Ülke topraklarına sanal dönüş

Sanal da olsa Zeus Sunağı artık Türkiye’de

19’uncu yüzyılda Bergama’dan kaçırıldı,  teknoloji yüzyılında geri getirildi  

Türkiye’den 1870’li yıllarda kaçırılan Bergama Zeus Sunağı Yaşar Üniversitesi öğrencilerinin destek verdiği projeyle ülke topraklarına adeta geri döndü. Bergama Belediyesi’nin BİLKOM ile ortaklaşa yürüttüğü “Tarih, 3 Boyutlu Canlanıyor” projesine dahil olan Yaşarlı öğrenciler tarihi yapının antik çağlardaki görüntülerini sanal ortama taşıyarak ziyaretçilerin hizmetine sundular.

Tarihe 3 boyutlu bakış

Bergama Belediyesi ile BİLKOM, UNESCO Dünya Miras Listesi adayı Bergama’ya büyük destek sağlayacak bir proje geliştirdi. İzmir üniversitelerinin de destek verdiği projede modelleme yazılımları ve mobil teknolojinin kullanımıyla Bergama antik şehri 3 boyutlu olarak ziyarete  açıldı. Projede Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 4’üncü sınıf öğrencilerinden Yağmur Yetim ve Müge Yenisu ise Türkiye’den 19’uncu yüzyılda kaçırılan ve Almanya’nın Pergamon Müzesi’nde sergilenen Zeus Sunağı’nın yerinde izlenilmesini sağlayacak yazılımı oluşturdular.

Olması gereken yer Bergama

Yaklaşık 2 ay süren çalışmalarında Bergama Belediyesi’nin arşivinde yer alan mimari çizimlerden yararlandıklarını belirten Yaşarlı öğrenciler ülkeleri adına böylesi bir projede yer almaktan dolayı büyük mutluluk yaşadıklarını söylediler. Aynı zamanda Bergama’yı teknoloji ile canlandıran proje grubunun öğrenci temsilcisi olan Yağmur Yetim, “Bir Bergamalı olarak ilçenin iki bin yıl önceki halini canlandırabilmek bana büyük gurur verdi. Eski belgelerden faydalandığımız gibi fotoğrafları da yorumlayarak ortaya böyle bir çalışma çıkardık. Yalnızca 3 basamağı kalan Zeus Sunağı’nı artık herkes bir bütün olarak görebilecek” dedi.

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 4’üncü sınıf öğrencilerinden Yağmur Yetim ve Müge Yenisu ise Türkiye’den 19’uncu yüzyılda kaçırılan ve Almanya’nın Pergamon Müzesi’nde sergilenen Zeus Sunağı’nın yerinde izlenilmesini sağlayacak yazılımı oluşturdular.
Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 4’üncü sınıf öğrencilerinden Yağmur Yetim ve Müge Yenisu ise Türkiye’den 19’uncu yüzyılda kaçırılan ve Almanya’nın Pergamon Müzesi’nde sergilenen Zeus Sunağı’nın yerinde izlenilmesini sağlayacak yazılımı oluşturdular. Öğrencilere projelerinde Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Aydeniz destek verdi.

 

Tarih nasıl canlanıyor

BİLKOM’un iVisit Anatolia aplikasyonunu cep telefonları veya tablet bilgisayarlara yükleniyor. Aplikasyonun Bergama’nın ören yerlerinin çeşitli noktalarına yerleştirilen barkod kodlu tabelalara okutulmasıyla sistem hayata geçiyor. Böylece ilçenin ören yerlerini ziyaret eden kişiler bulundukları noktanın antik çağdaki bire bir görüntüsünü sanal olarak görme fırsatını elde ediyorlar.

zeus

Ne zaman kaçırıldı

Bergama Zeus Sunağı, 1870’li yılarda Alman mühendis Carl Humann tarafından Prusya’ya kaçırıldı. Bugün Almanya’nın Berlin şehrinde bulunan Pergamon Müzesi’nde sergilenen Zeus Sunağı her yıl binlerce insan tarafından ziyaret edilerek ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Bergama Belediyesi Eski Başkanı Sefa Taşkın döneminde sunağın ait olduğu yere iadesi için kampanya başlatılmış, 1 milyon imza toplanmıştı.