Pokemon Go Bağımlılığına ve Güvenliğine DikkatTHE PSYCHOLOGY BEHIND ‘POKEMON-GO’ PHENOMENON

Pokemon Go oyunu, çıkalı henüz birkaç gün olmasına ve yalnızca bazı ülkelerde yayınlanmasına karşın tüm dünyayı kasıp kavurmaya başladı. Peki, Pokemon Go çılgınlığı insanların psikolojisini nasıl etkiliyor? Bir dijital oyun, neden kitleleri peşinden sürüklüyor? İlk bakışta tehlikesiz gibi görünen oyunun, siber dünyadaki ve normal hayattaki tehlikeleri neler? Yaşar Üniversitesi akademisyenleri, bu soruların yanıtlarını verip özellikle “çocukların güvenliği ve bağımlılık” konularında uyarılarda bulundu.

YSR POKEMON (1)

Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Emre Özgen Pokemon Go çılgınlığının kitlesel hale gelmesine neden olan başlıca psikolojik etmenin, günümüz dünyasında bireyselleşen ve yalnızlaşan insanların bir topluluğa ait olma ihtiyacı olduğunu savundu. Özgen, “Pokemon gibi akımların yüzeyde sundukları ilgi çekiciliğin altında, bir topluluğa ait olma ihtiyacını karşılamak için önemli bir fırsat sunmaları yatıyor olabilir. Zaten dikkat edilirse bu tür kitlesel hareketlerin olmazsa olmaz yanı, paylaşım ve etkileşim imkanları. Sosyal medyanın sunduğu paylaşma ve birlikte hayret etme, sevme, tartışma, gülme imkanları olmasa, bu akımların konusu olan Pokemon gibi olaylar muhtemelen çok daha az ilgi çeker ve kısa sürede unutulur giderdi. Bu tür akımları çekici yapan onları başkalarıyla birlikte yaşayabiliyor olmamız” dedi.

Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Emre Özgen Pokemon Go çılgınlığının kitlesel hale gelmesine neden olan başlıca psikolojik etmenin, günümüz dünyasında bireyselleşen ve yalnızlaşan insanların bir topluluğa ait olma ihtiyacı olduğunu savundu.
Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Emre Özgen Pokemon Go çılgınlığının kitlesel hale gelmesine neden olan başlıca psikolojik etmenin, günümüz dünyasında bireyselleşen ve yalnızlaşan insanların bir topluluğa ait olma ihtiyacı olduğunu savundu.

DİJİTAL, GERÇEKLE KARIŞIYOR

Özgen, “Ancak Pokemon Go oyunu özelinde, diğer kitlesel akımlarda olmayan bir başka unsur var. Dijital dünyayı hemen hemen hepimiz benimsedik. Hayatımızın önemli bir bölümünü dijital dünyada geçiriyoruz. Ama bu oyun, dijital ile gerçek dünyamızı birleştiriyor. Gündelik hayatımızın içine giriyor.  Bu şekilde bu dijital fanteziyi kendi hayatımızın tam içine taşıyor, hayatımızın tekdüzeliğini gideriyor. Sanırım bu oyun özellikle çekici olan yanı bu. Üstelik bunu sosyalleşerek ve toplumun diğer bireyleriyle etkileşim içinde yaşama imkanı veriyor.”  diye konuştu. Prof. Dr. Emre Özgen, oyun alışkanlığının bağımlılığa dönüşmesi halinde insanların ilişkilerini, işlerini ve günlük yaşamlarını olumsuz etkileyebileceği uyarısında da bulundu.

