İzmir’e talih kuşu konabilir

Invalid Displayed Gallery

İzmir, sahip olduğu tarihi eserlerle Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi’nde üst sıralara çıkabilir

Doç.Dr. Gökçe ÖZDEMİR:

“Efes ve Bergama’da hedefe ulaşıldı. Şimdi sırada kentin sahip olduğu diğer eserler var”

Unesco Dünya Kültür Mirası listesine girebilmek için Helenistik ve Roma Dönemine ait Kadifekale ve Surlar, Roma Yolu, Değirmentepe Tapınağı, Antik Stadyum, Antik Tiyatro ve Agora gibi tarihi yapıların şansı oldukça yüksek. Bu durumda yakın bir gelecekte dünyanın gözü İzmir’e çevrilebilir.

Bergama’nın ardından geçtiğimiz günlerde Efes’in de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesiyle İzmir’in turizm potansiyeli bir kez daha dünya gündemine oturdu. İzmir ve ilçelerinde tarihi öneme sahip pek çok alan ve yapı olduğu düşünüldüğünde bu başarıların sadece bir başlangıç olduğunu belirten Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökçe Özdemir, “Özellikle Konak Belediyesi sınırları içinde yer alan kültürel varlıkların sayısının çok olması kent merkezinin potansiyelini gözler önüne seriyor. İzmir’in kent turizminden aldığı payın arttırılması için bu varlıkların da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi içinde yer alması son derece önemli” dedi.

YSR izmir unesco  (4)

EFES’TE YAPILAN HATALAR TEKRARLANMAMALI

İzmir’in kent merkezinde yer alan tarihi yapılar ile arkeolojik kazı alanlarının da Bergama örneğinde olduğu gibi disiplinli bir çalışmayla UNESCO’ya girebilmesinin mümkün olacağını ifade eden Doç. Dr. Gökçe Özdemir, “2013 yılında Foça Kalesi ve Çandarlı Kalesi’nin de UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne girmiş olması İzmir turizmi açısından ümit vaat edici. Ancak pek çok kültürel varlık ile aynı anda UNESCO’ya başvurmak yerine öncelikli yapıların ve alanların saptanarak gerekli koşulların sağlanması ile birlikte çeşitli kurumların işbirliği kapsamında başvuruların yapılması gerekir. Ayrıca en kısa zamanda geçici listeden çıkarak asil listeye girebilmek daha da büyük bir önem arz ediyor. Efes’in 1994-2015 yılları arasındaki serüveni düşünüldüğünde, aynı hataya düşülmemesi gerektiği açıktır.” bilgisini verdi.

Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökçe Özdemir
Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökçe Özdemir

AGORA BÜYÜK POTANSİYELE SAHİP

 Kültür ve tarih turizmi ile İzmir’de 12 ay boyunca turizmin dinamik tutulabileceğinin altını çizen Doç. Dr. Gökçe Özdemir, özellikle Konak Belediyesi sınırları içinde yer alan potansiyele dikkat çekti. Kemeraltı’ndaki kültürel varlıkların yanı sıra Helenistik ve Roma Dönemine ait Kadifekale ve Surlar, Roma Yolu, Değirmentepe Tapınağı, Antik Stadyum, Antik Tiyatro ve Agora gibi tarihi yapılarla ilgili kazı çalışmaları ivme kazandığında bu bölgenin şansının yüksek olduğunu belirten Özdemir, “Son yıllarda İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Konak Belediyesi’nin destekleri ve çeşitli kurumların girişimleri ile hanlara, kiliselere, havralara ve diğer tarihi yapılara yönelik gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının dikkatleri Konak’a çekmeyi başarmıştır. Ayrıca İzmir Ticaret Odası’nın da katkılarıyla İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin UNESCO’ya kabulü için çeşitli çalışmalar sürmektedir. UNESCO Dünya Kültür Mirası olarak tescillenmiş yerlerin sayısının artması İzmir’in tarihi önemini duyurmakta önemli bir rol üstlenecektir. Yerli ve yabancı turist sayısının bu sayede artacağı öngörülmekte iken kentin kalkınmasına aracılık edecek bu varlıkların daha iyi korunması da sağlanacaktır. Ayrıca İzmir’in tanıtım materyallerinde UNESCO ile Dünya Kültür Mirası logolarının kullanımı, İzmir’in sahip olduğu değeri turistlere anlatmak açısından da büyük bir rol üstlenmektedir” dedi.

DCIM665MEDIA

 UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİ İÇİN İSTENEN KRİTERLERDEN BAZILARI ŞÖYLE:

-Dünyanın bir kültür bölgesinde veya bir dönemde mimarlık veya teknoloji, anıtsal sanatlar, kent planlama veya peyzaj tasarımı alanlarında önemli gelişmelere ilişkin insani değer alışverişlerine tanıklık etmesi

-Yaşayan veya yok olan bir kültür geleneğinin veya uygarlığın istisnai, ender rastlanan bir temsilcisi olması,

-İnsanlık tarihinin önemli bir aşamasını veya aşamalarını gösteren bir yapı tipinin, mimari veya teknolojik bütünün veya peyzajın istisnai bir örneği olması

-Üstün doğal görünümlere veya eşsiz doğal güzelliklere ve estetik öneme sahip alanları içermesi