Yürüyemezsin dediler şampiyonluğa koştuEce fights for the championship against all odds

Balkan ve Türkiye şampiyonu milli triatlet Ece Bakıcı, geçen yıl Avrupa Oyunları’nda bitişe 1 kilometre kala kalçasında stres kırığı yaşadı. Doktorların “Yürüyemeyebilirsin” dediği Bakıcı, 9 ayda triatlona geri döndü. Sakatlığına karşın sezonu Türkiye ikincisi olarak bitiren Ece Bakıcı, geçtiğimiz hafta sonu ilk kez katıldığı dünyanın en zorlu yarışlarından olan Ironman’de kendi yaş grubunda birinci, genel sıralamada da ikinci olmayı başardı.

ysr-ece-bakici-2

Yaşar Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi Ece Bakıcı’nın tek hayali 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda yer almaktı. Bu yolda emin adımlarla ilerleyen Bakıcı, Bakü’de bu amacına giden yolda büyük önem taşıyan puanları almaya yalnızca 1 kilometre kala aşırı hırsına bağlı olarak stres kırığı yaşadı. Finişe çok az kala, etrafında hiçbir rakip kalmamışken bacağı, kalça kemiğiyle bağlandığı yerden kırıldı. Doktorlar Ece’ye, “Böyle bir sakatlıktan sonra 8 saat içinde ameliyat olmazsan tekrar yürüyememe riskin bile olabilir” dedi. Ancak Ece, spora dönmeye kararlıydı ve sakatlığının üzerinden 44 saat geçmişken doktorlara “Ben iyileştikten sonra tekrar yarışmak istiyorum, beni ona göre tedavi edin” dedi.

ysr-ece-bakici-1

BIRAKMAYI HİÇ DÜŞÜNMEDİM

Kısa sürede koltuk değnekleri ile yürümeye başlayan Bakıcı, kendisini zayıf olarak değerlendirdiği yüzme antrenmanlarına ağırlık vererek sakatlık dönemini verimli geçirmeye çalıştı. 9 ay sonra triatlona dönen Ece, ilk yarışında birinci olmayı başardı. Sezon boyunca birçok yarışa katılan Bakıcı, Türkiye Şampiyonası’nın son ayağında da yarışıp sezonu ikinci olarak tamamladı.

Gelecek hedefinde 2020 Londra Olimpiyatları olduğunu belirten Ece Bakıcı, “Sakatlığım boyunca kendimi dinleme, araştırma yapma şansını buldum. Hiçbir zaman sporu bırakacağım, bir daha yarışamayacağımı aklıma getirmedim. Artık başka bir hedefim daha var o da Ironman. 92 doğumluyum, olimpik triatlon için yaşım ilerlemeye başlıyor. Öte yandan yaş aldıkça daha da güçleniyorum, dayanıklılığım artıyor. Acıyla baş etmeyi seviyorum, dayanıklıyım. Bu yüzden de gelecekte hedefim Ironman de var” diye konuştu.

İLK KEZ KATILDI BİRİNCİ OLDU

Bu hedefi doğrultusunda ilk kez bir Ironman yarışına katılan Ece Bakıcı, aldığı derecelerle bu alanda da iddialı olacağını kanıtladı. Geçtiğimiz hafta sonu, ülkemizde ikinci kez koşulan Gloria Ironman 70.3’de yarışan Ece Bakıcı, 1.9 kilometre yüzme, 90 kilometre bisiklet ve 21.1 kilometrelik koşu parkurlarını  4:43:31’lik zamanla bitirdi. Bakıcı, yerli yabancı kayıtlı 700’ e yakın bireysel ve takım sporcusunun mücadele ettiği yarışta, 18-24 yaş kategorisinde birinci genel klasmanda ise Rus rakibinin ardından ikinciliği elde etti. Bu sonuç, bugüne kadar kadınlarda Türkiye’nin yaptığı en iyi derece oldu.

Bakıcı, ilk yarışında böyle bir derece almanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, Ironman’de de uluslararası dereceler kazanmayı istediğini ifade etti. Ece Bakıcı, ABD’de yapılacak Ironman 70.3 dünya şampiyonasına katılmak için gereken dereceyi elde ettiğini, ancak profesyonel triatlet olduğu için bir dizi yazışmanın ardından onay çıkması halinde katılabileceğini kaydetti.

 The Balkans’ and Turkey’s champion as well as a national triathlete, Ece Bakıcı got a stress fracture on her thigh bone within the last kilometer to get to the finish line in the European Games. She was told that she may not be able to walk after this unfortunate injury; however, she was able to pick up where she left off 9 months ago. Completing the season in second place in Turkey despite her injury, Ece Bakıcı also competed in Ironman races, the most challenging triathlon event of the world. In these races where she competed for the first time, Bakıcı won the first place in her age category while also ranking second in the overall ranking.

Ece Bakıcı, who is also an MA student at Yaşar University, dreamt of competing in the 2016 Rio Olympics. Taking firm steps towards this dream of hers, Bakıcı got a stress fracture within the last 1 kilometer of the race in Baku as she was extremely passionate about scoring the points she needed to realize her objective. Leaving all of her opponents behind when she was about to make it to the finish line, she broke her leg. Doctors told Ece that, “If you are not operated on within 8 hours after getting such an injury, you may not even be able to walk.” However, Ece was quite determined to be back on sports, and after 44 hours she got the injury, told her doctors to administer a treatment which will allow her to compete again after recovering.

“I NEVER THOUGHT OF QUITING”

Starting to walk with the help of crutches after a short period of time, Bakıcı tried her best to make the most of her training by focusing on swimming, which she thought was her weak point. She was back on the triathlon races after nine months of recovery and came first in the first race in which she competed. Competing in various races throughout the whole season, Bakıcı completed the season in second place after competing in the final race of the Turkish Championship. Bakıcı pointed out that she is aiming at racing in the coming 2020 London Olympics.