Mimaride teknoloji devri

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, geleceğin mimarlarının mesleki becerilerine ve araştırma olanaklarına katkı sağlamak amacıyla yRobot: Robotic Crafts (Robotik El Sanatları) Laboratuvarını kurdu. Türkiye’de sayılı sayıda üniversitenin sahip olduğu endüstriyel robot cihazına sahip olan laboratuvar, Viyana’da kurulan ve dünyanın önde gelen üniversiteleri ile araştırma merkezlerinin üyesi olduğu Association for Robots in Architecture’ın (Mimarlıkta Robotlar Derneği) Türkiye’deki ilk üyesi olmayı başardı.

MİMARİDE ÖZGÜRLÜK ZAMANI

yRobot Laboratuvarı sayesinde öğrencilerin robotik zanaat alanında uygulama ve araştırma yapma imkanı yakaladıklarını belirten Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Serdar Aşut, “Eskiden mimaride üretebildiğimiz geometriler ve yapı tipleri kısıtlıydı. Ancak günümüzde, robot cihazı gibi teknolojiler sayesinde yapı üretme teknikleri ve araçları da değişmeye başladı. Artık daha farklı biçimlere ve özelliklere sahip yapıları inşa etme şansımız var. Mimarlık ve tasarım alanında kendilerini geliştirmek isteyen öğrencilerimiz de örneğin farklı geometrilere sahip cephe panellerini 3 boyutlu olarak tasarlayabilecekler.” bilgisini verdi.

 

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Serdar Aşut
Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Serdar Aşut

YETER Kİ ÜRETMEK İSTEYİN

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi bünyesinde kurulan ve içinde yRobot Laboratuvarını da bulunduran CAD/CAM atölyesinin üretmek isteyen herkese açık olduğunu söyleyen Aşut, “Buradaki hedefimiz, birçok alanda köklü dönüşümleri beraberinde getiren robot teknolojilerinin mimarlık, tasarım ve güzel sanatlar ile kesiştiği alanlarda ortaya çıkabilecek yeni durumları keşfetmek. Dahası, bu laboratuvarın üretmek isteyen ve merak duyan herkesin uğradığı ve yeni fikirlerle katkı sunduğu bir platform olmasını arzuluyoruz” dedi.