Mültecilere online üniversite eğitimiHigher education now accessible to refugees

Yaşar Üniversitesi, mültecilere ücretsiz yükseköğrenim imkanı sağlamak için Almanya’da bir sosyal sorumluluk girişimi olarak ortaya çıkan ve yaklaşık 2 bin öğrenciye ulaşan Kiron ile işbirliği anlaşması imzaladı. Dünyanın neresinde olursa olsun mültecilere, uzaktan eğitim ile üniversite derslerine erişim imkanı sunan Kiron ile yapılan işbirliğiyle, dünyanın birçok üniversitesinin online derslerle katkı sağladığı bir havuzdan Türkiye’deki kayıtlı Suriyeliler ve sığınmacılar ders alabilecek. Yaşar Üniversitesi de uzaktan eğitimle başta Türkçe olmak üzere çeşitli derslerini mültecilere açacak.

İnternet üzerinden çevrim içi dersler sunarak eğitim veren ve mülteci üniversitesi olarak bilinen Kiron Açık Yüksek Eğitim Platformu, Almanya’da sosyal sorumluluk bilinciyle hareket eden bir grup genç girişimcinin, yüksek eğitime ulaşması neredeyse imkansız olan mültecilerin eğitim alabilmesi için başlattıkları bir proje. Kiron Platformu’nda 2 binden fazla öğrenci, Almanya, Fransa, Türkiye ve Ürdün’de 30’a yakın üniversitenin ve eğitim kurumunun akademik ortaklıkları sayesinde tamamen ücretsiz lisans eğitimi olanağına kavuşuyor. Öğrencilere bilgisayar gibi eğitim araç gereci de temin ediliyor. Bu sayede, her gün evini barkını bırakıp kaçmak zorunda kalan 42 binden fazla insanın, eğitim hakkına bir nebze de olsa ulaşabilmesi hedefleniyor.

Yaşar Üniversitesi, ülkemizde yaşayan 3 milyona yakın kayıtlı Suriyeli başta olmak üzere sığınmacıların yüksek eğitime ulaşabilmesi için Kiron Platformu ile işbirliği anlaşması imzaladı. Bu kapsamda, Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampusunda bir araya gelen iki kurum yetkilileri sürekli eğitim merkezi kapsamında bir sertifika programı tasarlamayı kararlaştırdı. Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer ile Kiron Kurucusu ve Genel Direktörü Markus Kreßler işbirliği protokolünü imzaladı.

 

TÜRKÇE DE ÖĞRENECEKLER

aşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer ile Kiron Kurucusu ve Genel Direktörü Markus Kreßler işbirliği protokolünü imzaladı.
Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer ile Kiron Kurucusu ve Genel Direktörü Markus Kreßler işbirliği protokolünü imzaladı.

Bu protokolle, dünyanın birçok üniversitesinin online derslerle katkı sağladığı bir havuzdan Türkiye’deki kayıtlı Suriyeliler ve sığınmacılar ders alabilecek. Yaşar Üniversitesi, Açık ve Uzaktan Öğrenme Merkezinde hazırladığı çeşitli dersleri, uzaktan eğitimle mültecilere açacak. Yabancılara uzaktan online eğitimle Türkçe öğretmek için tasarlanan ders içerikleri de bu işbirliği kapsamında sığınmacıların kullanımına açılacak. Böylece Türkiye’deki yüksek eğitim çağındaki 300 bin genç Suriyelinin yanı sıra diğer sığınmacılar da uzaktan eğitimle Türkçe öğrenme şansı bulacak. Yaşar Üniversitesi, Sürekli Eğitim Merkezi aracılığıyla da programı başarıyla tamamlayanlara sertifika da verecek. Programa, Yaşar Üniversitesi UNESCO uluslararası göç kürsüsü akademik ve idari destek verecek.

