Gençler bilim için buluştu

Avrupa Birliği Ufuk 2020 Avrupa Araştırmacılar Gecesi programı kapsamında geçtiğimiz yıl Avrupa Komisyonu tarafından Türkiye’den seçilen iki projeden biri olan “Bilim Herkesi Birleştirir” projesinin ‘Bilim Şenliği’ niteliğindeki faaliyetleri, Yaşar Üniversitesi Avrupa Birliği (AB) Araştırma ve Uygulama Merkezi koordinasyonunda ikinci kez düzenlendi. Halkı özellikle de gençleri bilimle ve araştırmacılarla buluşturmayı hedefleyen etkinlik İzmir ve İstanbul’da eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

Yaşar Üniversitesi AB Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından hazırlanan “Bilim Herkesi Birleştirir” projesi kapsamında, her yaştan çocuk ve gençler, bilim ve bilim insanları ile buluşma fırsatı buldu. Selçuk Yaşar Kampüsü,  İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından seçilen bilimsel öğrenci projelerinin sergilendiği, deneylerin yapıldığı, bilimsel gösterilerin sunulduğu, bilim konulu sohbetler ve seminerler gibi faaliyetlerin yapıldığı bir alana dönüştü. Üniversitede görev yapan akademisyen ve araştırmacılar da deneyimlerini paylaştı. Yaşar Üniversitesi koordinatörlüğünde ve İzmir Valiliği, İstanbul Valiliği, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü ve Eğitim ve Gençlik Çalışmaları Enstitüsü Derneği’nin ortaklığı ile yürütülen etkinliklerin İzmir ayağında 20’ye yakın seminer ve 15 atölye çalışması düzenlenirken, 30 bilim standı da yer aldı. 

BİLİM DOLU PROGRAM

İzmir ve İstanbul’da eş zamanlı olarak gerçekleştirilen etkinlikleri değerlendiren Yaşar Üniversitesi AB Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Gökay Özerim,“Bu yıl da 28 farklı ülkenin 240 şehrinde gerçekleştirilen etkinliklerin bir parçası olduk. Bilim Şenliğinin, ‘bilim sadece belli kurumların sınırları altında kalmasın herkesle paylaşılsın’ gibi büyük bir amacı var. Bizler de bu hedefe Türkiye’de hizmet edebilen 2 kurumdan biri olmanın gururunu yaşıyoruz. Bizim projemiz 2 farklı lokasyonda İzmir’de ve eş zamanlı olarak İstanbul’da gerçekleştirildi. İzmir’de 20 farklı seminer, 15 atölye çalışması ve 30 bilim standına ev sahipliği yaparken; İstanbul’da 25 seminer, 50 atölye çalışması ve 50 bilim standının halkla buluşmasını sağladık. Geçen sene İzmir ve İstanbul’daki faaliyetlerimizde 14 bin katılımcı yer aldı. Bu sene ise mutlulukla bu sayının üzerine çıktığımızı gözlemledik” dedi.  

ARAŞTIRMACILAR İÇİN FIRSAT

TÜBİTAKUlusal İrtibat Noktası’ndan Selcen Aslan Özşahin de, “Avrupa Araştırmacılar Gecesi etkinliği araştırmacılara yaptıkları araştırmalarını kamu ile paylaşma olanağı sunmakta ve gençleri bilim ve faaliyetlere özendirmektedir. Yaşar Üniversitesi’nde ikincisi düzenlenen ‘Bilim Herkesi Birleştirir Projesi’ ise Marie Curie programları altında yer alan geniş kapsamlı bir etkinliğin çok kıymetli bir parçasıdır.” diye konuştu.  

SADECE AKADEMİK BAŞARI YETERLİ DEĞİL

İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İlker Eraslan ise şunları söyledi:

 “İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak gerek ARGE birimimiz gerek diğer birimlerimizdeki tüm çalışanlarımız farkındalık kelimesini çok önemsiyoruz. Farkındalık sizi tüm emsallerinizden ayırır. Öğrencilerimizin sadece akademik başarıya endeksli değil kültürel, sanatsal, spor gelişmelerini de takip eden öğrenciler olmasını, çalışmaların içinde yer almasını istiyoruz.”

Selçuk Yaşar Kampüsü’nde yer alan bilim standlarında ise dikkat çeken projeler yer aldı.

Projelerden bazıları şöyle:

Tehlike sinyali SMS ile gelecek

Bornova Anadolu Lisesi (Göktuğ Yeşilyurt)

Projenin Adı: Su Baskınını ve Yangını SMS ile Haber Veren Yazılım

“Konut ve iş yerlerinde kullanılan akıllı ev ve güvenlik sistemlerine rahatlıkla dahil edilebilecek bir yazılım sayesinde oluşabilecek maddi zararları en aza indirmek amaçlandı. Karbon monoksit ve su seviyelerini ölçen bir sensor geliştirildi ve buradan gelecek sinyalin bunun cep telefonuna entegre edilmesi sağlandı.”  

Armatürlere akıllı sayaç

Konak Nevvar Salih İşgören Eğitim Kampüsü (Yunus Emre Yağmur- Sinan Kaçmaz)

Projenin Adı: Akıllı Su Tasarruf Cihazı  

“Türkiye’de 4 kişilik bir aile ortalama günlük 0,6 metre küp, ayda 20 metre küp ve yılda 240 metre küp su tüketmektedir. Suyun gereksiz kullanımının önüne geçmek için armatürlere akıllı sayaç yerleştirerek kişinin her kullanımda kaç metre küp su harcadığını görmesi amaçlandı. Böylece kişinin elini yıkarken, dişini fırçalarken ya da bulaşık yıkarken fark etmeden ne kadar su harcadığını görebilmesi sağlandı.”   

Hem eğleniyorum hem öğreniyorum

İzmir Fen Lisesi (Ali Emre Aydoğmuş-Dora Akbulut)

Projenin Adı: Temel Tanecik ve Kuvvetlerin Bir Oyun ile Öğretilmesi

“Öğrencilerin fizikle ilgili konuları daha iyi öğrenmeleri ve bilime ilgi duymalarını sağlamanın yanı sıra fiziğin eğlenceli olabileceğini göstermek amacıyla bir kutu oyunu tasarlandı. Oyunda kuvvetleri ve parçacıkları kullanarak atom oluşturarak puan toplamak amaçlandı.”