Kent turizmine doping

İzmir Turizm ve Tanıtma Vakfı (İZTAV) öncülüğünde hazırlanan ve 9 günlük Kurban Bayramı öncesinde tatil planları yapanlara ulaşılarak kentin iç turizmden aldığı payın artırılmasını hedefleyen “İzmir’e Doyamazsın” kampanyasını değerlendiren Yaşar Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. İge Pırnar, “Kampanya, kısa vadede bayram tatiline yönelik iç turizmi hedeflese de uzun vadede İzmir ve çevresine özgü pek çok farklı turizm ürünü konusunda pazarda bilinç yaratacağı ve İzmir’in ilk sıralarda tercih edilen bir turizm destinasyonu olmasına destek sağlayacağı da kesin” dedi.

Bu yıl Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasının ve öncesinden açıklanmasının, iç turizm talebinin oldukça artmasına neden olduğunu hatırlatan Yaşar Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. İge Pırnar, “Hem Rusya hem de Avrupa’dan gelen turist sayısındaki azalış sonucu zor bir yıl geçiren ve iç piyasaya yönelen tur operatörleri, seyahat acenteleri, ulaştırma şirketleri, otelciler, restoran ve eğlence işletmeleri ile sektör diğer ilgili şirketlerine, bu 9 günlük bayram ve önce açıklanması ile yaşanan talep artışının önemli katkıları oldu. 2015 yılında 3,5 milyon olan yaz tatili erken rezervasyon sayısı Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne uzatılmasının da etkisi ile bu yıl 4.2 milyon kişiye erişti. Turizm sektörü temsilci ve çalışanlarının, geçmiş Ramazan Bayramı gibi Eylül ayındaki Kurban Bayramı tatilinin de 9 güne çıkartılmasını ve bir ay öncesinden açıklanarak vatandaşların plan yapmasına imkan tanınması talebinin, yetkililerce gerçekleştirilmesi, zor giden turizm sektörümüz için yeni bir fırsat doğurdu. Önceden açıklanan bu uzun tatilin iç turizm talebini ve iç pazar trafiğini artırması bekleniyor” diye konuştu. 7_5

KURBAN BAYRAMI TATİLİ SEKTÖRE DOPİNG OLUR

Ramazan Bayramı tatili süresince, turizm bölgelerindeki otellerin doluluk oranlarında genel olarak ortalama yüzde 50 artış sağlayan uygulamanın, Ege ve Antalya sahillerinde ve bilhassa, Bodrum, Marmaris, Çeşme gibi tatil bölgelerinde doluluk oranlarını yüzde 100’e yaklaştırdığını hatırlatan Prof. Dr. Pırnar, “Kapadokya gibi bölgelerde de yüzde 30’lardan yüzde 60’lara yaklaştı. 9 günlük tatilde Kuzey Ege kıyı beldelerinde nüfus 10 katına çıkarken turla gidenlerin sayısı yüzde 38 arttı, konaklama süresi ortalama 4’ten 6 geceye yükseldi. Ramazan Bayramı gibi Kurban Bayramı tatilinin de 9 güne çıkartılması ve öncesinden açıklanarak vatandaşların plan yapmasına imkan tanınması benzer etkileri yaratacaktır” dedi.

ZAMANLAMASI ÇOK İYİ

Bu bağlamda, İzmir’in atak ve öncü davranarak diğer destinasyon ve turizm bölgelerince örnek alınabilecek bir uygulama olarak İZTAV öncülüğünde hazırlanan “İzmir’e Doyamazsın” kampanyasına başladığını belirten İge Pırnar, “Kampanya, ulusal TV’ler, radyolar, gazeteler, dergiler, internet siteleri, sosyal medya ve pano / afiş uygulamaları gibi pek çok farklı iletişim kanallarında yer alacak. Kampanya, farklı fiyat seçenekleri, farklı paket tur olanakları ve deniz, inanç, gastronomi, rekreasyon, yat gibi farklı alternatif turizm ürünleri ile pek çok değişik iç turizm pazarı segmentine hitap ediyor. İçerikte, İzmir’in doğal güzelliklerine, kültür ve tarihine, kendine özgü gurme lezzetlerine, değerlerine vurgu yapılarak hoşgörülü, huzurlu yaşamı tüm Türkiye’ye anlatılıyor. Kampanya, öncelikle 9 günlük Kurban Bayramı öncesinde tatil planları yapanları hedeflemekte ve İzmir ile çevresinin iç turizm talebini artırmayı amaçlıyor. Bu uygulamanın kısa vadede bayram tatiline yönelik iç turizmi hedeflese de uzun vadede İzmir ve çevresine özgü pek çok farklı turizm ürünü konusunda pazarda bilinç yaratacağı, kentin ilk sıralarda tercih edilen bir turizm destinasyonu olmasına destek olacağı da kesin” şeklinde konuştu.