PORTEKİZ-İZMİR DOSTLUK KÖPRÜSÜ

Ahmet Yiğitbaşı Portekiz İzmir Fahri Konsolosu oldu

Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu’na Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı  atandı. Portekiz’in Türkiye Büyükelçisi Jorge Cabral ve Ahmet Yiğitbaşı’nın ev sahipliğinde  resmi bir resepsiyon düzenlendi.

Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu’na Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı’nın atanması nedeniyle resmi bir resepsiyon düzenlendi. Resepsiyona, Portekiz’in Türkiye Büyükelçisi Jorge Cabral da katıldı. İzmir programı kapsamında bir dizi temaslarda da bulunan Büyükelçi Cabral, EBSO ve ESİAD’ı da ziyaret etti.

ebso
Portekiz’in Türkiye Büyükelçisi Jorge Cabral ve beraberindeki heyet, Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu görevine seçilen Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı ile birlikte EBSO Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi ile bir toplantı gerçekleştirdi.

Portekiz’in Türkiye Büyükelçisi Jorge Cabral ve beraberindeki heyet, Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu görevine seçilen Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı ile birlikte İzmir’de resmi bir ziyaret programı gerçekleştirdi. İlk gün, Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu’nu ziyaret eden Cabral, ESİAD Başkanı Mustafa Güçlü ile görüşüp EBSO Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi ile bir toplantı gerçekleştirdi.

Portekiz’in Türkiye Büyükelçisi Jorge Cabral ve beraberindeki heyet, Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu görevine seçilen Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı ile birlikte ESİAD Başkanı Mustafa Güçlü'yü ziyaret etti.
Portekiz’in Türkiye Büyükelçisi Jorge Cabral ve beraberindeki heyet, Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu görevine seçilen Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı ile birlikte ESİAD Başkanı Mustafa Güçlü’yü ziyaret etti.

Ahmet Yiğitbaşı’nın Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu görevine başlaması nedeniyle Swissotel’de bir resepsiyon düzenlendi. Büyükelçi Jorge Cabral, eşi Rita Cabral, Fahri Konsolos Ahmet Yiğitbaşı ve eşi Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili İdil Yiğitbaşı, resepsiyona ev sahipliği yaptı. Resepsiyona Vali Yardımcısı Raşit Zengin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Rektörler, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, Başkonsolos ve Konsoloslar,  Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Feyhan Yaşar, Yaşar Holding yöneticileri ile iş dünyasının önde gelen isimleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan davetliler katıldı. Müzik dinletisiyle başlayan resepsiyonda, Portekiz halk müziği Fado’nun örnekleri de seslendirildi. Portekiz ile ilgili tanıtım filminin izlenmesinin ardından Portekiz mutfağından lezzetler de sunuldu.

YSR Portekiz (2)
Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı-Portekiz’in Türkiye Büyükelçisi Jorge Cabral

Gecede konuşan Büyükelçi Jorge Cabral, Yiğitbaşı’nın, Türkiye ve Portekiz’in ortak ilgilerini daima göz önünde bulundurarak, görevini en iyi şekilde yürüteceğine emin olduğunu belirterek, “Bu gece, Portekiz ve Türkiye arasında karşılıklı ilişkilerimizi geliştirmek yolunda yeni bir sayfa açacak. İzmir Fahri Konsolosumuzun atanması, iki ülke arasında son yıllarda, politik ve kurumsal açıdan giderek önem kazanan diplomatik ilişkilere verilen değerin bir kanıtıdır. Bu, aynı zamanda bölgenin önemli bir ekonomik, kültürel ve akademik merkez olarak değerlendirilmesi ile ekonomik ve insani ilişkiler düzeyinde potansiyel ortaklıklara kaynak olarak görülmesi anlamına gelmektedir” dedi.

 

): Ahmet-İdil Yiğitbaşı-Aziz Kocaoğlu Rita -Jorge Cabral

EGE PORTEKİZ İÇİN ÖNEMLİ

Bölgede iki Portekiz firmasının yatırımının bulunduğunu ifade eden Cabral, “Portekiz yatırımlarının ve bu bölgeden de Portekiz’e yapılacak yatırımların artmasını umuyoruz. Kuşkusuz, bundan böyle fahri konsolosumuzun yatırımlarla ilgilenecek şirketlere vereceği destek önemli bir rol oynayacaktır” diye konuştu. Cabral, Türkiye’de Portekizce diline duyulan ilginin artışını kültürel açıdan önemsediğini de belirtti,

İZMİR’DEN KÖPRÜ OLACAK

Ahmet Yiğitbaşı ise İzmir’de ve Ege Bölgesi’nde yaşayan Portekiz vatandaşları ile ilgilenmek, Portekiz’in bölgemizde tanıtılmasına ve iki ülke arasındaki işbirliklerine katkıda bulunmak amacıyla, Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu görevini üstlendiğini ifade etti. Yiğitbaşı, “Portekiz, ülkemizin gerek bölgesel, gerek enerji konularında AB açısından artan stratejik önemini de dikkate alarak,  AB müzakere sürecimizi desteklemekte ve Türkiye’nin üyeliğinin, birliğin Akdeniz boyutunu güçlendirebileceğine inanmaktadır. dedi.”

Yiğitbaşı, 2 bin yılında sadece 275 milyon dolar olan Portekiz ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin, 2014 yılında 1,3 milyara yükseldiğini belirterek, “Ülkemizde faaliyet gösteren Portekiz firmalarının sayısında son yıllarda artış gözlenmekte. 2007 yılında yalnızca 15 firma bulunurken 2014 yılında ülkemizde faaliyet gösteren firma sayısı 43’ü geçti. Portekiz Dış Ticaret ve Yatırım Ajansı verilerine göre, ülkemiz Portekiz’in ithalatında 24. sırada, Portekiz ise ülkemizin ithalatında 17. sırada. Bu rakamlar dikkat çekici, ancak iki ülke arasında ticari ilişkilerin daha da geliştirilebilir olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Portekiz’den ülkemizi ziyaret eden turist sayısının 2014’te ise 52 bin kişi olduğunu hatırlatan Yiğitbaşı, 2012 yılından bu yana haftanın her günü Lizbon’a seferi bulunan THY, bu yıl itibariyle sefer sayısını artırarak Lizbon’a günde 2 sefer gerçekleştiriyor. Ayrıca THY, Porto’ya da haftanın 4 günü sefer başlatacaktır . Bütün bu rakamlar ve bilgiler bize gösteriyor ki Türkiye ve Portekiz’in, karşılıklı ticareti ve ilişkileri geliştirme fırsatları oldukça yüksek. İşbirliklerinin geliştirilmesi, ekonomik ve kültürel olarak yeni kapılar açacaktır. Her iki ülke insanının sahip olduğu Akdeniz sıcaklığı, ilişkileri geliştirmede en büyük avantajdır” diye konuştu.