Yaşar’da Uluslararası Lojistik Günleri

Türkiye’de lojistik sektörü büyüklüğü 120 milyarı bulabilir

Yaşar Üniversitesi Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölümü ve Lojistik Topluluğu tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen “Uluslararası Lojistik Günleri” başladı. Üç gün süren etkinlikte lojistik ve perakende sektörleri ele alındı. Selçuk Yaşar Kampusu konferans salonunda düzenlenen Sekizinci Uluslararası Lojistik Günleri’nin açılış törenine, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Baybars Tek, sektör temsilcileri ile Ankara, İstanbul ve İzmir’den çeşitli üniversitelerden öğrenciler katıldı.

Yaşar Üniversitesi Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Baybars Tek, “Bu etkinliği düzenlemekteki amacımız, global lojistik temaları başta olmak üzere en güncel sektörel konuları ve teorileri ele almaktı. Sektördeki oyuncularla, öğrencilerimizi buluşturmak, onların beklentilerini öğrenmek istedik. Öğrencilerimiz de gelecekte birer parçası olacakları lojistik ve perakende sektörünün sorunlarını, beklentilerini öğrenerek kendilerini daha doğru konumlandıracaklardır” dedi.

YSR Lojistik (1)

SEKTÖR BÜYÜKLÜĞÜ 120 MİLYARI BULABİLİR

51 yıldır sektörde faaliyet gösteren Günaydın Grup Yönetim Kurulu Üyesi Erol Günaydın, “İzmir’in en eski taşımacısıyız. Lojistik bugün geldiği nokta itibariyle dipsiz bir kuyu. Türkiye, lojistik için coğrafi olarak çok güzel bir noktada. Baktığınızda, Avrupa’daki ülkelerden konum itibariyle daha avantajlı. Vizyon, doğru insan kadrosu ve doğru eğitimle lojistik merkezi olma yolundayız. Gelişmiş ülkelerde lojistiğin toplam ticaret hasılatından aldığı pay, yüzde 12 seviyesinde. Türkiye’de ise bu oran yüzde 5. Sektör olarak gelişime çok açık. Ne kadar çok öğrenci ve çalışan olsa yetişmez, tabii ki başarılı olmak lazım. 500 milyar dolarlık bir ticaretin tam göbeğindeyiz. Asya ile Avrupa’nın tam ortasında. Ortadoğu’daki sorunlar bittiğinde her şeyi almaya aç bir Ortadoğu ve Afrika pazarı var. 1 trilyon 200 milyar TL Gayri Safi Yurtiçi Hasılamız olduğu düşünülürse, sektörün ulaşabileceği rakam 120 milyarlık bir ciro olabilir. Böyle bir potansiyel var. Altımızda bir altın var ve çıkarılmayı bekliyor. Dipsiz bir kuyu gibi” diye konuştu.

YSR Lojistik (2)

AVM’LERİN YÜZDE 50’Sİ VERİMLİ ÇALIŞMIYOR

Perakende sektörünü anlatan Bodrum Oasis AVM Genel Müdürü Mazhar Vardar ise 200 yılında 12 olan alışveriş merkezi sayısının, bu yıl 322, yılsonunda ise 360’ın üzerinde olacağını belirterek, “Tüketici aradığı her şeye aynı yerde ulaşmayı hedefliyor. Moda gibi AVM yapılıyor, ama bunların kaçı müşteri tarafından tutuluyor. Kaçı hedefleri doğrultusunda verimli çalışabiliyor? Yüzde 50’nin üzerinde bir oranla AVM’ler verimli değil ve büyük sıkıntılar içinde olduğunu biliyorum, sektördeki bir yönetici olarak. Mesela Bodrum, 12 ay yaşayan 170 bin kişi var, 3 de AVM var. Bu 3 yer burası için yeterli değil. AVM’ler var ama kanun yok. El yordamıyla işler yapılıyor” dedi.

GELECEK GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİDE

Ceva Lojistik Bilgi Teknolojileri Yöneticisi Yusuf Koç, bilgi teknolojilerinin lojistikle artık çok iç içe hale geldiğini belirterek, “Araç içi yerleşimden, her şeye kadar büyük bir parçası. Gelecekte ise giyilebilir teknolojiler karşımıza çıkacak. Özellikle depolarda kullanılan altyapıda büyük bir faydası olabilir. Gözlük ya da kola takılabilir saat şeklindeki ürünlerle, depo yönetimi sağlamaya çalışılabilir” diye konuştu.

YÖNTEMLER MODERNLEŞTİRİLMELİ

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Genel Sekreteri Vahdet Sarıkaya ise, mal alım ve dağıtım zincirinin modernize edilerek sürecin hızlandırılması gerektiğini vurguladı. Lojistik Günleri, Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampusu’nda gerçekleştirilen açılış töreninin ardından, Çeşme Altın Yunus Resort ve Thermal Hotel’de bir dizi seminer ve oturumlarla devam etti.