İzmir mutfağı unutulma tehlikesinde

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu

Tarihi 8 bin yıl öncesine kadar dayanan İzmir’in yöresel yemekleri kaybolmaya yüz tutuyor

Değişik otları, şifa kaynağı zeytinyağı ve deniz ürünleriyle sağlıklı beslenmede örnek olarak gösterilen İzmir’in mutfak kültürü unutulma tehlikesi yaşıyor.

Sütlü Balık, Arapsaçı, Kabak Çiçeği Dolması, Keşkek, Tarla Çivisi, Su Teresi, Labada, Papaz Yahni, Şevket-i Bostan gibi pek çok eski yemeğin yaşatılması gerektiğine dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, ”Geçmişten günümüze kültürümüze tat veren İzmir ve Ege’nin yöresel yemekleri, yaşadığımız hayatın, kültürün, üretmenin bir ifadesidir. Bu anlamda gelecek nesillere aktarmaya çalışmak kültürel sürekliliği sağlamada her birimizin üzerine düşen önemli bir sorumluluk.” dedi.

YSR izmir mutfagi(1)
Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu

Fadıloğlu, İzmir ve Ege mutfağının; balığın ızgara, sütlü ve buğulama olarak yapıldığı, bazı otların kuzu etiyle pişirildiği bazılarının ise az haşlanarak yeşil renklerinin ve besin değerlerinin korunduğu ve üzerine zeytinyağı ve limon karışımından oluşan sosların da döküldüğü sağlıklı bir mutfak olduğunu belirtti.

YSR sevketi bostan

Türkiye’de obeziteyle mücadelede Ege mutfağı ile beslenmenin örnek alınabileceğini söyleyen Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Fadıloğlu, “Yemek yemede amacın sadece karın doyurmak olmadığından yola çıkarak, yemek kültürü anlatılmalı ve geleneksel yemekler ön plana çıkarılarak fast food akımına karşı slow food akımının benimsenmesine çalışılmalıdır. Buna uygun olarak da sebze ağırlıklı ve zeytinyağından zengin Ege mutfağını önerebiliriz. Ancak diğer yağlarda olduğu gibi 1 gram zeytinyağında 9 kalorilik enerji bulunmaktadır. Dolayısıyla bunun da tüketiminde dikkatli olmakta fayda var” diye konuştu.

Öğle tatillerinde çalışanların yemek tercihlerini mümkün olduğunca ev yemekleri yapan yerlerden ya da esnaf lokantalarından yana kullanmaya çalışmalarının bu güzel yemekleri unutmamamızda önemli bir etken olacağını ifade eden Dr.Fadıloğlu, “Düzenlenen festivaller, fuarlar, yemek yarışmaları da geçmişteki tatları hatırlamak adına çok faydalı olabilir. Televizyonlarda yayınlanan yemek programlarıyla da bu yemekler hatırlatılmalı. “ dedi.

 Kültür ve Turizm Bakanlığı’na göre İzmir’in yöresel yemekleri şunlar:

Zeytinyağlılar ve Sebze Yemekleri: Arapsaçı, Kabak Çiçeği Dolması, Enginar Dolması, Şevket-i Bostan, Ebegümeci, Bakla, Mücver, Çığırtma, Fava

Deniz Ürünleri: Sütlü Balık, Balık Köftesi, Midye Dolma, Papalina Tavası, Tuzda Lagos

Et Yemekleri: İzmir Köfte, Tire Köftesi, Papaz Yahni, Keşkek

Salatalar: Radika, Turp Otu, Deniz Börülcesi, Tarla Çivisi, Su Teresi, Labada, Isırgan Otu

Tatlılar ve Hamur İşleri: Gerdan Tatlısı, Zerde, Lokma, Lor Tatlısı, Boyoz