Yenilenebilir enerji İzmir’de masaya yatırıldı

 Paris İklim Zirvesi’nde en çok tartışılan konu olan yenilenebilir enerji dönüşümü konusunda uzmanlar konuyu İzmir’de masaya yatırdı.

“Gelecek Yenilenebilir Enerjide” Platformu tarafından düzenlenen etkinlikte, “Yenilenebilir Enerji Devriminde Türkiye lider mi olacak? Takipçi mi?” sorusuna cevap arandı. İzmir’de gerçekleşen sempozyumun moderatörlüğünü Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak yaparken, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Cemali Dinçer, Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Nezihi Bilge, , Greenpeace Rüzgar Enerjisi Bölge Koordinatörü İbrahim Çiftçi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rüzgar Enerjisi Kulübü Genel Sekreteri Soner Gültekin katıldı.

enerji

Toplantıda söz alan Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Cemali Dinçer de Türkiye’nin potansiyeli değerlendirme açısından yeterli olmadığını vurgulayarak, Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrili; güney ve batı bölümü yılda ortalama 300 gün güneşli gün yaşıyor. ‘Su akar Türk bakar’ çok doğru bir söz. Potansiyelleri değerlendirmede çok eksik kalan bir ülkeyiz.

Potansiyel enerjiyi sürdürülebilirlik açısından kullanabilmeliyiz. Balçova’da enerji potansiyeli var. ndan da tam olarak yararlanamıyoruz. İzmir’de ciddi bir hava kirliliği var. Akşamları havayı solumak çok zor. Yenilenebilir enerji hava kirliliğine de çözüm getirebilir. Rüzgar enerjisi oldukça temiz bir enerji kaynağı olarak yer alıyor. Üniversitelere önemli görevler düşüyor. Yaşar Üniversite’sinde 3 yıl önce kurduğumuz Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümümüz var. Salt üniversite eğitimleriyle olmaz toplumda genel farkındalık yaratmalıyız” dedi.