Türk bilim adamları tartışmalı hakem kararlarına sona erdirecek oyun geliştirdi

Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen 9. Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu yazılım uzmanlarını Selçuk Yaşar Kampüsü’nde buluşturdu. Sempozyumda ilginç projeler de sunuldu.

YSR Yazilim hakem (2)

Genç bilim adamı Ulaş Güleç, tartışmalı hakem kararlarına son verecek bir yazılım geliştirdi. Futbol hakemlerinin ofsayt, penaltı gibi kritik pozisyonlarda karar verme yeteneklerini geliştirmek amacıyla hazırlanan web tabanlı online oyun yazılımı, Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen 9. Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu’nda sunuldu. Akademisyenliğin yanı sıra 7 sene boyunca futbol hakemliği de yapan Ulaş Güleç, yazılım sayesinde hakemlerin sahaya çıkmadan tıpkı pilot simülasyonlarında olduğu gibi deneyim kazanacaklarını söyledi.

Yazılım mühendisliği alanındaki son gelişmelerin ve araştırmaların paylaşıldığı sempozyumda Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Uzman Ulaş Güleç, yüksek lisans tezi kapsamında futbol hakemleri için geliştirdiği yazılımı da sundu.
Yazılım mühendisliği alanındaki son gelişmelerin ve araştırmaların paylaşıldığı sempozyumda Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Uzman Ulaş Güleç, yüksek lisans tezi kapsamında futbol hakemleri için geliştirdiği yazılımı da sundu.

TÜRKİYE’NİN YAZILIM MÜHENDİSLERİ YAŞAR’DA BULUŞTU

Yaşar Üniversitesi, Türkiye’de yazılım sektörü ve yazılım alanında çalışmalar yapan akademisyenleri bir araya getiren 9. Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı. Yazılım mühendisliği alanındaki son gelişmelerin ve araştırmaların paylaşıldığı sempozyumda Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Uzman Ulaş Güleç, yüksek lisans tezi kapsamında futbol hakemleri için geliştirdiği yazılımı da sundu.

 Ulaş Güleç- Yard.Doç.Dr.Murat Yılmaz( Proje tez danışmanı)
Ulaş Güleç- Yard.Doç.Dr.Murat Yılmaz( Proje tez danışmanı)

İHTİYAÇTAN DOĞAN TEKNOLOJİ

Özellikle mesleğe yeni başlayan futbol hakemleri için fayda sağlayacak oyun hakkında bilgi veren Bilgisayar Mühendisi Güleç, “3 senesi profesyonel olmak üzere 7 sene boyunca futbol hakemliği yaptım. Karar verme sürecinde yaşanılan eksiklikleri gördükten sonra yüksek lisans tezimi bu konu üzerine yazmak istedim. Ayrıca Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin (FIFA) 2010 dünya kupasında görev yapacak olan 60 futbol hakeminin eğitimine yıllık 40 milyon Amerikan doları harcama yaptığını unutmamak gerek. Türkiye Futbol Federasyonu’nun futbol hakemlerini ‘futbol oyun kuralları’ hakkında eğitmek istemesi ve buna ek olarak Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin Futbol Oyun Kuralları kitabından başka bir alternatifinin bulunmaması da bu alanda bir ihtiyacın olduğunu ortaya çıkarmıştır” dedi.

YSR Yazilim hakem(5)

6 BİN HAKEM FAYDALANACAK

Türkiye’de görev yapan 6 bin futbol hakeminin karar verme yeteneğini geliştirmek amacıyla yapılan oyunun 19 adımdan oluşan bir parkurdan oluştuğunu; içerisinde çoktan seçmeli, video içerikli ve doğru-yanlış şeklinde düzenlenen soruların yer aldığını belirten Güleç, “Futbol oyun kurallarını içeren kitaplarda yalnızca yazılı metinler bulunmakta. Ancak sahaya çıktığınız zaman pozisyonlar çok ani gelişir. Dolayısıyla da anlık karar verme mekanizmanızın gelişmesi gerekir. Ben de hakemlerin hem hızlı hem de eğlenceli bir şekilde kendilerini test edebileceği bir ortam yaratmak istedim. Bu oyun aynı zamanda 54 futbol hakemiyle de test edildi. Geleneksel yöntemler ile çalışan hakemlerin karar verme konusundaki başarıları ile oyun platformunu kullanarak çalışan hakemlerin karar verme konusundaki başarıları arasında yüzdesel olarak farklılıklar olduğu gözlemlendi. Buna göre oyun platformu kullanan kişilerin kendilerini daha iyi geliştirdiklerini ve daha doğru karar verebildiklerini tespit ettik.” bilgisini verdi.

YSR Yazilim hakem (1)