Dersimiz “Yeşil”

Yıllık ortalama karbondioksit salınımının 420 milyon tonu aştığı Türkiye’de, uzmanlar, ‘yeşil lojistik’ faaliyetleriyle bu oranın düşürülebileceğini savundu.

Dünyanın geleceği için büyük tehdit oluşturan küresel ısınma, çeşitli meslek gruplarında çevreye duyarlı yeni faaliyetlerin benimsenmesine yol açtı. Yıllık ortalama karbondioksit salınımının 420 milyon tonu aştığı Türkiye’de, uzmanlar, ‘yeşil lojistik’ faaliyetleriyle bu oranın düşürülebileceğini savundu.

TEHLİKE KAPIDA

Dünya Bankası verilerine göre acil önlem alınmadığı takdirde küresel ısınmanın dünya ekonomisine maliyetinin 5.5 trilyon Euro olacağının öngörüldüğünü belirten Yaşar Üniversitesi Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Baybars Tek, bu nedenle öğrencileri çevreye en az zarar verecek lojistik faaliyetleri konusunda eğittiklerini söyledi. Tek, “Yıllık karbondioksit salınımının yüzde 13 gibi bir oranının ulaşım sektöründen kaynaklandığı tahmin ediliyor. Lojistik firmaları yeşil lojistik prensibini benimseyerek mevcuttan yüzde 30-40 arası emisyon oranlarını azaltabilir” dedi.

Yıllık ortalama karbondioksit salınımının 420 milyon tonu aştığı Türkiye’de, uzmanlar, ‘yeşil lojistik’ faaliyetleriyle bu oranın düşürülebileceğini savundu.
Yıllık ortalama karbondioksit salınımının 420 milyon tonu aştığı Türkiye’de, uzmanlar, ‘yeşil lojistik’ faaliyetleriyle bu oranın düşürülebileceğini savundu.

KARBONDİOKSİT SOLUYORUZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, ülkemizde geçtiğimiz Haziran ayında 13 milyon 84 bin ton karbondioksit emisyon miktarına ulaşıldığını, bu oranın yıllık olarak ise 420 milyon tonu aştığını dile getiren Prof. Dr. Ömer Baybars Tek, “Gelecek nesilleri bekleyen çevre problemlerini göz önüne alarak Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölümü öğrencilerini, çevreye duyarlı lojistik anlamına gelen ‘Yeşil Lojistik’ kavramı konusunda bilgilendiriyoruz” diye konuştu.

GENÇLERİ BEKLEYEN YENİ İSTİHDAM SAHALARI

Tek, dersin amacını şöyle anlattı:

“Lojistikte çevre konularına eğilim, beraberinde yeni pazar fırsatlarını da getirdi. Geleneksel lojistik, ulaşım, depolama ve dağıtım gibi konularla ilgilenirken günümüzde sektör, çevre konularına da eğilmeye başladı. Sektörde ‘geri dönüşüm’, ‘zehirli atıklar’ ve ‘tehlikeli maddeler’ için elden çıkarma ve geri dönüşüm alanlarında yeni pazarlar oluştu. Bu bir bakıma da yeni istihdam sahalarının oluşmasına da neden oldu. Biz de bu konudaki öngörülerimizle öğrencilerimizi ‘yeşil ambalajlama’, ‘yeşil dağıtım’ gibi konularda eğitip bu konuda ilerlemelerini sağlıyoruz”

Yaşar Üniversitesi Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Baybars Tek
Yaşar Üniversitesi Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Baybars Tek

İZMİR ÖNCÜ OLABİLİR

Türkiye ve çok önemli bir liman kenti olan İzmir’in, yeşil tedarik zinciri ve yeşil lojistik konusunda büyük bir önem taşıdığının altını çizen Tek, “Avrupa Birliği’nin hedefi 2020 yılına kadar karbon salınımını yüzde 20 oranında azaltmak. Bu ancak çeşitli sektörlerin desteği ile gerçekleşebilir. Firmalar, yenilenebilir enerji kullanımı ve yeşil lojistik uygulamalarıyla kendilerini bir adım öne çıkarabilir. Yıllık karbondioksit salınımının yüzde 13 gibi bir oranının ulaşım sektöründen kaynaklandığı tahmin ediliyor. Lojistik firmaları yeşil lojistik prensibini benimseyerek mevcuttan yüzde 30-40 arası emisyon oranlarını azaltabilir” dedi.

Yeşil ambalajlama nedir?

Çevreye duyarlı paketleme uygulamalarında, gereksiz paketlemenin azaltılması, çevre dostu malzemelerin kullanılması, bir kereden fazla kullanılabilen paketleme araçlarının geliştirilmesi gibi önlemlerin alınması.

Yeşil dağıtım nedir?

Çevrenin korunması için dağıtım politikası ile ilgili olarak alınabilecek önlemler arasında ürün dağıtımının daha az yakıt harcanarak yapılması için önlemlerin alınması, satış noktalarının müşterilerin daha az zaman ve yakıt tüketeceği şekilde yerleştirilmesi.

En çevreci dersler

Yaşar Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği ve dahil olduğu bazı çevre projeleri ve dersler ise şöyle:

– Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü, Avrupa Komisyonu 7’inci Çerçeve Programı kapsamında gerçekleştirilecek 13 milyon 500 bin avroluk yenilenebilir enerji teknolojileri projelerine dahil oldu.

– Bilgisayar Mühendisliği Bölümü tarafından gerçekleştirilen ve Erasmus Yoğun Programlar’dan Avrupa Birliği hibe desteği almaya hak kazanan proje ile İzmir’de televizyon, bilgisayar gibi 1 ton elektronik atık toplanarak geri dönüşüme gönderildi.

– Sanat ve Tasarım Yüksek Lisans Programı dersi kapsamında her yıl “Sağduyulu Tasarım” sergisi düzenleniyor ve geri dönüşüm ürünleri sergide materyal olarak kullanılıyor.

– Mimarlık Fakültesi Yüksek Lisans Programı, küresel ısınma tehdidine karşı sürdürülebilir deniz yerleşimi olanağı sağlayan ‘yüzen şehirler’ dersini müfredatına ekledi.