Uluslararası konular masaya yatırıldı

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği (UİK) tarafından 2005 yılından bu yana her iki yılda bir düzenlenen Uluslararası İlişkiler Çalışmaları ve Eğitimi Kongresi Yaşar Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Kongrede, “Uluslararası İlişkilerde Kuramsal Çalışmalar”, “Türk Dış Politikası Dünü, Bugünü ve Yarını” ve “Komşu Alanlarla Temaslar“ gibi konular masaya yatırıldı.

Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 170’e yakın alanında uzman akademisyenin katılımıyla düzenlenen kongrenin açılışı “Ustalara Saygı” paneliyle başladı.

Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Nazım Sözer, UİK ile ortak etkinlik düzenlemenin önemine dikkat çekerek bu dönemde bu tip toplantılarının artması ve uluslararası konuların masaya yatırılması gerektiğini belirtti.

Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Nazım Sözer
Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Nazım Sözer

UİK  Yönetim Kurulu Başkanı ve Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ise derneğin çalışmaları hakkında bilgi vererek, “Türkiye’deki uluslararası ilişkiler bölümlerin bulunduğu 47 üniversiteden, 252 üyemiz var. Gönüllülükle çalışan, ancak profesyonel bir ekibiz. En çok katılımın olduğu kongreyi düzenliyoruz bu yıl. Panel konularına baktığınızda gerçekten çok dolu. Kapsamlı bir program var” diye konuştu.

UİK  Yönetim Kurulu Başkanı ve Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın
UİK Yönetim Kurulu Başkanı ve Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın

Açılış konuşmalarının ardından, “Ustalara Saygı” paneli düzenlendi. Türkiye’de uluslararası ilişkiler disiplininin gelişiminde önemli rol oynayan isimler, Seyfi Taşhan ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Faruk Sönmezoğlu’na plaket takdimi yapıldı.

Her yıl farklı temalarla düzenlenen Kongre’de, bu yıl, “Uluslararası İlişkilerde Kuramsal Çalışmalar”, “Türk Dış Politikası Dünü, Bugünü ve Yarını” ve “Komşu Alanlarla Temaslar“  konuları iki gün boyunca düzenlenen panel ve oturumlar ile tartışıldı.