir Ağları (ESA) kullanıldı. Bu sayede kameralar, görüntülerden ortamdaki yangını tespit ederek kullanıcıyı uyarıyor. Proje; gerçek zamanlı görsel verilere dayalı olarak yangın algılamanın öğrenilmesi, hatalı alarmın minimuma indirilmesi, düşük maliyetli olması ve yerli tasarım olarak üretilebilir olması gibi özellikleri ile öne çıkıyor. Hali hazırda kullanılan yangın algılama sistemlerinin kullanıldığı çoğu kapalı mekanda ağ bağlantılı güvenlik kameraları altyapısı bulunmakta, bu yüzden proje, tüketiciden herhangi bir fiziksel ek kurulum veya ekipman istemeden, tek bir ürünle iki farklı amaca hizmet edecek ve gelecekte bu alanda yapılacak çalışmalara ışık tutacak. Proje, aynı zamanda TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programından da mali destek almayı başardı.

GÖZ HAREKETLERİ İLE KONTROL EDİLEN TEKERLEKLİ SANDALYE

(Demir Ali Sepit, Ahmet Özdemir, Gizem Zobarlar) Akademik Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Nalan Özkurt

Proje ile ALS hastalarının başka birine ihtiyaç duymadan kendi başlarına tekerlekli sandalye ile hareket etmelerini sağlamak amaçlanıyor. ALS hastalığına yakalanan kişilerin yüz kasları dışındaki kaslarını hareket ettiremediklerinden yola çıkan öğrenciler, projelerinde, tekerlekli sandalyeyi hastanın gözleri ile hareket ettirmesini sağlıyor. Göz hareketlerinin yönü bir kameradan izlenip görüntü işleme algoritmaları ile sandalyenin motorlarına hareket enerjisi sağlanıyor. Hastanın gözlerinin baktığı yönü yapay zeka ile algılayıp bunu hareket sistemine aktaran sistem sayesinde hasta kimseye ihtiyaç duymadan tekerlekli sandalyesini kullanabiliyor. Projenin düşük maliyeti sayesinde, birçok ALS hastasının bu sandalyeye rahatlıkla ulaşabilmesi hedefleniyor.