Moda geçmişi yaşatmaktır

 Moda yazarı Meral Simson, gençlere modanın gelişimini anlattı

Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi  (YÜSEM) iş birliği ile hazırlanan  “Hayatımız Bir Moda: 60’lar” başlıklı etkinlikte öğrenciler Yeni Asır Gazetesi Moda Yazarı Meral Simson’ı ağırladı.

60’lardan bugüne moda

Yaşar Üniversitesi Medya İlişkileri Koordinatörü Hakan Atis ve YÜSEM Müdürü Doç.Dr.Sabah Balta’nın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Yeni Asır Gazetesi Moda Yazarı  Meral Simson, 60’lı yıllardan bu yana dünyada modanın gelişimini eğlenceli bir dille öğrencilere anlattı.

moda

Modanın o dönemki gelişimini yakından tanımak için filmlere ve kliplere göz atmak gerektiğini vurgulayan Simson, “Trendlerin çıkış noktası 60’lı yılarda Londra’dır. Times Dergisi o zamanlarda 60’lar modasına çok yer verdi ve bu bir akım haline geldi. Moda alanında büyük devrimler bu zamanda gerçekleşti. Modanın nasıl geliştiğini daha çok anlayabilmek için o zamanın filmlerini izlemek, müziklerini dinleyip kliplerini izlemek yeterli. O dönemde Stüdyo 54’te giydiği göz alıcı kıyafetlerle boy gösteren Andy Warhol filmleri ve yarattığı imajla moda dünyasında öncü oldu. Müziğin, filmlerin, kliplerin ve reklamların o dönem modayı ne kadar olumlu bir yönde etkilediğini görebiliriz. Ünlüler bu dönemde bu akıma çok destek oldular. Önemli gruplar ve oyuncular taşıdıkları kıyafetlerle 60’lar modasını bugünlere kadar taşımayı başardı” dedi.

Meral Simson-Doç.Dr.Sabah Balta
Meral Simson-Doç.Dr.Sabah Balta

Hem fikirler hem kıyafetler özgürleşti

60’lı yılarda insanların fikirlerini ve giyim tarzını özgürleştirme gayreti içinde olduklarını belirten Simson, “60’larda sosyal ve ekonomik anlamda çok ciddi bunalımlar yaşanıyordu. İnsanlar fikirlerini özgürleştirmek için çalışıyorlardı. O dönemde Vietnam Savaşı insanları olumsuz yönde etkilemiş, fikirleri bir dönem daha geriye atmıştı. Ama insanlar fikirlerini özgürleştirmeye çalışırken, ekonomik kaygısı olmayan bir grup gençte bir yandan kıyafetlerini özgürleştirmeye çalışıyorlardı” şeklinde konuştu.  Radyoların evlere girmesiyle Türk modasının da gelişmeye başladığını söyleyen Simson gelişime katkı koyan Cem Karaca, Erkin Koray, Rana Alagöz gibi isimleri hatırlattı.

Etek modası sıska mankenle başladı

Mini eteğin doğuş hikayesini de öğrencilerle paylaşan Simson, “O zamanlarda mini eteği hiç kimse giymemiş ve bilmiyordu. Sıska manken diye bilinen ‘Twigy’ mini eteği giyip sokaklara çıktığında önce hoş karşılanmadı ama bir süre sonra benimsenmeye başlandı. Mini etek “Kadınların bacakları da fikirleri kadar özgürdür” sloganıyla yayılmaya başlandı. O dönemde Mini Cooper marka arabalar da mini eteğin yayılması için üretime geçti ve kadın arabası olarak piyasaya sunuldu” dedi.

Haber : Nilay Güven – Yaşar Üniversitesi MYO Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Öğrencisi

no images were found