Sosyal medyada “Çocuk istismarına dur” dediler

 

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri Ekinsu Akkılıç ve Yonca Kılıç, son günlerde kamuoyunun gündeminden düşmeyen çocuk istismarı, çocuk gelinler ve  pedofiliye karşı farkındalık oluşturmak için sosyal medyada kampanya başlattı.

cocuk  (2)

“Pedofiliye dur de” sloganıyla yola çıkan iki öğrencinin sayfası, bir ayda yaklaşık 3 bin kişiye ulaştı, binlerce kişi de uyarıcı içerikleri paylaşarak kampanyaya destek verdi. Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkanı  Doç. Dr. Ferah Onat, çocukların internette ve sosyal platformlarda daha fazla zaman geçirdiği yaz dönemi gelirken anne ve babaları uyararak, “Sosyal medyanın sosyalleşme gibi olumlu birçok özelliğinin dışında kötü özellikleri de var. En büyük tehlike, pedofili hastalarının çocukların kişisel bilgilerine ve fotoğraflarına erişmesi ve kendisini çocuk olarak tanıtıp onlarla iletişim kurması. İnternet ve sosyal ağlar bu kişilerin çocuklara ulaşmasını kolaylaştırıyor. Bu yüzden anne ve babalar internet kullanımı kontrol altında tutmalı” dedi.

cocuk  (1)

İSTİSMAR TUZAKLARINA DİKKAT

Sosyal Medya Dersi kapsamında oluşturulan projenin ilgi gördüğünü söyleyen Doç. Dr. Ferah Onat, sosyal medya üzerinden kurulan bu gibi grupların kim tarafından oluşturulduğunun mutlaka sorgulanması gerektiğini söyledi. Benzer projelerle çocukları tuzağa düşürmek isteyen kötü niyetli kişilerin olduğunu kaydeden Onat, “Bazı kişiler pedofiliye karşı mücadele veren kuruluşların ismini kullanarak sahte kampanya yapıyor. Bu yolla çocuklar arasından istismar edilmeye çalışanlar da oluyor. Bu nedenle sosyal medyada yer alan oluşumları beğenirken ve paylaşırken kimlerin düzenlediğine bakmak ve mutlaka kontrol etmek gerekiyor” diye konuştu.

ANNE VE BABALARA UYARI

Okulların tatile girmesi ile çocukların internette daha fazla vakit geçirdiğini hatırlatan Onat, sosyal medyanın yasal kullanım yaşının 13 olduğunu, ancak facebook kullanma yaşının 9’a kadar düştüğüne dikkat çekti. Anne ve babaları çocukların internet ve sosyal medya kullanımına karşı dikkatli olmaya çağıran Ferah Onat, “Çocukların sosyal medya aracığıyla iletişim kurmaları güzel. Ancak sosyal medyada iletişim kurduğunuz kişilere de dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle çocuklarımızın, yüz yüze görmediği, tanımadığı ve kendi yaşlarının üstünde olan kişilerle görüşmesi tehlikeli. Çocuklar sosyal oyunlardan da uzak durmalı. Mutlaka oynamak istiyorsa, hemen yasaklamak yerine siz de onunla birlikte oynayın. Çocukları kandırmak için sosyal oyunlar çok fazla kullanılıyor, ayrıca bazı sohbet gibi bazı bölümlerinde müstehcenlik de yer alabiliyor. Bu oyunlarda kötü niyetli kişiler kendilerini çok farklı tanıtarak çocukları kandırabiliyor” dedi.

AKŞAM SAATLERİNDE İNTERNETE DİKKAT

Çocuklara internet ve buna bağlı olarak sosyal medyayı yasaklamanın çözüm olmadığını belirten Doç. Dr. Onat, anne ve babalara önerilerde bulunarak, “Çocukların günlük internet kullanım saati çok önemli. Öncelikle bunu belli bir zaman dilimiyle kısıtlamak gerekiyor. Kötü niyetli kişilerin internet kullanım saati akşam saatlerinde oluyor. Bu yüzden özellikle akşam saatlerinde çocuklar internetten mümkün olduğunca uzak tutulmalı. Çözüm, çocuğunuzla iyi bir iletişim içinde olmanız ve kontrollü bir şekilde bilgisayarı kullanmasını sağlamanızdan geçiyor. Bilgisayarı çocuğunuzun odasında değil, mutlaka evin ortak kullanım alanlarında tutun. Çocuğunuzun kullandığı sosyal medya mecraları ve internet sitelerini kontrol edin. Tabii ki çocuğunuzla internette neler yaptığı, kimlerle iletişim kurduğu konusunda sürekli konuşun” şeklinde konuştu.

SOSYAL MEDYADAN DİKKAT ÇEKTİLER

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri Ekinsu Akkılıç ve Yonca Kılıç ise Türkiye’de çocukların, 9 yaşında internet kullanmaya başladığını, günde ortalama 1 ile 1,5 saat arasında internette vakit geçirdiklerini belirtti. Facebook kullanıcılarının 2 milyonunun 10 yaşın altında olduğunun, araştırmalarda ortaya çıktığını belirten Kılıç ve Akkılıç, çocukların internet kullanımının anne ve babaları tarafından denetlenmesi gerekliliğinin doğduğunu ifade ederek, “Yapılan araştırmalarda, çocukların sadece yüzde 24’ünün kullandığı bilgisayarın evin ortak kullanım alanında bulunduğu gözler önüne seriliyor. Bu yüzden anne ve babaların kötü niyetli kişileri karşı dikkatli olması gerekiyor. Biz de ‘Pedofiliye dur de’ sloganıyla yola çıktık. Son dönemlerde artan çocuk istismarı ve pedofili gibi konulara sosyal medyadan dikkat çekmek istedik. Kısa süre içinde ciddi bir kitleye ulaşarak bilinç oluşturma imkanı bulduk” dedi.