Bina Bina Kent filmine ödül

Yaşar Üniversitesi Film Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevcan Sönmez ve öğrencilerinin, kentlerdeki durmak bilmeyen yapılaşma baskısı, betonlaşan kentler, yeşil alanların yapılaşmaya açılması gibi sorunları ele aldıkları “Bina Bina Kent” isimli belgesel, 12. Çevre Filmleri Festivali’nde en iyi ikinci belgesel ödülünü aldı.

Çeşitli festivaller kapsamında birçok ilde gösterilen belgeselde, kentler üzerindeki durmak bilmeyen yapılaşma baskısı, betonlaşma, çarpık kentleşme, nefes alacak alanların kalmamasının eleştirel bakış açısıyla anlatıldığını belirten Sevcan Sönmez, “İzmir’de de kentin ender yeşil alanlarından biri olan İnciraltı’nın da bu mantıkla dönüştürülme çabasını sorgulamaya çalıştık. Filmde halk sağlığı uzmanlarından, sosyoloğa, biyologdan, şehir plancılarına, mimarlardan, yerel yöneticilerden, çevre örgütlerine kadar birçok kişi ve kuruluştan fikir alınıyor ve geniş kapsamlı bir yaklaşım sunuluyor. Ayrıca, İnciraltı’nda yaşayan, işletmelerde çalışan insanların da fikirlerini aldık. İnciraltı özelinde, yıllardır, bu mekanın yapılaşmaya açılması için sürdürülen planlar sorgulanıyor. SİT alanı ve tarım arazisi olma vasfına sahip bölgenin, çeşitli bahanelerle, yeni planlamalarla düzenlenmesi, dönüştürülmesi ve yapılaşmaya açılması tartışılıyor. Alanın doğal yaşam için önemi, kent kültürü ve belleğindeki yeri, kentlinin burayı kullanma biçimleri de filmde dile getiriliyor” dedi.

Vurgulamak istedikleri temel noktanın, kentin nasıl yalnızca bina-rant-sermaye odaklı dönüştürüldüğünü, kentliyi, insanı ve doğayı yok saydığını ortaya koymak olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Sönmez, “Yönetmenliğini benim yaptığım filmde üniversitemizin iki bölümünden öğrencilerimiz Enes Tural ve Recep Susem çekimlerde görev aldı. Çekimleri geçen yaz Ağustos ayında yapılan filmin görüntü yönetmenliğini ise Yaşar Üniversitesi Medya Merkezi Müdürü Cenk Sönmez üstlendi” diye konuştu.