ysr-multeci-4

 

ysr-multeci-5

EĞİTİMLE İYİLİŞTİRME

Markus Kreßler, “Dünyada mültecilerin yüzde 1’den azı, yükseköğretime erişim hakkı bulabiliyor. Kiron, herkesin potansiyellerini yerine getirme ve eğitim yoluyla yaşam beklentilerini iyileştirme hakkına sahip olduğuna inancıyla ortaya çıktı. Mültecilerin eğitim erişiminde karşılaştıkları engellerin üstesinden gelebilmek için çalışıyoruz. Vizyonumuz, dünya çapında milyonlarca mülteciye, ücretsiz olarak akredite bir üniversite eğitimi alıp mezun olma fırsatı sağlamak. Kiron, mentorluk programı, eğitim merkezi ve kariyer hizmetleri gibi faaliyetlerle çevrimiçi dersleri çevrimdışı hizmetlerle tamamlıyor. Bu destek, insani korumaya muhtaç kişilerin aynı zamanda, karşı karşıya kaldıkları zorlukların üstesinden gelebilecekleri, diğer insanlarla tanışabilecekleri sosyal ve profesyonel bir ağ da sağlayacak” dedi.

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer ise “Her şeyden önce eğitim en temel insan hakkı. Üniversitemizde, Uluslararası Göç konusunun ele alındığı UNESCO kürsüsü bulunuyor. Türkiye’de bu alanda çalışma yapan ilk ve tek olan kürsü. Türkiye, göçmen ve sığınmacılara her zaman kapılarını açarak dünyaya örnek insani bir yaklaşım sergiliyor. Biz UNESCO kürsümüz ile göç temalı çalışmalar yürütürken insan odaklı bir yaklaşımla kalkınma ve refahın sağlanmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Sosyal sorumluluk bilinciyle eğitim hakkına herkesin ulaşması için çalışıyoruz. Bu işbirliği de bu bakımdan çok önemli. İşbirliğini ilerleyen dönemlerde farklı projelerle de devam ettirmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

   In an attempt to offer free higher education opportunities for refugees, Yaşar University signed a collaboration agreement with Kiron which was initiated as a social responsibility entrepreneurship and now accessible to nearly 2 thousand students. The registered Syrians and refugees in Turkey will have the chance to follow lessons offered within a pool of online lessons by numerous universities from all around the world, thanks to this collaboration agreement with Kiron. At Kiron, which allows refugees all over the world to access university lessons by means of distance learning, Yaşar University will make particularly Turkish courses and various other courses available for refugees on the distance learning platform.

Offering online courses and known as the refugee university, the Kiron Open Higher Education Platform is a project which was initiated by a group of young German entrepreneurs who acted with a sense of social responsibility in an attempt to allow refugees to access higher education, which is indeed almost impossible for the refugees. More than 2,000 students can access completely free higher education on the Kiron Platform thanks to the academic collaboration facilitated by nearly 30 universities and education institutions from Germany, France, Turkey and Jordan. Students are also provided with such education tools as computers. This platform thus intends to facilitate an ease of access to education for over 42 thousand people who are forced to flee their homes each day.

Yaşar University signed a collaboration agreement with the Kiron Platform so as to make education accessible primarily to the registered Syrians in Turkey who number nearly 3 million as well as for other refugees. Convening at Yaşar University’s Selçuk Yaşar Campus within this context, officials from the two institutions agreed to design a certificate program within a continuous education center. Prof. Dr. Cemali Dinçer, Yaşar University Rector, and Markus Kreßler, Founder and General Director of Kiron, signed the collaboration protocol.

The registered Syrians and refugees in Turkey will be able to follow lessons offered within a pool of online lessons by numerous universities from all around the world, thanks to this protocol. Yaşar University will offer various courses prepared within the university’s Center for Open and Distance Learning, making such courses available to refugees. Among the courses to be offered for refugees as part of this collaboration is also course content arranged for teaching Turkish as a foreign language on online distance learning platforms. This will also allow other refugees to learn Turkish through distance learning alongside the 300 thousand young Syrians in Turkey who are supposed to receive higher education. Successful students will also be awarded certificates by the Center for Continuous Education of Yaşar University. Yaşar University’s UNESCO Chair in International Migration will provide academic and administrative support for the program.