Yüzde 100 yerli sanal gerçeklik oyunu tasarladıThe 100% domestic virtual reality game

Teknolojinin son yıllardaki gelişimi, oyun ve eğlence dünyasında da yenilikleri beraberinde getirdi. Bazı ucuz ekipmanlar sayesinde akıllı telefonların sanal gerçeklik aracına dönüşmesi, sanki oyunun içindeymişsiniz hissi veren uygulamalara ulaşımı kolaylaştırdı. Yaşar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü öğrencisi Hakan Yayman da yazılımı ve grafik taban tasarımı kendisine ait bir sanal gerçeklik oyunu tasarladı. Akıllı telefonların sanal gerçeklik aracına dönüştürülmesinin büyük bir fırsat olduğunu belirten Yayman, tasarladığı oyunu geliştirerek yakın zamanda piyasaya sunmak istediğini belirtti.

Sanal gerçeklik, öğrenme teknolojilerinden sinemaya, silahlı kuvvetlerden sağlığa kadar birçok alanda hayatımıza girmeye devam ediyor. Birçok farklı alanda kullanılsa da en büyük ve ilgi çeken kullanım alanı ise bilgisayar oyunları endüstrisi. Sanal gerçeklikte kullanılan başlıkların fiyatlarının sürekli düşmesi, akıllı telefonlarla kullanılabilen kağıttan gözlüklerle de bu teknolojilere erişim mümkün olması sektöre daha da çekici kılıyor. Yaşar Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü öğrencisi Hakan Yayman da bu fırsatı değerlendirerek grafik taban tasarımı ve yazılımı kendisine ait bir sanal gerçeklik oyunu yaptı. Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Okay’ın danışmanlığında yaptığı oyunun test aşamasını başarıyla geçtiğini belirten Hakan Yayman, “Bu proje benim bitirme projem. Sanal gerçeklik çok yeni bir alan. Türkiye’de, bu alanda çalışan çok az insan var. Ben de bu durumu fırsata çevirmek istedim. Sanal gerçeklik alt yapısında çalışan bir uygulama ve oyun yapmayı planladım. Yazılım temeli ve grafik tabanları bana ait AlienBase isimli, strateji ve savaş unsurları olan bir sanal gerçeklik oyunu yaptım” dedi.

YSR Sanal (2)

Bu alanda yeni projeler üretmek ve geleceğin teknolojisine katkıda bulunmak istediğini belirten Yayman, “AlienBase isimli oyunumun grafik ve yazılım tabanlarını daha da geliştirerek piyasaya sunmak için çalışmalar yapıyorum. Aynı zamanda bu alanda yeni projeler de yapmaya başladım. Masraflı bir alan olduğu için yatırımcı desteği arayışlarımı sürdürüyorum” diye konuştu.

YSR Sanal (3)

MOBİL OYUN PİYASASI 36,9 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK

Goldman Sachs’ın hazırladığı rapora göre; 2025 yılında 85 milyar dolarlık bir hacme ulaşması beklenen sanal gerçeklik pazarının, özellikle oyun ve eğlence endüstrisi için potansiyeli çok büyük. Ayrıca, eğitimden seyahate, tıptan iletişime kadar birçok alanda yoğun şekilde kullanım potansiyeli bulunuyor. Pazar araştırma şirketi Newzoo da küresel oyun endüstrisinin 2016 yılında 99,6 milyar dolarlık bir pazar olacağını tahmin ediyor. 2015 yılı ile karşılaştırıldığında yüzde 8,4 büyüme bekleyen şirket, asıl önemli hamlenin 2016 yılında mobil tarafından yapılacağını da belirtiyor. Newzoo, 2016 yılında mobil oyun endüstrisinin 36,9 milyar dolara ulaşacağını, sanal gerçeklik pazarının da gelecek yıllarda oyun pazarını domine edebilecek potansiyele sahip olduğunun altını çiziyor.

YSR Sanal (4)

TÜRKİYE’DE 22 MİLYON OYUNCU VAR

Oyun sektörünün Türkiye’deki pazar büyüklüğü ise 464 milyon dolar. Türkiye’de yaklaşık 22 milyon oyuncu var, 11 milyondan fazla insan ise oynadıkları oyunların içinde para harcıyor. 2020 yılında, oyun pazarının 2 milyar dolara ulaşacağı düşünülüyor. Gelecekte oyunların nasıl olacağıyla ilgili beklentiler ise sanal gerçeklik teknolojisine bağlı. 2016’nın sanal gerçekliğin çıkış yılı olacağı düşünülürken oyun sektörünün geleceği açısından da çok önemli olduğu vurgusu ön plana çıkıyor.

 Developing the software and graphics of the game by himself, Yaşar University’s graphic design student Hakan Yayman designed his own virtual reality game. Noting that it has been a great opportunity that smart phones have been turned into a medium for virtual reality, Yayman added that he plans to release the game to the market after improving it.

“This project is my graduation project. Virtual reality is quite a new field. In Turkey, there are a handful of people working in this field. Thus, I wanted to take advantage of the situation. I planned to create an application and a game which runs on virtual reality infrastructure, and I have created a virtual reality game –AlienBase– which encompasses strategy and war components. The software base and graphics have all been created by me,” said Hakan Yayman stating that the game passed the testing phase successfully.

Advised by Assist. Prof. Dr. İsmail Okay, the creator of the game Yayman said that he wants to develop new projects and contribute to the future technology and added: “I have been working to further improve the software base and graphics of my game ‘AlienBase’ in order to release it to the market. I have also started to develop new projects in this field. Additionally, I have been seeking support from investors as the field is costly.”