Genç akademisyene TÜBİTAK’tan büyük onurYoung scholar ranked first in Turkey

Yangın algılamada yapay zeka kullandı, TÜBİTAK – 2241 Özel Sektöre Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışmasında Türkiye birincisi oldu.

Yaşar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Araştırma Görevlisi Mert Nakıp, yapay zeka kullanarak tasarladığı yangın algılama sistemi ile TÜBİTAK tarafından düzenlenen  “2241 Özel Sektöre Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışması”nda Türkiye birincisi oldu. Ürün Geliştirme Kategorisinde 18 finaldeki projenin arasından birinciliği elde eden Mert Nakıp, ödülünü TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’dan aldı.  

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından, üniversite öğrencilerini ülkemizin ihtiyaç duyduğu öncelikli alanlarda çalışmalar yapmaya yönlendirmek amacıyla her yıl düzenlenen Üniversite Proje Yarışmalarının ilk etabı bu yıl bölgesel olarak gerçekleştirildi. 2018 yılında başvuruları değerlendirmeye alınan toplam 809 adet projeden ön değerlendirmeyi geçen 789 adet proje, ikinci değerlendirmeye alındı. Değerlendirmeler sonucunda seçilen projeler, 6 bölge merkezinde sergilendi. İzmir Bölge Sergisinde; Ege Bölgesinin yanı sıra Bursa ve Eskişehir gibi illerin de aralarında olduğu toplam 13 ildeki üniversitelerin öğrencileri tarafından hazırlanan projeler yer aldı. Jürinin değerlendirmesi sonucu, 3 dalda, Bölge Birincisi seçilen projeler, diğer bölge finalistleri ile birlikte Türkiye finalinde yarışma hakkı kazandı. “Özel Sektöre Yönelik Lisans Bitirme Tezleri”, “Girişimcilik ve Yenilikçilik” ve “Öncelikli Alanlarda Üniversite Öğrencileri Proje Yarışmaları”nda 6 bölgede birinci olan toplam 96 proje, Türkiye birinciliği için Ankara’daki final sergisinde yarıştı.

Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi ve Araştırma Görevlisi Mert Nakıp, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cüneyt Güzeliş danışmanlığındaki bitirme projesi olarak sanayi işbirliğinde prototipini ürettiği yangın algılama sistemi ile TÜBİTAK 2241 Özel Sektöre Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışması Ürün Geliştirme Kategorisinde 18 proje arasından sıyrılarak,  Türkiye birincisi oldu.  TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın yanı sıra TÜBİTAK’tan birçok üst düzey yetkilinin, rektörlerin, akademisyenlerin, sektör temsilcilerinin ve öğrencilerin katıldığı final sergisinde ödüller de sahiplerini buldu. Mert Nakıp, birincilik ödülünü TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’dan aldı.  

DAHA YÜKSEK YANGIN ALGILAMA SİSTEMİ

Proje hakkında bilgi veren Mert Nakıp, piyasadaki yangın alarm sistemlerinin neredeyse tamamının yalnızca duman veya alevi algıladığını belirterek, “EDS şirketinin danışmanlığında tasarladığım üründe, çeşitli sensörlerle gazları, dumanı, sıcaklığı, nemi algılayan ve bu verileri yapay zeka ile işleyip doğruluğu ve yangına tepki hızı daha yüksek bir yangın algılama sistemi oluşturmayı hedefledik. Proje, aynı zamanda TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programından da mali destek almayı başardı. Bu tarz sistemler Türkiye’de bulunmuyor ve yurt dışından getirtiliyor. Birkaç büyük firma dışında bu sistemin henüz yaygın olarak üretilmediği de göz önünde bulundurulursa ülkemize ve işbirliği ile prototipini ürettiğimiz firmaya ekonomik getiri sağlaması beklenmekte” dedi.

 Competing at TÜBİTAK 2241 Undergraduate Degree Thesis for Private Sector Competition with a fire detection system that uses artificial intelligence, Mert Nakıp, Research Assistant at Yaşar University Graduate School of Natural and Applied Sciences, was ranked first in Turkey. Coming first among a total number of eighteen projects that qualified for finals in the category of Product Development, Nakıp was presented his prize by Prof. Hasan Mandal, President of TÜBİTAK (Scientific and Technological Research Council of Turkey).    

Almost all of the fire detection systems on today’s market detect only smoke or fire, according to Nakıp. To inform us about his undergraduate degree project advised by Director of the School of Natural and Applied Sciences Prof. Cüneyt Güzeliş Nakıp also said, “The product that I have designed as part of my project advised by EDS Company, however, is intended to incorporate various sensors that detect different levels of gas, smoke, temperature, and humidity. The sensors then process such data by using artificial intelligence so the detectors report and react to a fire more correctly and fast. The project has also been deemed worthy of financial support from the TÜBİTAK 2209-B Undergraduate Degree Thesis for Industry Support Program. Such systems do not exist in Turkey, so they are being imported. Given that only a handful of big companies produce such systems, this product is expected to bring in economic benefits for the country, as well as for the firm that we are cooperating to produce the product’s prototype.”