Robotlarıyla ödülleri topluyorlar

 Yaşar Üniversitesi Ar-Ge, Teknoloji ve İnovasyon Topluluğu ile Robot Topluluğu üyesi öğrenciler, katıldıkları yarışmalardan ödüllerle dönmeye devam ediyor. Geçen yıl Celal Bayar Üniversitesi’ndeki mini sumo kategorisi robot yarışmasında birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödüllerinin tamamını kazanan Yaşarlı gençler, geçtiğimiz günlerde İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi’ndeki yarışmada ise ikinci oldu. Kendi yaptıkları robotlarla yarışan Ali Selek ve İlker Işık, hedeflerinin önümüzdeki dönem de yarışmalarda iddialı olduklarını söyledi.

robot-1

Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde eğitimlerini sürdüren Ali Selek ile İlker Işık, kendi imkanlarıyla geliştirdikleri mini sumo robotlarıyla katıldıkları yarışmalarda ödülleri topluyor. Ar-Ge, Teknoloji ve İnovasyon Topluluğu Başkanı Ali Selek ile Robot Topluluğu Başkanı İlker Işık, “Geçtiğimiz yıl, Manisa’da Celal Başar Üniversitesi’nin düzenlediği yarışmada mini sumo kategorisindeki tüm ödülleri kazandık. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’ndeki Iztech Roboleague Robot Yarışması’nda ise Çoklu Mini Sumo Kategorisi’nde ikincilik ödülünü aldık. Bundan sonraki hedefimiz Türkiye genelinde düzenlenen robot yarışmalarının yanı sıra uluslararası yarışmalara da katılmak.” dedi.

robot-3

Okulda öğrendiklerini, bu robotları yaparak uygulamaya geçirme fırsatı bulduklarını belirten Selek ve Işık, “Yaşar Üniversitesi’nin sunduğu Erasmus staj hareketliliği programı sayesinde burs kazanıp stajımızı Almanya’da Beuth für Technik Berlin’de proje araştırmacısı olarak yaptık. Aynı zamanda üniversite içerisinde kısmi zamanlı öğrenci olarak çalışıp bilgimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Tüm bunlar, teoride öğrendiklerimizi pratikte de hayata geçirme şansını bize sunuyor” diye konuştu.

Mini sumo robot yarışması nedir?

Mini sumo robot yarışmaları ‘dohyo’ adı verilen mat siyah renkli, dışı beyaz şeritle kaplanmış oyun alanı üzerinde yapılır. Oyunda amaç, rakip robotu beyaz şerit dışında bırakmaktır. Mini sumo kategorisinde yarışan robot 500 gram ağırlığından fazla olamaz. Robot, dışarıdan kontrol edilemez, yani kumanda edilemez. Robot çalıştırıldıktan sonra ne yapması gerektiğine kendisi karar vermelidir.