Isınan faturalara dikkat

ELEKTRİKLİ SOBA DEĞİL, KLİMA KULLANIN 3’TE 2 TASARRUF EDİN

Tüm yurtta soğuk ve yağışlı havayla birlikte sıcaklıklar 15 derece birden düşerken birçok bölgede ise yoğun kar yağışı bekleniyor. Soğuğun etkisini göstermesiyle birlikte evlerini ısıtmak için elektrikli cihazları tercih eden vatandaşları uyaran Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, elektrikli ısıtıcıların yine elektrikle çalışan klimalara göre 3-4 kat fazla enerji harcadığını belirterek, “Elektrikli ısıtıcılarla ısınmak, enerji verimliliği açısından tam bir felakettir. Eğer elektrikle ısınmak mecburiyetindeysek bir birim enerjiyle elektrikli ısıtıcıya göre 3-4 kat fazla ısınma sağlayan A sınıfı klimaları tercih edelim. Klima pahalı gibi görünebilir, ancak ödeyeceğiniz faturayı düşündüğünüzde uzun sürede elektrikli ısıtıcıya göre hem kendini amorti edecektir hem de elektriğinin yüzde 45,5’unu ithal kaynaklarla üreten ülkemizde enerji verimliliği için önemlidir” dedi.

Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, elektrikli ısıtıcıların yine elektrikle çalışan klimalara göre 3-4 kat fazla enerji harcadığını belirtiyor.
Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, elektrikli ısıtıcıların yine elektrikle çalışan klimalara göre 3-4 kat fazla enerji harcadığını belirtiyor.

Türkiye’deki tüketilen enerjinin yüzde 40’ı konut olan binalarda kullanılıyor ve binalarda kullanılan enerjinin de yüzde 85’i ısıtma ve soğutma harcamalarına gidiyor. 2015’te elektrik üretiminin yüzde 38’ini doğalgazdan sağlayan, doğalgaz ithalatının yüzde 54’ünü de Rusya kaynaklarından gerçekleştiren ve elektriğinin yüzde 45,5’unu da ithal kaynaklarla üreten Türkiye, enerji için her yıl 10 milyarca dolar kaynak harcıyor. Bu nedenle enerji verimliğinin ve bilinçli tüketimin ülkemiz için çok önemli olduğunu vurgulayan Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, elektrikli cihazlarla ısınmanın vatandaşlar için ekonomik olmasa da, temiz ve zahmetsiz olması nedeniyle özellikle batı bölgelerde sıklıkla tercih edildiğini belirtti. Prof. Dr. Hepbaşlı, “Elektrikli ısıtıcılar, kullandığı her 1 kW elektrik enerjisi için, ısıtılacak alana en fazla 1 kW ısı enerjisi yayar. Enerji verimliliği açısından baktığımızda bu cihazların kullanımı hem bütçemiz hem de enerji verimliliği açısından tam bir felakettir. Elektrikle ısınma tercih ediliyorsa mutlaka alacağınız cihazın COP yani ‘Performans katsayısı’ anlamına gelen değerine bakmanız gerekir. COP değeri bize o cihazın 1 birim enerjiyle kaç birim ısı değeri ürettiğini ifade eder. Isı pompası teknolojisini kullanan A sınıfı klimalarda, COP değeri 3,60 ve üzeridir. A enerji sınıfında da COP değeri 3,60’ın ne kadar üzerine çıkarsa klimanız o kadar az elektrik harcayarak daha çok ısıtma sağlar. Kısacası A sınıfı klimalarla kıyaslayınca, elektrikli ısıtıcıların aynı miktardaki ısı enerjisini elde etmek için 3-4 misli daha fazla elektrik enerjisine gereksinim duyacakları ortadadır” diye konuştu.

YSR ISINMA(3)

ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ BİLMİYORUZ

Enerji verimliliğinin daha az enerji kullanarak aynı yaşam ve aynı üretim kalitesini tutturabilmek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, “Asla ve asla daha kötü şartlarda yaşayıp daha kalitesiz ürünler üretmek değildir. Enerji verimliliği vatandaşlarımız tarafından maalesef tam olarak bilinmiyor. Enerji verimliliği, daha az enerjiyle daha iyi kaliteli enerji hizmetleri sağlamak için ileri ve en son teknolojileri kullanmak, her birim enerjiden en yüksek üretkenliğin elde edilmesi, daha az enerji kullanımı, daha az hava kirliliği ve daha düşük toplam maliyetle arzu edilen enerji hizmetlerinin (konforlu evler, kazançlı işler, uygun ulaştırma) alınmasıdır. Ayrıca, enerjinin akıllıca kullanımı, enerji israfının yok edilmesi, günlük olarak hatırlatmaya ihtiyaç olmadan enerji kullanımını azaltmak için teknolojinin kullanımı demektir” dedi.

YSR ISINMA(2)

YALITIMLA CİDDİ TASARRUF

Büyük enerji kaybı yaşadığımız yerlerden birinin de yalıtımsız binalar olduğunu ifade eden Hepbaşlı, “Özellikle ısıtma konusunda bu konu çok hassas. Yalıtımsız binalarda ısıtma ve soğutma yaparken yalıtımlı binalara göre iki kat enerji harcıyoruz. En temiz, ucuz, yerli ve milli enerji, israf edilmeyen, verimli kullanılan enerjidir. Çok küçük detaylara dikkat ederek, bazı alışkanlıklardan vazgeçerek, binalarımıza ısı yalıtımı yaparak, doğru cihazları kullanarak, üretim süreçlerin gözden geçirerek ciddi tasarruf elde etmemiz mümkün. Yapılan hesaplamalar, enerji verimliliğine gereken önemi gösterdiğimiz takdirde, enerji harcamalarımızda en az yüzde 20 oranında tasarruf olacağını gösteriyor” diyerek önerilerde bulundu.​