Yaşar Üniversitesi 2. Hayvan Hakları Sempozyumu

At yarışları, horoz dövüşleri, deve güreşleri ve köpek yarışları yasaklansın

Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen Hayvan Hakları Sempozyumu’nda at yarışı, deve güreşi, horoz dövüşü gibi eğlence adı altında hayvan sömürüsüne neden olan faaliyetlerin yasaklanması savunuldu.

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen 2’inci Hayvan Hakları Sempozyumu’nda Sevimli Dostlar’ın hakları, maruz kaldıkları olumsuzluklar ve çözüm önerileri tartışıldı.

Selçuk Yaşar Kampüsü Konferans Salonu’nda düzenlenen, ev ve sokak hayvanlarının yaşadığı sorunlar, hayvan hakları ve etik, Hayvanları Koruma Kanunu Tasarısı, hayvanların deneysel amaçlar ile kullanılmasının sınırları gibi konuların ele alındığı etkinliğe çok sayıda hayvan sever katıldı.

hayhakl

Hayvanların spora ihtiyacı yok

Sempozyumda konuşan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Çağatay Üstün, horoz dövüşünün, deve güreşinin ve at yarışının eğlence adı altında hayvan sömürüsüne neden olduğunu belirterek yasaklanmasını savundu. Üstün, Türkiye’de yapılan at yarışlarının ve deve güreşlerinin spor olmadığını belirterek “At yarışları ve deve güreşleri yasaklanmalıdır. O hayvanların öyle spor yapmaya ihtiyaçları yoktur. Eğlence sektörüne rant sağlamak için hayvanlar sömürülüyorlar. At yarışlarında sırasında ve sonrasında yaralanan atlar işe yaramadıkları gerekçesi ile uyutuluyorlar” dedi.

Sempozyumda konuşan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Çağatay Üstün, horoz dövüşünün, deve güreşinin ve at yarışının eğlence adı altında hayvan sömürüsüne neden olduğunu belirterek yasaklanmasını savundu.
Sempozyumda konuşan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Çağatay Üstün, horoz dövüşünün, deve güreşinin ve at yarışının eğlence adı altında hayvan sömürüsüne neden olduğunu belirterek yasaklanmasını savundu.

Sevimli dostları derdi animasyona yansıdı

Sempozyumun açılışından önce Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Atabek tarafından hazırlanan, seslendirmesini Turgut Onarır’ın yaptığı bir köpeğin beslenme, yuva ve hayvanların üzerinde yapılan deneyler hakkında insanlara yönelik serzenişini anlatan animasyon gösterildi.

 Müfredata hayvan hakları dersi konsun

Oturumda ilk sözü alan Doğayı, Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği(DOHAYDER) Başkan Yardımcısı Funda Ersoy, 5911 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun sahipsiz hayvanları koruma açısından görece iyi ama yetersiz olduğunu söyledi. Birçok insanın bu yasadan habersiz olduğunu kaydeden Ersoy, “İlk eğitim her zaman ailede başlar. Ancak öğrencilerin bu konuda bilinçlenmesi için müfredata bu konu hakkında ders konulması lazım” dedi.

Hayvanların parazit ilaçları ihmal edilmemeli

Toplantıda son sözü alan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Caner, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların insan sağlığını önemli ölçüde tehdit ettiğini belirtti. Caner, “Hayvanlara temas ettikten sonra mutlaka ellerin yıkanmalı. Evcil hayvanların parazit önleyici ilaçları ihmal edilmemeli ve hayvan dışkısına dokunmadan önce mutlaka eldiven takılmalı.” diye konuştu.