Sanattaki işsizliğe çözüm arayan proje

Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümü öğretim üyeleri Paolo Susanni ve Payam Susanni, Türkiye’de, üniversitede sanat eğitimi alan gençlerin iş bulmakta yaşadığı zorluklarla mücadele edebilmeleri için Erasmus+ KA2 Stratejik Ortaklık Projesi hazırladı. 5 ülkeden 23 öğrenci ve eğitmenlerin katıldığı projeyle, gençlere, girişimcilik, pazarlama, proje yönetimi, iş planı hazırlama, yazılım sistemi ve sosyal becerileri içeren bir programla 10 günlük eğitim verildi.

Türkiye İstatistik Kurumu 2015 verilerine göre işsizlik oranı 10,3’ken üniversitede sanat eğitimi alanlardaki işsizlik oranı ise 2014 ve 2015’te yüzde 16,3 olarak gerçekleşti. Bu rakamlardan yola çıkarak soruna çözüm arayan Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim görevlisi Payam Susanni ile Öğretim Üyesi Paolo Susanni, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından onaylanan ve yaklaşık 138 bin Euro hibe verilen 2 yıl sürecek “Sanat ve müzik öğrencileri için daha fazla istihdam kapısı açma” (OMEGA) isimli Erasmus+ KA2 Stratejik Ortaklık Projesi hazırladı. Payam Susanni, Omega projesinin, sanat öğrencilerinin mezun olduktan sonra iş bulmalarını ve girişimci davranarak kendi işlerini açmaları için sahip olmaları gereken temel bilgileri içeren bir ders modülü olduğunu ifade etti.

YSR Sanatta İssizlik (3)

Program kapsamında, Türkiye, İrlanda, Yunanistan, İspanya ve İtalya’dan toplam 23 öğrencinin katıldığı, yurt içi ve yurt dışından gelen birçok eğitimcinin verdiği 10 günlük bir eğitim programı uygulandı. Genç ve eğitimli işsizliğe dikkat çeken Payam Susanni, “Günümüzde, özellikle büyük işletmeler, yalnızca operasyonel personele değil, aynı zamanda şirket içerisinde sanat ve müziği kullanarak sosyal aktiviteler düzenlemek, sosyal sorumluluk projeleri hazırlamak ve uygulamak için takım-ekip oluşturma faaliyetleri tasarlayabilecek bir personele de ihtiyaç duyuyor. Bu kapsamda, OMEGA projesinin genel amacı, sanat eğitimi alan gençlerin işletmelerde istihdam edilebilirliklerinin arttırılmasını sağlamak” dedi.

YSR Sanatta İssizlik (2)

Öğrencilerin 10 günlük proje dersleri boyunca, grup çalışmaları yapıp iş planları hazırlayıp tasarladıkları fikirleri projelendirip sunduklarını anlatan Susanni, “Bu bağlamda, girişimcilik, pazarlama, proje yönetimi, iş planı, yazılım sistemi ve sosyal becerileri geliştirmeyi içeren bir program oluşturuldu. Yoğun programda uygulanan ders programının önümüzdeki yıl Yaşar Üniversitesi’nin, ders programında yer alması da düşünülüyor. Sanat ve müzik öğrencilerine, örgün eğitim tasarımı ve uygulaması becerisini aktarmayı da hedefledik. Bu proje, sanat öğrencileri için kariyerlerini planlama, iş fırsatları yaratma ve özel eğitimlerle atölyeler gibi paylaşım faaliyetlerini bir proje mantığında tasarlama yetisi sunacak” diye konuştu.