GENÇ GİRİŞİMCİLERDEN KÜRESEL PROJE: GLOCAL ZONEMAKE ROOM FOR GLOCALZONE IN YOUR LUGGAGE

Genç girişimciler İclal Keskin ve Burak Sönmez ekip arkadaşlarıyla birlikte, ülkenizde bulamadığınız ürünleri, seyahat eden kişiler aracılığıyla başka ülkelerden sipariş edebilmenizi sağlayan Glocalzone isimli girişimlerini, Yaşar Üniversitesi Kuluçka Merkezi Minerva’da hayata geçirdi. Kısa süre önce hizmete başlamasına karşın büyük ilgi gören Platform sayesinde, seyahat eden kişiler, seyahat keyfinin yanı sıra valizlerindeki boşlukları fırsata çevirerek para kazanabilirken sipariş verenler de kargo takip sıkıntısı ve masrafı olmadan oturdukları yerden dünyanın dört bir yanındaki ürünlere ulaşabiliyor.

 Ocak 2017’de Yaşar Üniversitesi Kuluçka Merkezi Minerva’da “Hiçbir şey ulaşılamaz değildir” mottosuyla yola çıkan, uluslararası hizmet vererek dünya üzerinde ihtiyaç duyulan herhangi bir ürünü sağlayabilecek bir ağ oluşturmayı hedefleyen Glocalzone Platformu, Erasmus öğrencilerine dönük bir ağ olan ESN Türkiye ve İzmir Ticaret Odası tarafından da destekleniyor. Ayrıca, Endeavor Türkiye tarafından organize edilen Case Campus programından mezun olan   genç girişimciler, Endeavor Mentor Campus programına da kabul edilmeyi başardı. Platform hakkında bilgi veren kurucular İclal Keskin ve Burak Sönmez, 200’ü aşkın üye, 40’ın üzerinde seyahat ve 50’yi aşkın ürün ile ziyaretçilerini karşıladıklarını belirtti.  Keskin ve Sönmez, yazılım geliştirmeden halkla ilişkilere ve sosyal medyaya kadar tamamı öğrenci olan Oğuzhan Sarıtaş, Muhammed Taqi, Ekin Dönmez, Aybüke Türkmen, Tolga Danışmaz ile Erdem Erbaba’dan oluşan genç ve dinamik bir ekiple yola çıktıklarını söyledi.

 YÜKSEK KARGO ÜCRETİNE SON

Rakiplerinin aksine, sadece bölgesel olarak hizmet vermek yerine küresel bir ağa ulaşarak kullanıcılarına en üst düzeyde fayda sağlamak istediklerini belirten Keskin ve Sönmez, şu bilgileri verdi:

 “Yurt dışına seyahat eden bir yakınımız, arkadaşımız olduğunda onlardan bir şeyler isteriz. Peki ya bu kişinin istediğimiz ürünü getirecek yeri veya hakkı yoksa? Glocalzone olarak yurt dışından ürün talep edenlerle seyahat edenleri bir araya getirerek hem gezginlerin valizlerindeki boş alanları fırsata çevirmesini, hem de ürün sipariş edenlerin oldukları yerden dünya pazarına rahatlıkla erişimini sağlamak için yola çıktık. Talep ettiğiniz ürünler aslında sizler gibi seyahat eden kişilerle ülkeye getirildiği için kargo şirketleri ile yaşanan birçok gümrük, siparişi takip etme sorunu ve yüksek kargo ücretleri ödeme gibi problemler ortadan kalkıyor. Ayrıca işlem sırasında olduğu gibi işlem sonrasında da gezgin ile birebir iletişim kurarak ürününüzü istediğiniz yerde ve istediğiniz zamanda teslim alabiliyorsunuz”

İclal Keskin- Burak Sönmez

 SEYAHAT EDENLERİN BÜTÇESİNE DE KATKI

Glocalzone sayesinde seyahat edenlerin bütçelerine katkı sağlayabileceğini ifade eden Keskin ve Sönmez, “Seyahat etmek gün geçtikçe lüks haline gelmeye başladı. Ya zamanımızdan ya da konforumuzdan fedakarlık etmek zorunda kalıyoruz. Glocalzone bu konuda yardımcı olmak için bir çözüm önerisi sunuyor. Sadece mevcut olanaklarınızı kullanıp valizinizdeki boş alanı değerlendirerek ürün getirebilir, böylece seyahat ederken az da olsa ek gelir elde edip diğer insanları da mutlu edebilirsiniz” diye konuştu.

 SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Glocalzone’u kullanmak için öncelikle web sitesinden kayıt olmak gerekiyor. Daha sonra, kullanıcının kişisel bilgilerini doldurması, gezginin ise seyahat bilgilerini, hangi boyut ve ücrete kadar ürün getirebileceği bilgilerini belirtmesi gerekiyor. Bu kriterlere göre ürün talep etmek isteyenler de kendileri için en uygun gezginlerle yorumlar ya da özel mesajlar aracılığıyla iletişime geçebiliyor. Tarih, konum ve fiyat konusunda anlaşmaya varıldıktan sonra geriye sadece ürünün taşınması ve teslim edilmesi kalıyor. Üyeler, teslim işleminden sonra birbirleri hakkında değerlendirme yaparak sonraki üyelere yardımcı olabiliyor.

 Şu an test aşamasında olan web sitelerinin kullanıcılar arasındaki ödeme işlemine karışmadığını belirten kurucular, “Kullanıcılar bu konuyu kendi aralarında hallediyor, ancak yakında bu hizmeti de sunmayı planlıyoruz” dedi.

 

Young entrepreneurs İclal Keskin and Burak Sönmez realized their project -an initiative called Glocalzone- at Yaşar University’s Incubation Center Minerva together with their teammates. The project allows people to order products that they cannot find in their country via other people who are traveling abroad.

Though recently set up, the platform has gained a great deal of appreciation as it allows travelers to turn the spaces in their bags into a source of income whilst enjoying their travels. The ordering individual -on the other hand- can get access to any product across the world without needing to track their couriered orders and without paying for the courier firm.

The Glocalzone Platform is also supported by ESN Turkey -a network for Erasmus students-, and İzmir Chamber of Commerce. To give information about the platform, the founders İclal Keskin and Burak Sönmez noted that it has already welcomed their visitors with over 200 members, over 40 travels, and over 50 products.  They also pointed out that they set out with young and dynamic team members Kaan Ünkan, Oğuzhan Sarıtaş, Muhammed Taqi, Ekin Dönmez, Aybüke Türkmen, Tolga Danışmaz and Erdem Erbaba, all students studying in various fields from software development to public relations, and social media.

NO MORE HIGH COURIER FEES

Unlike its competitors, the platform intends to reach to a global network instead of providing services on a local scale as they wish to serve their customers with the highest quality benefits, according to Keskin and Sönmez, who also added:

“When a relative or friend of ours travels abroad, we ask them bring something on their return. What if that person does not have enough space to bring that thing? As Glocalzone, we bring together the traveling person and the ordering person together so the travelers take advantage of the spaces in their bags while the ordering individuals get easy access to the world market without needing to go abroad. As the products you order are brought to you by the travelers in their bags, you don’t face such problems as the ones related to customs, courier firms, order tracking, as well as high courier fees. You can also get your product at any location and any time you wish since you are in direct contact with the traveler both during and after the ordering process.

BUDGET BENEFITS FOR TRAVELERS AS WELL

Glocalzone allows travelers to increase their budgets, note Keskin and Sönmez, and continue saying: “Traveling is gradually becoming a luxury to a greater extend. You have to sacrifice either your time or your comfort. Glocalzone -thus- offers a solution for overcoming this problem. You can deliver products just by making use of the space in your bag, and have -even if it is little- some amount of extra income while traveling, and make other people happy.”