Yaşar’da Avrupa Günü kutlaması

9 Mayıs Avrupa Günü, Yaşar Üniversitesi Avrupa Birliği (AB) Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından “AB Hibeleri ve Proje Yönetimi” Jean Monnet Modülü desteği ile düzenlenen “Yeni Dönemde AB-Türkiye İlişkileri” başlıklı seminerle kutlandı.

Etkinliğe akademisyenler ve öğrencilerin yanı sıra Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Berki Dibek ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi ve Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Evin de konuşmacı olarak katıldılar. Yaşar Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleştirilen seminer, Yaşar Üniversitesi AB Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Gökay Özerim’in Avrupa Günü’nün tarihçesine değinen açılış konuşması ile başladı.

200’DEN FAZLA İŞBİRLİĞİ

Konferansın açılışında konuşan Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı ise bu yıl Avrupa Birliği fikrinin 66’ıncı yılını kutlarken Yaşar Üniversitesi’nin de 15’inci yılını kutladıklarını ifade etti. Yiğitbaşı, 200’den fazla Avrupa üniversitesi ile işbirliği anlaşması olan ve her yıl yaklaşık 270 yabancı öğrenciye ev sahipliği yapan Yaşar Üniversitesi’nin uluslararası bir kent üniversitesi olduğunu söyledi. Ahmet Yiğitbaşı ayrıca Yaşar Üniversitesi’nin 2016-2017 döneminde Türkiye’de AB alanında çalışan 200’e yakın akademisyeni bir araya getiren ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından desteklenen A-NEST platformunun sekretaryasını yürüteceğini belirtti.

Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı
Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı

Etkinlikte konuşan Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Berki Dibek de Türkiye’nin AB üyelik sürecinden bahsetti.

GÖÇ SORUNU TARTIŞILDI

Açılış konuşmalarının ardından Yrd. Doç. Dr. Gökay Özerim’in başkanlığında gerçekleştirilen “Yeni Dönemde AB-Türkiye İlişkileri” başlıklı seminerin ilk konuşmacısı Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimle Fakültesi Dekanı, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi, Jean Monnet Kürsüsü sahibi Prof. Dr. Aylin Güney ‘Avrupa Entegrasyon Sürecinde Mevcut Durum’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Kıdemli Uzmanı, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Profesörü, Jean Monnet Kürsüsü sahibi Prof. Dr. Ahmet EVİN ‘AB-Türkiye İlişkilerinde Mevcut Durumu’ katılımcılarla paylaştı. Seminerin son konuşmacısı Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Jean Monnet Modülü Projesi Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Ayselin Yıldız da ‘AB-Türkiye İlişkilerinde Göç Sorunu’ başlıklı sunumu ile bilgi verdi.

_MG_9517

Yaklaşık 120 dinleyicinin katıldığı 9 Mayıs Avrupa Günü Semineri katılımcılar için düzenlenen kokteyl ile sona erdi.

Avrupa Birliği’ne giden yolun temellerini atan Schuman Bildirgesi’nin yıl dönümü olan Avrupa Günü 1985’ten beri 9 Mayıs’ta tüm Avrupa’da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.