Kentsel dönüşümde amaç daha iyi bir yaşam olmalı

Türkiye’nin mimarlık alanındaki etkili isimlerinden Prof. Dr. Suha Özkan, Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nün konuğu oldu. ABD Mimarlık Enstitüsü’nün Onursal Üyesi olan Prof. Dr. Özkan, Türkiye’deki kentsel dönüşüm sürecini değerlendirdi. Özkan, “Kentsel dönüşüm projelerinde amaç insanlara daha iyi bir yaşam vermek olmalı. Ekonomik çıkar değil kentsel çıkar olmalı” dedi.

web-icin-2

‘Tasarım Fikirleri’ başlığı altında gerçekleştirdiği sunumunda 1960’lardan günümüze Bodrum mimarisinde meydana gelen değişimleri öğrencilerle paylaşan Mimar ve Mimarlık Eleştirmeni Suha Özkan, Bodrum’a kazandırdığı Türkiye’nin ilk ‘Mimarlık Kitaplığı’ hakkında da bilgiler verdi. Ülkemizde yöre mimarisinin başarılı örneklerini korumayı başaran Amasya, Safranbolu gibi il ve ilçelerin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Özkan, büyük kentlerdeki gecekondu sorunlarına da değindi.

web-icin-1

Son yıllarda hızla uygulanmaya başlanan kentsel dönüşüm yasasını değerlendiren Suha Özkan, “Dönüşüm projelerinde insanlara her şey piyango ile dağıtılıyor. Bu çok yanlış. O bölgelerde yaşayan insanlar belirli bir kökten geliyor. Birbirleriyle akrabalık ilişkileri var. Bu tür projelerin çok ayrıntılı bir şekilde ele alınıp, kimin nerede oturacağına karar verilmeli. Kentsel dönüşüm projelerinde amaç insanlara daha iyi bir yaşam vermek olmalı. Ekonomik çıkar değil kentsel çıkar olmalı” dedi. İzmir’in mimarlık kalitesinin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu da belirten Özkan, “İzmir’de bugünü kadar yapılan en büyük hata Kordon’a çok katlı binaları koyup imbatı kesmekti. İzmir boğuldu.” diye konuştu.