Basmane Çukuru için farklı tasarımlar

İzmir ve çevre kentlerde tartışma ve proje geliştiren, bu kapsamda belediyelerle işbirliği yaparak çeşitli tasarımlara destek veren Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, bu kez İzmir’de 17 yıldır çözüm getirilemeyen ve Basmane Çukuru olarak bilinen alan için “dikey kent ve komşuluk” temasıyla mimari ve kentsel tasarımlar geliştirdi.

YSR Basmane (2)

İzmir’in tam merkezindeki bu alanı sağlıklı hale getirip sosyal yaşamı canlandırmayı hedefleyen projenin temasının, “dikey kentleşme ve  dikey komşuluk” olduğunu belirten Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seçkin Kutucu, “Kent içinde kalan arsaların değerlerindeki artışlar nedeniyle, kentler dikey yönde yükselmek zorunda kalıyor. Bu nedenle, özellikle büyük şehirlerde yüksek yapıların her geçen gün daha fazla yapıldığına şahit oluyoruz. Bu yapılar, ölçekleriyle ve ihtiyaçlarıyla kentin altyapısına büyük miktarda yük getirmenin yanı sıra içe dönük mekanlarıyla da modern dünyada yalnızlaşan bireylere, kendine dönük yaşam alanları sunmaları nedeniyle de ciddi eleştiriler alıyor. Biz de bu eleştiriler ışığında, Basmane Çukuru olarak bilinen alanda, ‘yüksek yapılar kente ve kentliye nasıl daha fazla kamusal katkı sağlayabilir, kente ne sunabilir’ soruları üzerinden, dikey mahalle ve kamusal mekan örgütlenmesini araştırdık, tartıştık ve tasarladık” dedi.

YSR Basmane (3)

Öğrencilerin, dört ay boyunca proje üzerinde çalıştığını aktaran Kutucu, “Öğrenciler, alan incelemeleri yapıp Basmane’de yaşayanlarla görüşerek beklentiler, ihtiyaçlar ve sorunları yerinde belirledi. Birbiriyle ilişkili dikey bahçelere ve kamusal kullanımlara sahip bloklardan oluşan, sürdürülebilir yaşamı destekleyen, toprağa ve yeşile olan hasrete cevap arayan, komşuluk ilişkilerini güçlendirecek ortak sosyal alanları, bahçeler, oyun avluları, yürüyüş ve bisiklet yolları olan, çevreci enerji kaynaklarını kullanan ve çevreyi kirletmeyen yepyeni dikey kent tasarımları çıktı. Kentlerin daha yaşanılır ve fonksiyonel hale gelmesi açısından böyle projeler önemli. Öğrencilerin önerilerine projelere baktığımızda ise yenilikçi çözümlerle en fazla alanın, yeşile ve sosyal alanlara ayrıldığını gördük” diye konuştu.

YSR Basmane (4)

Mimarlık Fakültesi dördüncü sınıf tasarım stüdyo dersi kapsamında geliştirilen Yrd. Doç. Dr. Seçkin Kutucu koordinatörlüğündeki çalışmaları ise öğretim görevlileri Doç. Dr. Deniz Özkut, Emre Arca, Gökhan Çelikağ, Hande Odaman ve Melis Varkal yürüttü. Öğretim görevlileri Aydan Volkan, Özlem Arslan, Berk Ekici, Mauricio Morales Beltran ve Andrew Charleston da öğrencilere destek verdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Seçkin Kutucu, “Tüm projeler, 25 Ocak -2 Şubat tarihleri arasında, İzmir Mimarlar Odası Mimarlık Merkezi’nde ziyaret edilebilir” diyerek sergiye davet etti.

Untitled-2

YSR Basmane (6)