KORSANLIK BUZDAĞININ GÖRÜNEN KISMI

Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz, oyun henüz resmi olarak uygulama marketlerinde yer almayan Türkiye gibi ülkelerde kullanıcıların, illegal yollardan oyunu oynamaya başladığını belirterek, “Pokemon Go, çoğu ülkede yasal olarak indirilemediği için internet korsanlarının ilgisini çekti bile. Oyunun kötü amaçlı programlar içeren versiyonu , APK dosyası görünümünde internette yer alıyor. Bu uygulamaları indirenler zararlı yazılım Trojan dosyasını da tüm erişim izinlerini vererek indiriyor. Oyunun kurulum dosyasının içine gizlenen bu virüs ile art niyetli kişiler akıllı telefonunuza kolaylıkla erişebiliyor. Ayrıca anti virüs programları tarafından da kolaylıkla tespit edilemiyor. Ancak korsanlık, bence buzdağının görünen kısmı. ABD’de hırsızların, oyuncuları tenha bölgelere çekerek soydukları ortaya çıktı. Ama asıl tehlike çocuklar için ortaya çıkabilecek kötü senaryolar” dedi.

Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz
Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz

ÇOCUK İSTİSMARINA DİKKAT

Aileleri uyaran Doç. Dr. Koltuksuz, “Oyun bu kadar ilgi gördüğü için suç dünyasının da iştahını kabartacaktır. Pedofillerden uyuşturucu satıcılarına kadar birçok kötü niyetli kişi faydalanmak isteyecektir. Bu oyun çocuklar arasında oldukça popüler ve bu nedenle onlara zarar vermek isteyen biri tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Her ne kadar şu anda oyunda bir mesajlaşma sistemi olmasa da alternatif uygulamalar aracılığı ile kullanıcılar arasında iletişim imkanları bulunuyor. Oyunda şu anda korkulan risklerden birkaçı, ‘Lure’ ismi verilen o nokta yakınlarında Pokemon çıkma şansının arttırılabilmesi şeklindeki sistemle insanları kıstırıp gasp etmek ya da küçük yaştaki çocukları istismar amaçlı ıssız noktalara çekmek gibi amaçlarla kullanılması olasılığı. Eğer çocuğunuz bilinçli değilse kötü niyetli kişilerin kurbanı haline gelebilir. Bu nedenle ailelere büyük görevler düşüyor” dedi.

Oyunun şu anda ülkemizde resmi olarak çıkmamış olmasına karşın, sistemde görünen yüksek sayıda popüler noktaların resimli şekilde işlenmiş olmasının temel sebebini anlatan Koltuksuz, “Nintendo ile bu oyunu geliştiren Niantic Labs tarafından 2012 yılında yapılmış ve bu süreçte kullanıcılar tarafından popüler noktalarla geliştirilmiş olan İngress isimli bir başka oyununun bilgilerinin Pokemon Go oyununun altyapısı olarak kullanılmış olması” diye konuştu.

 

 

 Pokemon Go has taken the globe by storm. What kind of effect does this ‘Pokémon Go’ craze have on our psychology and cyber security?

Prof. Dr. Emre Özgen, Head of the Department of Psychology at Yaşar University, maintains that the major psychological reason to this massive craze is people’s need to be a part of a community since people get more individualized and lonely in today’s world. “I think the underlying reason why these phenomena — such as Pokémon – are overwhelmingly fascinating may be that they enable people to satisfy their need to be a member of a community. The attractive aspect of such phenomena is that we can experience them together with people around us,” said Özgen. Prof. Özgen also warned that this gaming habit may pose destructive effects to our social relations as well as our working and daily lives if it turns into an obsession.

“There are malicious versions of the game disguised as APK files available on the internet. When someone downloads these apps, they actually allow such malicious Trojans to access all kinds of information. Attackers can easily access your smart phone with the help of this virus hidden in the setup file. They cannot be detected by anti-virus software either. I think, however, rootkits are just the tip of the iceberg. In the US, there are known cases of gamers who have been directed to desolate areas in cities and robbed by attackers. Yet another major danger is potential scenarios which may hurt children,” said Assoc. Prof. Dr. Ahmet Koltuksuz, Head of the Department of Computer Engineering at Yaşar University.