Bu konser engelsizCONCERT WITHOUT BORDERS

Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi bedensel ve zihinsel engelli bireylerin toplumsal uyum yeteneklerini geliştirmek için 3 yıl önce kurduğu  “Engelsiz Müzik Okulu” yaz konserini verdi. Perküsyondan kemana, piyanodan gitara kadar birçok enstrümanı başarıyla çalan “Engelsiz Müzik Okulu” öğrencileri, konserin sonunda sevinçlerini aileleriyle ve dinleyicileriyle paylaştı. Yaşar Üniversitesi akademisyenleri öğrencilerle sahneye çıkıp birlikte şarkılar seslendirdi.

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü ile birlikte engelli bireylerin toplumsal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak yola çıkan YÜSEM, 3 yıl önce, engelli bireyler için üniversite bünyesinde hizmet veren Türkiye’nin ilk Müzik Okulu’nu kurdu. Kurulduğunda bir öğrenciyle yola çıkan ve otizmli, bedensel veya zihinsel engelli 20 öğrenciye ulaşan Engelsiz Müzik Okulu, geçen hafta Yaşar Üniversitesi Konferans Salonu’nda bir konser verdi.

DEDE EFENDİ’DEN MOZART’A ENGELSİZ NOTALAR

Dede Efendi’den Mozart’a, bluesdan türkülere kadar birçok eseri, eğitimini aldıkları müzik aletleriyle çalan Engelsiz Müzik Okulu öğrencileri, Cem Vardarcı, Ateş Güldoğan, Batuhan Kil, Berkay Soy, Arda Sertöz, Özgür Alaiye, Refik Arda Güngör, Bora Teker, Tuna Akbulut, Ceren Gökçe Aydın, Berkay Subaşı, Sercan Berk Vardar, Mehmet Sarıkurt, Oğuz Ali Bahar ve Özge Çeltik büyük beğeni kazandı.

YSR Engelsiz (2)

Müzik Eğitmeni Zafer Gülenç, müziğin engel tanımadığını vurgulamak için okullarının ismini “Engelsiz” koyduklarını belirterek, “Müziğin engelli bireylere sayısız faydaları var. Çalışmalarımızla, engelli bireylerin kendilerine olan güveni ve paylaşma duygusunu ön plana çıkarmayı amaçlıyoruz. Dolayısıyla kendi sınırlarını aşıp ne kadar başarılı olabileceklerini fark ediyorlar. Öte yandan müzik okulumuz engelli bireylerin yalnızca hobi faaliyetlerini gerçekleştirebilecekleri bir yer olarak hizmet vermiyor. Bizim nihai hedefimiz, temel ritim ve müzik eğitimlerinin ardından yetenekli bireyleri keşfedip bir engelliler orkestrası kurmaktı, bunu da başardığımız için çok mutluyuz” dedi.

YSR Engelsiz (4)

AKADEMİSYENLER ÖĞRENCİLERLE BİRLİKTE SÖYLEDİ

Yaşarlı akademisyenler de Engelsiz Müzik Okulu öğrencileri ile sahneye çıkıp şarkılar seslendirdi. Batuhan Kil’in piyanoda eşlik ettiği YÜSEM Müdürü Doç. Dr. Sabah Balta, “Aşk bu değil mi?” isimli parçayı seslendirdi. Sercan Berk Vardar ile sahneye çıkan Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Dr. Seda Genç “Katibim” şarkısını söyledi. Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Arkeolog Prof. Dr. Recep Meriç ise Özge Çeltik ile birlikte sahneye çıkarak “Ağlama değmez hayat” şarkısını seslendirdi.

AÇILIŞ CEM VARDARCI’DAN

Konserin açılışını ise üniversiteden mezun olmayı başaran bilinen ilk otizmli olan Cem Vardarcı yaptı. Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümü’nde burslu olarak eğitim gören ve bu yıl bölüm üçüncüsü olarak mezun olan otizmli Cem Vardarcı, keman, klavye, ut ve ritim gösterisi sundu. Otizmli bir bireyin neler başarabileceğini kanıtlayan Cem Vardarcı’nın ardından yine Müzik Bölümü 2. Sınıf öğrencisi olan Ateş Güldoğan piyona dinletisi sundu.

YSR Engelsiz (1)

KONUŞAMIYORDU CÜMLE KURMAYA BAŞLADI

İki yıl önce YÜSEM “Engelsiz Müzik  Okulu’nda eğitim almaya başlayan ve perküsyon çalan 10 yaşındaki oğlu Berkay Subaşı’nın, eğitime başlamadan önce çok agresif, asosyal bir çocuk ve konuşma haznesinin dar olduğunu belirten annesi Nezaket Subaşı, “Bir yılda Berkay’da çok fazla gelişmeler oldu. Kelime dağarcığını genişletip cümle kurmaya başladı. Çevresiyle daha rahat iletişim kurup sosyalleşmeye ve kendini daha iyi ifade etmeye başladı. Berkay’ın bu gelişimini sevgi, sabır ve özveriyle verilen müzik eğitimi sağladı. Bu akşam oğlumu sahnede gördüğümde mutluluğum kat be kat arttı” dedi.

YSR Engelsiz (3)

MÜZİKLE TERAPİ

Engelsiz Müzik Okulu Psikoloğu Aslı Yıkgeç ise müziğin engelli bireylerin gelişimi için önemini anlattı. Yıkgeç, “Müziğin, bireylerin ruhsal, duygusal ve toplumsal gelişimine katkı sağladığı gibi, dikkat ve konsantrasyonun artması, iletişim yeteneklerinin gelişmesine de olumlu etkileri var. Bunun yanında bu çalışmalara katılan öğrencilerimizin kendisine olan güveni ve paylaşma duygusu ön plana çıkıyor, dolayısıyla kendisi sınırlarını aşıp ne kadar başarılı olabildiklerini fark ediyorlar. Tabii ki bu çalışmalar nihayetinde katılımcıların ailelerinin, çocuklarının başarılarını görmüş olmaları, onları bir kez daha hayata bağlıyor ve pozitif yönde etkileşim oluşturuyor. Bu ihtiyacın giderilmesinde üniversite olarak katkı sağlamak istedik” şeklinde konuştu.

 

YSR Engelsiz (5)

Founded by Yaşar University’s Continuing Education Center three years ago in an attempt to boost the community’s integration of people with physical and mental disabilities, “Music School Without Borders” utterly fascinated its audience with their performance. Students from the “Music School Without Borders” were perfect at percussion, violin, piano and guitar throughout the concert. At the end of the concert, they shared their happiness with their families and audience. Academicians from Yaşar University also sang together with the students.

Cem Vardarcı, Ateş Güldoğan, Batuhan Kil, Berkay Soy, Arda Sertöz, Özgür Alaiye, Refik Arda Güngör, Bora Teker, Tuna Akbulut, Ceren Gökçe Aydın, Berkay Subaşı, Sercan Berk Vardar, Mehmet Sarıkurt, Oğuz Ali Bahar and Özge Çeltik captivated the audience with their instrumental performances at the concert during which they performed various songs of ‘Dede Efendi’, ‘Mozart’ as well as blues and Turkish folk songs.