2015 küçük yatırımcı için zor bir yıl olacak

Doç.Dr. Umut Halaç:

“Küçük yatırımcı seçimlere kadar dolar bazında faize yönelmeli, ihracatçı ise parasal genişlemeye gidecek AB pazarını hedeflemeli

Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Umut Halaç, herkesin aklındaki “Ekonomi nereye gidiyor? 2015 nasıl olacak” sorusuna yanıt verip sanayici ve küçük yatırımcıya 2015 için önerilerde bulundu. Halaç, “Küçük yatırımcı, 2015’te faiz indirim kararını beklesin ve uzun vadeli yatırım için ödeyebiliyorlarsa ev sahibi olsun. Altın her ne kadar artmış gibi görünse de yine dalgalı gidecektir, güvenli liman değil ve düşüşü sürer. Dolar bazında faiz şu an için en mantıklı yatırım gibi görünüyor, seçimlere kadar tercihlerin arasında ön planda olması lazım. Gelecek yıl da Türk Lirası faizinin reel bir getiri sağlayacağını düşünmüyorum. İhracatçılarımız ise AB pazarını hedeflerse daha çok kazanır. AB durgunluğa girdiğini kabul edip parasal genişlemeye gideceğini açıkladı. Talep artışı kaçınılmaz” dedi.

Doç. Dr. Umut Halaç, “Yılın son dönemi, bizim ve çevre ülkeler için biraz karışık geçti. Dolar Ekim’den bu yana gelişmekte olan ekonomilerin para birimleri karşısında değer kazanıyor. Son sıçrama iç dinamikler nedeniyle oldu ve durulması da yavaş oluyor. Petroldeki düşüşün, cari açığı azaltması beklenirken doların sıçraması beklenmiyordu. Ancak Merkez Bankası müdahalesi, yerinde akıllı bir hamle oldu. Yıl sonu tahminimiz dolar için 2,25 – 2,30 arasındaydı ama şimdi 2,30 – 2,35 arasında kapatacağı yönünde. Gelecek yıl en önemli şey seçimler. Olabildiğince istikrarlı bir ekonomik yapı sergilenecektir diye düşünüyorum. Dolar eğer Merkez Bankası faiz indirirse biraz daha artacaktır” diye konuştu.

, Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Umut Halaç, küçük yatırımcılar için portföy önerilerinde bulundu.
Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Umut Halaç, küçük yatırımcıları 2015’de riskli bir yıl beklediğini söyledi.

 ALTINDAKİ DÜŞÜŞ SÜRER

Altındaki küçük yükselişin, güvenli liman arayışındaki küçük yatırımcının oraya yönelmesi nedeniyle ortaya çıktığını kaydeden Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Doç.Dr.Umut Halaç, “Altın eski haline dönecektir. Altın yine dalgalı gidecektir ve düşüş sürecektir. Küçük yatırımcı mümkün olduğunca bu yıl olduğu gibi gelecek yıl da altın yatırımından uzak durmalı” dedi.

KÜÇÜK YATIRIMCI DİKKATLİ OLMALI

Yaşadığımız ekonomik gelişmelerin küçük yatırımcı için çok kötü bir dönem olduğunu ifade eden Doç. Dr. Umut Halaç, “Merkez Bankası, ilk aylarda faiz indirimine gidebilme ihtimalini sürdürüyor. Enflasyondaki hava istedikleri yere geldi ve faiz indirimi olasılığı kuvvetli. Siyasi sorun çıkmazsa, ABD faiz oranlarını artırmazsa, Merkez Bankası faiz indirimi kararına kadar devam eder. Faiz inerse dolar biraz daha yukarı çıkar. Küçük yatırımcı, faiz indirim kararını beklesin ve uzun vadeli yatırım için ödeyebiliyorlarsa ev sahibi olsun. Altın yine dalgalı gidecektir, güvenli liman değil ve düşüşü sürer. Dolar bazında faiz şu an için en mantıklı yatırım gibi görünüyor, seçimlere kadar tercihlerin arasında ön planda olması lazım. Gelecek yıl da Türk Lirası faizinin reel bir getiri sağlayacağını düşünmüyorum. Borsa ise iyi bilenlerin işi küçük yatırımcı için riskli. Çok çok iyi takip etmek lazım, birçok dinamiği var. Küçük yatırımcı o kadar haberi süzüp de analizi yapıp borsada kazanmayı başaramaz” diyerek önerilerini sıraladı.

İHRACATÇI AB PAZARINI HEDEFLEMELİ

İhracatçıların ise AB pazarını hedeflerse daha çok kazanacağını belirten Umut Halaç, “AB durgunluğa girdiğini kabul edip parasal genişlemeye gideceğini açıkladı. Talep artışı kaçınılmaz. Sanayicilere dolar kurunu sabitlemeleri için opsiyon kullanmaları önerimi yineliyorum. Böyle bir durumda risklerini ortadan kaldırmış olurlar. Hepimiz dolar için 2,25 – 2,30 diyorduk, opsiyon kullanıp sabitleselerdi borçlarını, kur hareketinden de hiç etkilemeyeceklerdi. Bunu göz ardı ediyorlar, futbol kulüpleri de böyle” dedi.

 YABANCI YATIRIMCIYI ÇEKMEK İÇİN

Yabancı yatırımcıyı çekmek için dolar faizinin ABD’den biraz yüksek tutulması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Halaç, “Merkez Bankası’nın, TL faizini aşağı çekip dolarını getirene de dolar faizini biraz daha iyi sunarak ince bir ayar yapma hedefi içinde olduğunu düşünüyorum. Çünkü yurt dışından gelecek dolara ihtiyaç var. Bunun için de ABD’nin hazine bonolarına verdiği faizin biraz üstünü verdiğinizde, atıl para size doğru gelecektir” şeklinde konuştu.