Atina’ya İzmir’den tarihi dokunuşİzmir’s historical touch on Athens

Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarım Bölümü, tarihi mekanları işlevsel hale getirmeye devam ediyor. Daha önce Basmane’den Tire’dekilere kadar birçok tarihi yapıyı yeniden tasarlayan Yaşarlı öğrenciler bu kez komşu için tasarladı. Yunanistan’daki tarihi pazaryeri Dimotiki Agora Kypseli, yeniden işlevlendirildi ve iç mekanı tasarlandı.

YSR Atina (4)

YSR Atina (3)

Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, tarihi pazaryeri Dimotiki Agora Kypseli’nin yeniden işlevlendirilmesi ve iç mekânın tasarlanması Atina Belediyesi ve Atina Technological Educational Institute ile işbirliği yaptı. Yrd. Doç. Dr. Ecehan Özmehmet, öğretim görevlileri Ceren Polat, Orlin Pontremoli, Haluk Tatari ve Araştırma Görevlisi Müge Sever’in yürütücülüğündeki ders kapsamında, akademisyenler ve öğrenciler Atina’ya teknik gezi yapıp proje alanını inceledi. Yrd. Doç. Dr. Özmehmet, “1935 yılında inşa edilen, Dimiotiki Agora Kypseli, 2003 yılında fonksiyonunu yitirmiş, 2005 yıllında bölge halkı ile ünlülerin seferberliği sonunda yıkımdan kurtulmuş ve Kültür Bakanlığı kararı ile restore edilerek koruma altına alınmış. 2015’te de Atina Belediyesi tarafından yapının yeniden işlevlendirilmesi için anket çalışmaları yapılmış. Biz de Belediye ve üniversite ile işbirliği yaparak öğrencilerimize, tasarımı farklı yönleriyle değerlendirebilecekleri bir bilgi birikimi oluşturmak istedik” dedi.

YSR Atina (7)

YSR Atina (5)

Yunanistan’ın Eski İzmir Başkonsolosu Theodore Tsarikis de proje kapsamında çalışan öğrencilere Yaşar Üniversitesi’nde Yunan Kültürü hakkında bir konferans verdi. Kültür merkezi, moda merkezi, sergi alanı, kütüphane, sanat galerileri gibi çeşitli konseptler seçen öğrenciler, projelerini hazırladı. Final sergisinde beğeniye sunulan projelerden seçilenler Atina Belediyesi’ne de sunuldu.

Yaşar University’s Department of Interior Architecture and Environmental Design cooperated with the Athens Municipality and Technological Educational Institute of Athens in an attempt to re-functionalize the historical bazaar place “Dimotiki Agora Kypseli” and give it an interior design. Academicians and students from Yaşar University paid a technical visit to Athens during which they analyzed the project site as part of the course administered by Assist. Prof. Dr. Ecehan Özmehmet, Lecturers Ceren Polat, Orlin Pontremoli, Haluk Tatari as well as Research Assistant Müge Sever. “Dimiotiki Agora Kypseli, which was built in 1935, lost its functionality in 2003. It was saved from perishing in 2005 thanks to efforts of celebrities and the local people. It was then taken under protection after its restoration by the Ministry of Culture.    In 2015, the Athens Municipality surveyed people about the re-functionalizing of the historical building. So, we took part in this municipality-university collaboration so as to include our students in the project as well as provide them with a significant amount of information which will allow them to analyze the design from various perspectives,” said Assist. Prof. Dr. Özmehmet.

Theodore Tsarikis, Former Consul General of Greece in İzmir, addressed a conference on Greek culture at Yaşar University, and project students from Yaşar University participated in the conference. Students prepared their design projects in their specific concepts that they chose such as cultural center, fashion center, exhibition hall, library, art gallery. Some picked-ones among the projects of the students were exhibited at the final exhibition and submitted to the Athens Municipality.