Hayat boyu öğrenme için  bu dersler herkese açık  Courses available to everyone for lifelong learning

 Yaşar Üniversitesi, bilimsel birikimlerini, ders notlarını, kitaplarını, dersin sunum, görsel ve videolarını, “açık dersler” olarak hazırladığı eğitim ortamı “hayatboyu.yasar.edu.tr” üzerinden ücretsiz olarak herkesin kullanımına sunuyor.

 İnsanların evlerinden kaliteli eğitime erişebilmelerini sağlayan çevrimiçi üniversite derslerine, dileyen herkes ulaşarak dersleri tamamladıktan sonra dilerlerse başarı koşullarına bağlı olarak sınav ya da uygulamalara girip sertifika alabiliyor. İlk etapta birçok farklı konuyu kapsayan 17 ders verilirken “Etik kültürü” ve “Proje kültürü” dersleri ise görme özürlüler için özel olarak tasarlanarak sunuluyor. 

  

HERKES İÇİN AÇIK DERS

Yaşar Üniversitesi de Açık ve Uzaktan Öğrenme Uygulama ve Araştırma Merkezi vasıtasıyla “Açık Dersler; herkes için, her zaman, her yerde” ilkesiyle hazırladığı üniversite derslerini, halka açık olarak herkesin uzaktan kullanımına uygun ve ücretsiz olarak sunuyor. İlk olarak, MIT, Stanford, Harvard gibi dünyanın en iyi üniversitelerinin derslerinin video kayıtlarını internete yükleyip herkese açarak bilgi toplumu olma yolunda önderlik ettiğini belirten Yaşar Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğrenme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yasin Özarslan, “Açık dersleri, üniversitenin normal öğrencilerine verildiği gibi öğrencilerin sorulacak soruları cevaplamak, ödev yapmak, ara sınav ve yılsonu sınavlarına girmek ve sonuçlarını öğrenme hakkına sahip olabildikleri ve herhangi bir ücret ödemeden serbestçe takip edilebilecekleri binlerce kişinin katılım gösterdiği ‘Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler’ izledi. Öğrenenlerin, eğitmen ve diğer katılımcılarla zengin ve derinlemesine bir etkileşim kurabildiği ve katkı sağladığı canlı derslere dönüştü. Sunulan dersler için belli başarı kriterlerine göre sertifika sunulması ve belgelerin eğitim kurumlarınca kabul görmeye başlaması gelecek adına oldukça önemli bir adım” dedi.

Yaşar Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğrenme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yasin Özarslan

TÜM DÜNYADA 6 BİN 850 DERS, 58 MİLYON ÖĞRENEN

Yasin Özarslan, Kitlesel Açık Çevrimiçi Derslerin; 2016 yıl sonu itibariyle, dünya genelinde 700’den fazla üniversitenin sunduğu 6 bin 850 dersi alan 58 milyon öğrenenden söz edebileceğimiz bir büyüklüğe ulaştığını belirtti. Özarslan, “Ancak Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler uygulamaları bağlamında Türkiye, özellikle ABD ve Avrupa’nın gerisinde. 2008 yılında bu yana ülkemizde küçük çapta girişimler söz konusu olsa da henüz yeterli seviyede değiliz” diye konuştu. 

HAYAT BOYU ÖĞRENME İÇİN 

Yaşar Üniversitesinin açık eğitim ortamı “hayatboyu.yasar.edu.tr” üzerinden, açık dersleri halka açtığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yasin Özarslan, “Bu ortamdan, dileyen herkes, ilgi duyduğu konuda derslere ulaşabilir ve dersleri tamamladıktan sonra dersin başarı koşullarına bağlı olarak sınav ya da uygulamalara girip sertifika alabilir. Yaşar Üniversitesi müfredatında yer alan Kurumsal Temel Dersler, açık ders olarak sunuluyor. Davranış Bilimleri, Bilim Felsefesi ve Tarihi, Teknoloji ve Toplum, Felsefe – Mantık, Araştırma Kültürü, Tasarım Kültürü gibi 17 ders, Türkçe ve İngilizce olarak kullanıma açık. Ayrıca, Etik Kültürü ve Proje Kültürü dersleri, görme özürlüler için de özel olarak tasarlanarak sunuluyor. Türkiye’ye eğitim ve seyahat için gelmek, Türkiye ile işbirliği yapmak isteyenlere, özellikle ülkemizde ve dünyada büyüyen bir sorun haline gelen mültecilere de yine ücretsiz olarak temel seviyede Türkçe öğrenme imkanı sunulan Uzaktan Türkçe Öğrenme Sistemi projemiz, turkish.yasar.edu.tr adresinde TÜBİTAK desteği kapsamında açık ders olarak sunulmaya başlandı. Amacımız, kısa süre içinde çok daha fazla sayıda dersi açık olarak herkesin kullanımına sunmak” dedi.

 The university courses prepared based on the principle of “Open Courses: available for everyone at any time, any place” has now been made available to the public’s long distance use for free by Yaşar University’s Open and Distance Learning Application and Research Center.

     Stating that Yaşar University made open courses available to public use on Yaşar University’s open education platform “hayatboyu.yasar.edu.tr”, Assist. Prof. Dr. Yasin Özarslan expressed, “This platform covers a range of courses which can be accessed by anyone interested, and those who take any course based on their field of interest can get their certificate after passing the relevant course. University Foundation Courses included in Yaşar University’s curriculum are available here as open courses. Seventeen courses including Behavioral Sciences, History and Philosophy of Sciences, Technology and Society, Philosophy – Logic, Research Culture, Design Culture are available in Turkish and English. Moreover, Ethical Culture and Project Culture courses have been designed for people with visual impairment. On top of all these courses, Learn Turkish on Distance Learning Platform has also been activated on turkish.yasar.edu.tr as a project supported by TÜBİTAK (the Scientific and Technological Research Council of Turkey). This platform includes free open courses accessible to people who come to Turkey for education and traveling, people interested in collaborating with Turkey, as well as refugees whose number has been increasing both in Turkey and worldwide. Our goal is to make many more open courses accessible to everyone in quite a sh