Ömer Lütfi Akad’ı ‘Oğlu’ anlattı
26 Aralık 2011 Paylaş

Ömer Lütfi Akad’ı ‘Oğlu’ anlattı

‘Akad, bir sinema ve yaşam ustasıydı’

Setlerde çay taşıyarak başladığı sinemada yönetmenliğe kadar yükselen, Yeşilçam’ın sinema emekçilerinden Muzaffer Hiçdurmaz, Yaşar Üniversitesi öğrencilerine geçen günlerde yitirdiğimiz ünlü yönetmen Ömer Lütfi Akad’ı anlattı

Türk sinemasının unutulmaz yönetmenlerinden kısa bir süre önce yitirdiğimiz Ömer Lütfi Akad anısına Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen anma toplantısının konuğu, Akad’ın “Oğlum” dediği yönetmen Muzaffer Hiçdurmaz oldu.

Setlerde çay taşıyarak başladı

Yaşar Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü tarafından düzenlenen söyleşide, 1958 yılında “Meyhanecinin Kızı” filminin setinde çay taşıyarak başladığı sinemaya, 1962 yılında Akad’ın “Üç Tekerlekli Bisiklet” filminde set işçiliğiyle devam ettiğini anlatan Muzaffer Hiçdurmaz, “Ömer Lütfi Akad, bana filmin senaryosunu verdi ve ben filmin yapımında baştan sona çalıştım. Ben kendisini bir baba gibi görürdüm o da bana ‘oğlum’ derdi. O başka tür bir insandı, bu dünyanın anlayamayacağı kadar bilgiye ve kültüre sahip bir kişiydi. O, bir sinema ve yaşam ustasıydı” dedi.

“Yol” yüzünden yargılandım

Öğrencilerle sinemada edindiği deneyimleri de paylaşan Muzaffer Hiçdurmaz,  Türk sinemasında “Usta” denilen bütün yönetmenlerle birlikte çalıştığını belirterek, “Yılmaz Güney’in senaryosunu yazdığı, Şerif Gören’in yönettiği ‘Yol’ filminde yönetmen yardımcılığı yaptım. Bu nedenle de o dönemin şartlarında idamla yargılandım. Ama her şeye rağmen bunlar bizim onur filmlerimizdir” diye konuştu.

Türk sineması küllerinden doğdu

Kendisini bir ‘Sinema emekçisi” olarak tanımlayan Muzaffer Hiçdurmaz, Türk sinemasının son yıllardaki yükselişine de değinerek, “Türk sinemasında, dünya sineması kalitesinde birçok film var. Nuri Bilge Ceylan, Semih Kaplanoğlu, Reha Erdem, Zeki Demirkubuz gibi isimlerle Türk sineması küllerinden doğdu ve yine dünya sinemasındaki yerini bu isimler sayesinde yeniden buldu. Bu saydığım isimler,  ‘gösterge bilim’ olan sinemanın ne ölçüde kitleleri etkilediğini ve ne ölçüde yapılırsa ödüller alabileceğini bütün dünyaya gösterdi” dedi.

no images were found