Vizelerin kalkması turizmi nasıl etkileyecek?

 Yaşar Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. İge Pırnar, önümüzdeki Haziran ayı sonunda uygulanmaya başlanması beklenen Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye vize serbestisinin, turizme olası olumlu ve olumsuz etkilerini değerlendirdi. Prof. Dr. İge Pırnar, “2015’te 41.6 milyon yabancı turist ağırlayıp yaklaşık 31,5 milyar dolar gelir elde ettiğimiz turizm sektörünün doğrudan etkileneceğini söylemek mümkün. Avrupa ülkelerine olan talebin uzun vadede 3 katına kadar artması bekleniyor. Türk vatandaşlarına sağlanan vize serbestisi, Avrupa vatandaşı turistler için Türkiye’nin itibarını yükselten bir ölçüt olacaktır. Ancak AB ile yapılan anlaşma uyarınca Haziran ayından itibaren, fazla sayıda turist gönderen Rusya, İran, Gürcistan, Azerbaycan, Ukrayna gibi ülkelerin vatandaşlarından tekrar vize talep edilmesi, hem gelen turist sayısını, hem iş ve ticaret hacmini, hem de genel anlamda Türkiye turizm sektörünün rekabet avantajını olumsuz etkileyebilir. Yerli turist yurtdışını tercih ederse iç turizm de olumsuz etkilenebilir” dedi. AB Komisyonu’nun Schengen ülkelerine yapılacak seyahatlerde Türkiye için vizelerin kaldırılması yönünde aldığı tavsiye kararı ve Haziran sonunda vizelerin kalkacağı beklentisi son aylarda kan kaybeden turizm sektörü için de hayati önem taşıyor.

Vize serbestisinin olumlu ve olumsuz etkilerini değerlendiren Yaşar Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. İge Pırnar, Schengen vizesi sıkıntısının ortadan kalkmasının, gerek iş hacmini, gerekse Türk turistlerin sayısını arttıracağını söyledi.
Vize serbestisinin olumlu ve olumsuz etkilerini değerlendiren Yaşar Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. İge Pırnar, Schengen vizesi sıkıntısının ortadan kalkmasının, gerek iş hacmini, gerekse Türk turistlerin sayısını arttıracağını söyledi.

YURTDIŞINA GİDENLERİN SAYISI ARTACAK

Geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 10,7 artışla 9,2 milyon vatandaşın yurtdışına çıktığını hatırlatan Prof. Dr. İge Pırnar, “Yıllık 3-3,5 milyon Türk turist, tatil, gezi ve eğlence için yurtdışına gidiyor. Serbestiyle birlikte, hem tatil, hem eğitim, hem de yaklaşık 2 milyon turistten oluşan iş turizmin artması bekleniyor. İstatistiksel olarak baktığımızda kısa vadede Avrupa ülkelerine olan talebin yüzde 50, uzun vadede ise yüzde 300, yani 3 katına kadar artmasını bekliyoruz. Bu talep artışı, yurt dışı tur organize eden ve satan A tipi seyahat acente ve tur operatörlerini, uçak, kruvaziyer, demiryolu gibi yurt dışına çalışan ulaştırma şirketlerinin iş hacimlerini olumlu etkileyecektir” diye konuştu.

ÜLKE İMAJI POZİTİF ETKİLENECEKTİR

Vizelerin kalkmasının bir başka olumlu tarafının da ülke imajının pozitif etkilenmesi olduğunu ifade eden İge Pırnar, “Türk vatandaşlarına sağlanan AB vize serbestisi, Avrupa vatandaşı turistler için Türkiye’nin itibarını yükselten bir ölçüt ve Türkiye’nin bir turizm destinasyonu olarak imajını olumlu etkilemesi, talebi artırması beklenir” dedi.

YERLİ TURİST YUNAN ADALARINA KAÇABİLİR

AB’ye vizesiz seyahat kolaylığı sağlandığında yurt dışı tatilinin bazı gruplar için iç turizmin yerine seçebilecekleri bir tatil paketi, yani adeta bir ikame tur haline gelebileceğini belirten Prof. Dr. Pırnar, “Vize serbestisinin yurt içi tur firmalarının iş hacmini azaltma olasılığı oldukça fazla. Yine aynı şekilde, son yıllarda sayıları oldukça artan vize operasyonlarında uzman acentelerin ve uzman personel gereksiniminin azalması, hatta yok olma tehlikesi bulunuyor. İç turizm pazarının da olumsuz etkileneceği muhakkak. Bir başka olumsuz etki de son yıllarda Ege sahillerinden turist alan Yunan adalarına yaşanacak olan talep artışı. Zaten son yıllarda, Yunanistan’da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle fiyat rekabeti oluşturan Türkiye’ye yakın Yunan adaları, Türk turistlerin gözde mekanı olmuştu. Buna bir de vizesiz seyahat kolaylığı eklenince, düşük fiyat avantajı olan bu adalara talebin artacağı kesin. Geçen yıl seyahat için en fazla tercih edilen AB ülkesi olup yaklaşık 900 bin kişinin Yunanistan’a gittiği düşünülürse bu rakamın artması da beklenebilir” diyerek tespitlerde bulundu.

BAZI ÜLKELERDEN YENİDEN VİZE İSTENECEK

Yine turizmi olumsuz etkilemesi beklenen bir başka faktörün de AB’ye vizelerin kalkması için öne sürülen şartlardan birisi olan Türkiye’nin AB’nin vize uyguladığı ülkelere vizeleri geri getirmesi olduğunu kaydeden Pırnar, “Son yıllarda hem turizmi, hem de ticari ilişkileri canlandırmak için aralarında Ortadoğu ülkeleri ve eski Sovyet ülkelerinin de bulunduğu toplam 89 ülkeyle vizeler karşılıklı olarak kaldırıldı. AB ile yapılan anlaşma uyarınca, Haziran ayından itibaren Türkiye’ye son yıllarda gittikçe fazla sayıda turist gönderen Rusya, İran, Gürcistan, Azerbaycan, Ukrayna ve Kazakistan gibi ülkelerin vatandaşlarından tekrar vize talep edilmesi hususu var. Bu husus, hem o ülkelerden gelen turist sayısını, hem iş ve ticaret hacmini, hem de genel anlamda Türkiye turizm sektörünün rekabet avantajını olumsuz etkileyebilir. Örneğin, 2016’nın ilk üç ayında turist sayısındaki artış hızı bakımından en büyük artış yüzde 28,44’le Gürcistan pazarında yaşanmış, bu ülkeyi Ukrayna yüzde 18,42 ve İran yüzde 7,42’lik artışla takip ediyor. Bu ülkelere konulacak vize ve benzeri yaptırımlar, hızla artan turist sayısını azaltabilir ya da yükselmeyi düşürebilir” diye konuştu.

Yaklaşık 2 milyon kişinin iş için yurt dışı seyahat yaptığını hatırlatan İge Pırnar, “İşadamlarının vize kaygısı olmadan Avrupa pazarlarında olması önemli. Büyük firmalar vize alma konusunda ciddi sorunlarla karşılaşmıyordu. Ancak, küçük ve orta ölçekteki ihracatçılar bu sorunu yaşıyordu. Vize serbestisiyle, birçoğu AB’de gerçekleştirilen fuarlara ve kongrelere katılım da kolaylaşacaktır” dedi.